Η συνταγή είναι μια προσφορά της Leticia Briasco από το Tapas y Vinos στο Ρέθυμνο.

Gazpacho

Όταν έρχεται το καλοκαίρι τα ψυγεία των ισπανικών σπιτιών/νοικοκυριών εφοδιάζονται με αυτό το πιάτο που θα μπορούσε να ονομαστεί κρύα σούπα. Μπορείτε να το πιείτε σε ποτήρι ή να το φάτε κανονικά σε πιάτο με κουτάλι, συνοδεύοντάς το με γαρνιτούρα πολύ ψιλοκομμένης ντομάτας, πιπεριάς και κρεμμυδιού. Κατ’ άλλο τρόπο το συνοδεύουμε με κομματάκια τυρί manchego, σταφύλια και κομματάκια κριτσίνια, αυτή είναι η προτιμώμενη εκδοχή του πατέρα μου και ήταν και του παππού μου.

Υπάρχει μια παραλλαγή του gazpacho που είναι πιο πυκνή, ονομάζεται salmorejo ή porra antequerana και συνοδεύεται από τεμαχισμένα βραστά αυγά, jamon serrano και τόνο (προαιρετικά).

Τα βασικά για ένα καλό gazpacho είναι καλές ώριμες ντομάτες, και ένα εξαιρετικό αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα στην Κρήτη! Μην παραλείψουμε να έχουμε σπίτι μας ένα ξύδι από κρασί ποιότητας, προτιμώ να μην είναι πολύ σκούρο σαν αυτό της Modena, γιατί σκουραίνει το χρώμα του gazpacho, ούτε όμως και άσπρο γιατί είναι πιο ξινό απ’ το συνηθισμένο ξύδι.

Τοποθετούμε στο μπλέντερ 1 κιλό ντομάτες, 1 πιπεριά πράσινη, 1 σκελίδα σκόρδο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ξίδι (ποσότητα ανάλογα με το γούστο σας), και δύο φέτες ψωμί της προηγούμενης μέρας βρεγμένες σε νερό.

Σουρώστε τα όλα προσθέτοντας πολύ κρύο νερό και αφήστε το στο ψυγείο. Πρέπει να φαγωθεί πολύ κρύο.

Καλή όρεξη!


Cuando llega el verano las neveras de las casas españolas se llenan de este plato que podríamos llamarlo sopa fría. Se puede beber en vaso o tomar en plato con cuchara, acompañado de una guarnición de tomate, pimiento y cebolla finamente picados; otra forma es acompañarlo de trocitos de queso manchego, uvas y piquitos de pan, esta forma es la preferida de mi padre y lo era de mi abuelo.

Existe una variación del gazpacho que es mas espeso, se llama salmorejo o porra antequerana, y se acompaña de huevo duro picado, jamón serrano y atún (opcional).

¡Lo básico para un buen gazpacho son unos buenos tomates maduros, y un excelente aceite puro de oliva extra virgen, lo cual es fácil conseguir en Creta! No podemos tampoco olvidar tener un vinagre de vino de calidad, yo prefiero que no sea muy oscuro como el Modena, pues oscurece el color del gazpacho, ni tampoco el blanco pues es mas ácido que el de color normal.

Ponemos en la batidora 1 kg de tomates, 1 pimiento verde, 1 diente de ajo, aceite de oliva, sal y vinagre al gusto, y dos rebanas de pan del día anterior remojadas en agua.

Colar todo agregando agua muy fría y meterlo a la nevera. Tiene que tomarse muy frío.

¡Buen provecho!