Από τον ισπανικό εμφύλιο και πιο παλιά, όταν η Ισπανία χωρίστηκε στα δύο, κρατάει αυτή η κόντα και κάθε χρόνο από τότε, ξαναγεννιέται για δύο παιχνίδια και μόνο. Όπως είχε πει και ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον κατά τη διάρκεια της θητείας του στον πάγκο των μπλαουγκράνα: «Ρίξε μέσα όλη την ιστορία, την πολιτική και το κλίμα που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης και έχεις το τέλειο εκρηκτικό μείγμα» ή αλλιώς το μοναδικό... el Clasico.
Η εκτέλεση του προέδρου της Μπαρτσελόνα, Τζοσέπ Σινιόλ (μέλος του αυτόνομου καταλανικού κοινοβουλίου) από τα στρατεύματα του δικτάτορα Φράνκο, η μεγάλη μεταγραφή του Ντι Στέφανο, το μίσος των Καταλανών εις βάρος της Ρεάλ και οι επιθέσεις που δεχόταν κατά καιρούς η ομάδα της πρωτεύουσας, είναι ορισμένα από τα γεγονότα που... έχτισαν το μίσος ανάμεσα στις πλευρές.
Στις αρχές του εμφυλίου πολέμου, όταν και εκτελέστηκε ο τότε πρόεδρος της Μπάρτσα, η Καταλονία... έβραζε κατά του Φράνκο και της βασιλικής του ομάδας. Ο επόμενος αγώνας της Μπαρτσελόνα ήταν μια μεγάλη διαδήλωση κατά του δικτάτορα της χώρας και η αποδοκιμασία στον εθνικό ύμνο έφερε ως αποτέλεσμα την 6μηνη τιμωρία της ομάδας.
Η μεγάλη μεταγραφή του Ντι Στέφανο στην Μπαρτσελόνα το 1953, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ! Η πραγματική ιστορία αναφέρει πως ο τεράστιος ποδοσφαιριστής της Ρίβερ Πλέιτ ήταν μεταγραφικός στόχος των μπλαουγκράνα την εποχή που η ομάδα κρατούσε τα σκήπτρα στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Η συγκεκριμένη μεταγραφή θα ήταν μια νίκη των καταλανών κατά του Φράνκο και φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Μετά από εντολή απαγορεύτηκαν όλες οι μεταγραφές από την αγορά του εξωτερικού, αλλά αν ο Ντι Στέφανο φορούσε πρώτα την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και ύστερα των καταλανών τότε θα μπορούσε να γίνει η μεταγραφή για την Μπάρτσα. Πότε δεν έγινε η μετακίνηση γιατί δεν θα μπορούσαν να δεχτούν κάτι τέτοιο οι καταλανοί. Το αποτέλεσμα γνωστό. Ο Ντι Στέφανο μαδριλένος και ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες στην ιστορία της Βασίλισσας.
Η... εκδίκηση για τον Ντι Στέφανο ήρθε στη μεταγραφή του Γιόχαν Κρόιφ. Ο ιπτάμενος ολλανδός ήταν όλα κανονισμένα για να φορέσει τη φανέλα με το στέμμα στο στήθος, αλλά τα χρήματα που βρήκε η Μπαρτσελόνα από την τράπεζα της Καταλωνίας, βοήθησαν τους μπλαουγκράνα να προσφέρουν ένα ποσό απίστευτο για τα τότε δεδομένα, με τη συνέχεια γνωστή.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος κρατάει από το 1916 σύμφωνα με τους μαδριλένους, όταν η ομάδα είχε δεχτεί επίθεση στην Βαρκελώνη, λίγο πριν την αναμέτρηση των δύο ομάδων. Λίγο πριν την αρχή του εμφυλίου ένας τελικός Copa del Rey πυροδότησε την οργή των μαδριλένων κατά των καταλανών. Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε την Αθλέτικ Μπιλμπάο, αδικήθηκε από καταλανό διαιτητή έχασε τον τίτλο και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι παίκτες ξυλοκοπήθηκαν!
Ο τρόπος ζωής για τους πρωτευουσιάνους και τους εθνικιστές καταλανούς που ζητάνε ακόμα και σήμερα την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, δεν μπορεί ποτέ να προδοθεί. Εκπληξη προκάλεσε η χρησιμοποίηση της καταλανικής γλώσσας και των συμβόλων της Καταλωνίας, κατά την περίοδο μεταξύ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη χρονιά που ο Φράνκο απεβίωσε (1975).
Οποιος ποδοσφαιριστής φορέσει τη μία φανέλα θα βρίσκεται πάντα στη συνείδηση των δύο πλευρών είτε ως ίνδαλμα, είτε ως μισητός αντίπαλος, είτε ως προδότης όπως στην περιβόητη περίπτωση των Λούις Φίγκο και Λούις Ενρίκε. Ο πρώτος αποτέλεσε το μεγάλο αστέρι των μπλαουγκράνα και στη συνέχεια τον πιο θανάσιμο εχθρό, καθώς ... πρόδωσε τους καταλανούς για τα χρήματα των πρωτευουσιάνων. Στην περίπτωση του δεύτερου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, με τον Λούις Ενρίκε να ξεκινάει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της Μαδρίτης, αλλά στη συνέχεια να εξελίσσεται στον ηγέτη της Μπαρτσελόνα και το ίνδαλμα των καταλανών.
Από το παρελθόν έως το παρόν και σίγουρα στο μέλλον, οι αγώνες των δύο ομάδων πάντα ήταν επεισοδιακοί. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το 1970 οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα αισθάνθηκαν τόσο πολύ αδικημένοι από τα σφυρίγματα του διαιτητή, που πέταξαν μέσα στο αγωνιστικό χώρο 25.000 καθίσματα! Σε άλλον αγώνα οι στρατιώτες του Φράνκο επιχείρησαν να συλλάβουν τον συντηρητή του γηπέδου της Μπαρτσελόνα, γιατί ήταν κομουνιστής, ενώ στο πιο πρόσφατο γεγονός είναι η γουρουνοκεφαλή που πετάχτηκε στα πόδια του Φίγκο, την ώρα που πήγαινε να εκτελέσει κόρνερ για την ομάδα του, την Ρεάλ Μαδρίτης.
Γενιές και γενιές ζήσανε και περάσανε από τις μεγάλες συγκρούσεις των δύο ομάδων. Πολλά άλλαξαν για Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, πολλά άλλαξαν στη Μαδρίτη και στην Βαρκελώνη, αυτό που έμεινε όμως διαχρονικά αναλλοίωτο, είναι το μίσος ανάμεσα στους καταλανούς και τους πρωτευουσιάνους, ή απλά, «μπλαουγκράνα» και «μερένγκες»...
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr