Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μαγειρέματος της πέστροφας στη Ναβάρρα, όμως ο πιο διάσημος απ’ όλους είναι γνωστός ως πέστροφα αλά Ναβάρρα και γίνεται με χαμόν.

Ιστορικά, το πιάτο αυτό γεννήθηκε από την αφθονία του συγκεκριμένου ψαριού στους ποταμούς της Ναβάρρα, αλλά και από τη δυσκολία ανεύρεσης λαδιού. Γι’ αυτό το λόγο, το λίπος του χαμόν ή του λαρδιού αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τα λιπαρά του λαδιού, και φυσικά, να δώσει μια πιο αλμυρή και ελκυστική γεύση, αφού η πέστροφα είναι ένα ψάρι μάλλον άνοστο. Πρόκειται για μια συνταγή που έχει διαπρέψει διεθνώς, σε τέτοιο βαθμό που ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος στη γαλλική κουζίνα είναι γνωστός με το πραγματικό του όνομα, επικαλούμενος το παλιό βασίλειο.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Βάσκου μάγειρα Karlos Arguiñano από το βιβλίο του Mis recetas favoritas (Bainet media, 2004). Επίσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του.

Για 4 άτομα

Υλικά:
4 πέστροφες σε μέγεθος μερίδας
4 φέτες χαμόν
3 σκελίδες σκόρδο
αλεύρι
1 λεμόνι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
1 κλαδάκι μαϊντανό

Εκτέλεση:
Καθάρισε καλά τις πέστροφες και γέμισε καθεμιά τους με μια φέτα χαμόν. Αλάτισε και από τις δυο πλευρές. Πέρασέ τες από αλεύρι και τηγάνισέ τες με τις σκελίδες σκόρδου (χωρίς να τις ξεφλουδίσεις) σε ένα τηγάνι με άφθονο λάδι.
Όταν ροδίσουν, βγάλτες σε ένα πιάτο όπου θα έχεις στρώσει προηγουμένως απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι. Διακόσμησέ τες με λίγα κλαδάκια μαϊντανό και ένα λεμόνι.

Εποχή: Όλο το χρόνο

Κρασί: Ροζέ

Truchas con jamón

Para 4 personas 

Ingredientes:
4 truchas de ración
4 lonchas de jamón serrano 
3 dientes de ajo 
harina 
1 limón 
aceite de oliva virgen extra 
sal 
1 rama de perejil 
 
Elaboración:
Limpia bien las truchas y rellena cada una con una loncha de jamón. Sazónalas por los dos lados. Pásalas por harina y fríelas con los dientes de ajo (sin pelar) en una sartén con abundante aceite. 
Cuando estén doradas, sácalas a un plato forrado con papel absorbente de cocina para escurrir el aceite. Decóralas con unas ramas de perejil y un limón.

Temporada: Todo el año

Vino: Rosado