Η ρίζα της κραυγής-μέρος γ’

Το φλαμένκο ως τέχνη                

Ένας άνδρας, ο γαδιτάνος μουσικός Μανουέλ ντε Φάγια, και ένα ιστορικό γεγονός, ο Διαγωνισμός του Cante Jondo στη Γρανάδα το 1922, σηματοδοτούν την έναρξη του φλαμένκο ως τέχνη κοινωνικά αναγνωρισμένη. Ανήσυχος για την παρακμή της τσιγκανοανδαλουσιανής τέχνης, ο μουσικός αποφασίζει να βοηθήσει στην επάνοδο του Cante Jondo ή του πρωτόγονου ανδαλουσιάνικου τραγουδιού. Είναι τα χρόνια του «αντιφλαμενκισμού».

Η 33χρονη Λατίνα σταρ έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να κατακτήσει την καρδιά εκατομμυρίων μέσα από το ταλέντο της στη μουσική και την υποκριτική, όχι μόνο στο Μεξικό και στη Λατινική Αμερική αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μια από τις διασημότερες Λατίνες καλλιτέχνιδες με πολυάριθμα fan club σε κάθε χώρα καθώς και σε Ελλάδα και Κύπρο.

H Λατίνα τραγουδίστρια είναι γνωστή δικαίως ως η πριγκίπισσα της Λάτιν ποπ.

Στην γλώσσα των Yoruba "ÌFÉ" είναι η λέξη για την "αγάπη",έτσι ονόμασε την νεοσύστατη μπάντα του ο Otura Mun από το San Juan του Puerto Rico που μπλέκει ήχους από την μουσική παράδοση της Αφρο-Καραϊβικής με την ελεκτρόνικα. Το "House of Love (Ogbe Yekun)" είναι το δεύτερο single τους, που παρουσίασαν πριν από λίγες μέρες, ηχογραφημένο ζωντανά με αυτοσχέδια ηλεκτρονικά μέσα, παντρεύει την Rumba Cubana με σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους και σύμφωνα με τους δημιουργούς του "εν μέρει τρυφερό κι εν μέρει αποπλανητικό, αποτελεί μία πρόσκληση / προσφορά στις δυνάμεις που περιπλανιούνται ανάμεσα μας και μια υπενθύμιση ότι η ζωή δεν είναι τίποτα αν δεν σταματάς να προσφέρεις και να λαμβάνεις".

Πριν από κάποιες μέρες, άνοιξα την τηλεόραση και είδα ότι έπαιζε την ταινία Cría cuervos του Carlos Saura. «Μικρή» παρένθεση: Θα αναφέρομαι στην ταινία πάντα με το όνομα Cría cuervos, αφού αυτό το «Θρέψε κοράκια» της μετάφρασης δεν μου άρεσε καθόλου. Βέβαια, ένα θεματάκι υπάρχει με την μετάφραση, αφού η παροιμία Cría cuervos y te sacarán los ojos που χρησιμοποιείται για να κατακρίνουμε την αχαριστία δεν έχει μία καλή μετάφραση στα ελληνικά. Τόσοι μεταφραστές στην ιστοσελίδα, θα πρότεινα στον διαχειριστή να κάνει ένα διαγωνισμό, αλλά το θέμα είναι ποιος θα κρίνει ποια μετάφραση είναι καλύτερη.

AltΗ είδηση ότι οι μεξικανοί Maná κυκλοφόρησαν νέο δίσκο αφήνει προσδοκίες για κάτι καλό. Τα δελτία του ισπανόφωνου τύπου διθυραμβικά, οι ίδιοι έκαναν γνωστό ότι η επιθυμία τους για αυτή τη δουλειά ήταν να επιστρέψουν στην φρεσκάδα των πρώτων άλμπουμ τους. Το μπιλμπορντ κλείνει το μάτι στους λάτρεις του ροκ αναφέροντας ότι ο πρώτο sencillo "Mi Verdad" - στο οποίο συνεργάζονται με την Shakira - μπορεί να είναι αρκετά μελωδικό, αλλά αποτελεί έναν δούρειο ίππο για έναν δίσκο καθαρά ροκ με αρκετές εκπλήξεις."

Maná Ft. Shakira - "Mi Verdad"