Το πιάτο αυτό είναι παραλλαγή της fabada asturiana, που πλέον πολλοί Αστουριανοί παντρεύουν με πέρδικα, αγριογούρουνο, κότα, καβουρομάνα, αστακοκαραβίδα, ακόμα και με χταπόδι. 

Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Βάσκου μάγειρα Karlos Arguiñano από το βιβλίο του Mis recetas favoritas (Bainet media, 2004). Επίσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του.

Για 4 άτομα

Υλικά
500 γρ. φασόλια
500 γρ. αχιβάδες
1 ντομάτα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 καρότο
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
4 σκελίδες σκόρδο
νερό
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ βάλε τα φασόλια να μουσκεύουν σε δοχείο με άφθονο νερό. Ρίξε καθαρό νερό στη χύτρα ταχύτητος και πρόσθεσε τα φασόλια. Τοποθέτησε μέσα σε ένα διχτάκι (από αυτά που χρησιμοποιούμε για να βράσουμε ρεβύθια) το πράσο, το καρότο, το κρεμμυδάκι, 2 σκελίδες σκόρδο και ένα φύλλο δάφνης και βάλτο στη χύτρα. Ρίξε αλάτι, σκέπασε και άφησε να βράσουν για 10-15 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βγαίνει ο ατμός. Όταν έχουν βράσει τα φασόλια, αν δεις ότι έχουν πολύ ζουμί, αφαίρεσε λίγο. Βγάλε το δίχτυ με τα λαχανικά και φύλαξέ τα. Ψιλόκοψε τις άλλες δυο σκελίδες σκόρδου και βάλτες να τηγανιστούν (χωρίς να ροδίσουν) σε τηγάνι με λίγο λάδι. Πρόσθεσε την ντομάτα χωρίς τη φλούδα της, κομμένη σε κυβάκια. Τσιγάρισε για λίγο και πρόσθεσε τις αχιβάδες. Σκέπασε το τηγάνι και διατήρησέ τη φωτιά μέχρι να ανοίξουν.
Χτύπα στο μπλέντερ τα λαχανικά και πρόσθεσε τον πουρέ τους στις αχιβάδες. Ανακάτεψε καλά, πασπάλισε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και περιέχυσε με αυτό το μείγμα τα φασόλια. Σέρβιρε σε βαθύ πιάτο.

*Αν δε χρησιμοποιήσεις χύτρα ταχύτητος, όταν τα φασόλια αρχίσουν να βράζουν αφαίρεσε τον αφρό που θα σχηματιστεί.
 

 

Εποχή: Χειμώνας

Κρασί: Κόκκινο παλαίωσης

 

 

Fabes con almejas
Para 4 personas 

Ingredientes
500 g. de fabes 
500 g. de almejas 
1 tomate 
1 cebolleta 
1 zanahoria 
1 puerro 
1 hoja de laurel 
4 dientes de ajo 
agua 
aceite virgen extra 
sal 
perejil picado 
 
Elaboración
La víspera pon las fabes a remojo en un recipiente con abundante agua. Pon agua limpia en la olla exprés y añade las fabes. Coloca dentro de una red (de las de cocer garbanzos) el puerro, la zanahoria, la cebolleta, 2 dientes de ajo y una hoja de laurel e introduce en la olla. Sazona, cierra la tapa y deja cocer 10-15 minutos desde el momento en que empiece a salir el vapor. Cuando ya estén cocidas, si tuvieran mucho caldo, quita un poco. Retira la red con las verduras y resérvalas. Pica los otros dos dientes de ajo y ponlos a freír (sin que se doren) en una sartén con un poco de aceite. Agrega el tomate pelado y cortado en daditos. Saltea brevemente y agrega las almejas. Tapa la sartén y mantén al fuego hasta que se abran. 
Tritura las verduras y añade el puré a la sartén con las almejas. Mezcla bien, espolvorea con perejil picado y vierte todo sobre las fabes. Sirve en una sopera. 

*Si no utilizas la olla, cuando las fabes empiecen a cocer retira la espuma que vayan soltando.

 

Temporada: Invierno

Vino: Tinto de crianza