Άρθρα συνεργατών και από άλλες πηγές. Επιλέξτε από το μενού την κατηγορία που επιθυμείτε.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μαγειρέματος της πέστροφας στη Ναβάρρα, όμως ο πιο διάσημος απ’ όλους είναι γνωστός ως πέστροφα αλά Ναβάρρα και γίνεται με χαμόν.

Ιστορικά, το πιάτο αυτό γεννήθηκε από την αφθονία του συγκεκριμένου ψαριού στους ποταμούς της Ναβάρρα, αλλά και από τη δυσκολία ανεύρεσης λαδιού. Γι’ αυτό το λόγο, το λίπος του χαμόν ή του λαρδιού αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τα λιπαρά του λαδιού, και φυσικά, να δώσει μια πιο αλμυρή και ελκυστική γεύση, αφού η πέστροφα είναι ένα ψάρι μάλλον άνοστο. Πρόκειται για μια συνταγή που έχει διαπρέψει διεθνώς, σε τέτοιο βαθμό που ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος στη γαλλική κουζίνα είναι γνωστός με το πραγματικό του όνομα, επικαλούμενος το παλιό βασίλειο.

director_Real_Academia_Espanola_Lengua_Victor_Garcia_Concha_derecha_junto_director_Academia

La obra ha sido consensuada por las 22 Academias de la Lengua Española tras un proceso de 11 años

EFE - Madrid - 03/10/2008

La Nueva Gramática del español, que las 22 Academias de la Lengua han preparado durante 11 años, ya tiene fecha: se presentará oficialmente el 10 de diciembre de 2009 y "será monumental", no sólo porque tendrá más de 3.000 páginas sino porque reflejará "el español total".

La fecha de publicación de la Gramática la ha anunciado esta tarde el director de la Real Academia Española, Víctor García de la Concha, en la 64 Asamblea General de la Sociedad Interamericana de Prensa, en la que también ha afirmado que la nueva versión de la Ortografía estará terminada para el V Congreso Internacional de la Lengua Española, que se celebrará en Valparaíso (Chile), en marzo de 2010.

La Vacazul

Σταθερή αξία στην ισπανική ροκ

Βρίσκεστε στην Ισπανία με Εράσμους ή άλλο πρόγραμμα, λόγω δεσμού ή επαγγελματικών και σας λείπει η Ελλάδα; Μάθετε ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα που μπορείτε να απολαύσετε και στην Ισπανία και πού θα τα βρείτε!

Έχουν περάσει μερικά χρόνια από την περίφημη διαφήμιση «Χρόνια και χρόνια» της Danone που κατάφερε να καλοπιάσει το αγοραστικό κοινό της Ισπανίας να δοκιμάσει ελληνικό γιαούρτι. Πλέον δε νοείται σουπερμάρκετ χωρίς στραγγιστό γιαούρτι και φέτα, έστω μη ελληνικής προέλευσης, έστω κι αν πρόκειται για μια σχετικά καλή απομίμηση για να μη στερηθούμε την απόλαυση που προσφέρουν οι συγκεκριμένες γεύσεις...

26.05.08

El representante heleno recordó que en esta tierra en la que «Baco fabricó su vino» hay ocho regiones productoras

Desde el Nuevo Mundo otra vez al Viejo. Si hace dos años el país invitado a Vinoble fue Canadá, este año las miras se han puesto en Grecia, la cuna del vino dulce en Europa y la tierra en la que el cultivo de la vid está asociada a la tradición y los mitos. El mismo director general de Agricultura, Desarrollo y Alimentación del Gobierno heleno, Dimitris Bampilis, que estuvo ayer presente en el acto de inauguración, lo dejó claro al evocar que «Baco fue el dios que cultivó la vid y fabricó vino». Eso, sin duda, condiciona la cultura vitivinícola griega.

Το πιάτο αυτό είναι παραλλαγή της fabada asturiana, που πλέον πολλοί Αστουριανοί παντρεύουν με πέρδικα, αγριογούρουνο, κότα, καβουρομάνα, αστακοκαραβίδα, ακόμα και με χταπόδι. 

Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Βάσκου μάγειρα Karlos Arguiñano από το βιβλίο του Mis recetas favoritas (Bainet media, 2004). Επίσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του.

Η συνταγή είναι μια προσφορά της Leticia Briasco από το Tapas y Vinos στο Ρέθυμνο.

Gazpacho

Όταν έρχεται το καλοκαίρι τα ψυγεία των ισπανικών σπιτιών/νοικοκυριών εφοδιάζονται με αυτό το πιάτο που θα μπορούσε να ονομαστεί κρύα σούπα. Μπορείτε να το πιείτε σε ποτήρι ή να το φάτε κανονικά σε πιάτο με κουτάλι, συνοδεύοντάς το με γαρνιτούρα πολύ ψιλοκομμένης ντομάτας, πιπεριάς και κρεμμυδιού. Κατ’ άλλο τρόπο το συνοδεύουμε με κομματάκια τυρί manchego, σταφύλια και κομματάκια κριτσίνια, αυτή είναι η προτιμώμενη εκδοχή του πατέρα μου και ήταν και του παππού μου.

Υπάρχει μια παραλλαγή του gazpacho που είναι πιο πυκνή, ονομάζεται salmorejo ή porra antequerana και συνοδεύεται από τεμαχισμένα βραστά αυγά, jamon serrano και τόνο (προαιρετικά).