Η συνταγή είναι μια προσφορά της Leticia Briasco από το Tapas y Vinos στο Ρέθυμνο.

Gazpacho

Όταν έρχεται το καλοκαίρι τα ψυγεία των ισπανικών σπιτιών/νοικοκυριών εφοδιάζονται με αυτό το πιάτο που θα μπορούσε να ονομαστεί κρύα σούπα. Μπορείτε να το πιείτε σε ποτήρι ή να το φάτε κανονικά σε πιάτο με κουτάλι, συνοδεύοντάς το με γαρνιτούρα πολύ ψιλοκομμένης ντομάτας, πιπεριάς και κρεμμυδιού. Κατ’ άλλο τρόπο το συνοδεύουμε με κομματάκια τυρί manchego, σταφύλια και κομματάκια κριτσίνια, αυτή είναι η προτιμώμενη εκδοχή του πατέρα μου και ήταν και του παππού μου.

Υπάρχει μια παραλλαγή του gazpacho που είναι πιο πυκνή, ονομάζεται salmorejo ή porra antequerana και συνοδεύεται από τεμαχισμένα βραστά αυγά, jamon serrano και τόνο (προαιρετικά).

p1020288a.jpg

Η λέξη ‘‘πεπιτόρια’’ αναφέρεται σε ένα παλιό πιάτο της ισπανικής κουζίνας που φτιάχνεται με κότα (ή κοτόπουλο) σε κομμάτια, όμως σημαίνει και άτακτη μίξη πραγμάτων. Είναι μια συνταγή που εξελίχθηκε με τους αιώνες, αλλά το κατεξοχήν χαρακτηριστικό της είναι χωρίς αμφιβολία η χρήση του σαφράν και των ξηρών καρπών. Γι’ αυτό θεωρείται αραβικής προέλευσης. Ο πρόγονός της είναι η ‘‘gallina Ibráhimiya’’, που εμφανίζεται σε ισπανοαραβικά βιβλία συνταγών του 18ου αιώνα. Από ιστορικής άποψης, το πιάτο χαίρει μεγάλου κύρους και γι’ αυτό εφήυραν την παροιμία: «Con gallina en pepitoria se puede ganar la gloria». Η συνταγή που ακολουθεί είναι του διάσημου Βάσκου μάγειρα Karlos Arguiñano από το βιβλίο του Mis recetas favoritas (Bainet media, 2004). Επίσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του.

 

 

Η μενέστρα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό που σερβίρεται συνήθως ως πρώτο πιάτο ή βραδινό. Φτιάχνεται με λαχανικά εποχής (αγκινάρες, μανιτάρια, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, κλπ.) και, φυσικά, προσφέρεται και για δίαιτα. Οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή στα μέτρα σας...

zorza

Η θόρθα είναι ένα τυπικό πιάτο της Γαλικίας που φτιάχνεται με χοιρινό κρέας και μπαχαρικά, και συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές, αυγά και μαρουλοσαλάτα. Όμως, θα σας συμβούλευα να αποφύγετε τα αυγά, επειδή το στομάχι σας πιθανόν να μην αντέξει ένα τόσο βαρύ γεύμα. Επίσης, η θόρθα χρησιμοποιείται μαζί με κρεμμύδια για γέμιση πίτας. Η ίδια διαδικασία που ακολουθείται για τη θόρθα, χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το γνωστό μας τσορίθο.

ΣκαλοπίνιαΣκαλοπίνια με σάλτσα πορτοκάλι (Εσκαλοπίνες a la naranja) από την εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο" στις 12/4/2008 του Ηλία Μαμαλάκη και συγκεκριμένα από το ταξίδι του στη Μαδρίτη: