Η μενέστρα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό που σερβίρεται συνήθως ως πρώτο πιάτο ή βραδινό. Φτιάχνεται με λαχανικά εποχής (αγκινάρες, μανιτάρια, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, κλπ.) και, φυσικά, προσφέρεται και για δίαιτα. Οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή στα μέτρα σας...

manestra

Εμείς χρησιμοποιήσαμε tirabeques ή bisaltos αντί για φασολάκια φρέσκα. Πρόκειται για ένα είδος μπιζελιού που τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης από τους σεφ της Ισπανίας –και όχι μόνο– και σιγά-σιγά αποκτά φήμη. Μπορείτε να τα δείτε καλύτερα στη φωτογραφία.


Υλικά

1/4 κιλού φασολάκια φρέσκα

1/4 κιλού αρακά

1/4 κιλού κουκιά (μεγάλα κατά προτίμηση)

2 καρότα

1 κρεμμυδάκι φρέσκο

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ετοιμάζουμε τα λαχανικά, κόβουμε τα φασολάκια αν είναι μεγάλα και τεμαχίζουμε σε ροδέλες τα καρότα.

Βάζουμε νερό να βράσει με λίγο αλάτι και λίγο λάδι. Ρίχνουμε να πάρουν μια βράση πρώτα τα φασολάκια. Αφού περάσουν πέντε λεπτά προσθέτουμε τον αρακά και, τέλος, τα καρότα και τα κουκιά χωρίς το λοβό τους. Όταν βράσουν, τα ρίχνουμε στο τρυπητό για να φύγει το νερό τους. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμυδάκι που έχουμε κόψει σε ροδέλες, ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι και μαραίνουμε σε δυνατή φωτιά (10’ περίπου).

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μικρά κυβάκια από χαμόν (taquitos de jamón) ή αν δε βρίσκετε μπέικον.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο Recetas de la cocina familiar gallega της Matilde Felpeto Lagoa (Nigra Trea, 2006).

Menestra de primavera

Ingredientes

1/4 kg de judías tiernas

1/4 kg guisantes

1/4 kg de habas lobas

2 zanahorias

1 cebolleta tierna

2 cucharadas de aceite de oliva virgen extra

sal

Elaboración

Limpiamos y preparamos las verduras, troceamos las judías y cortamos en rodajas las zanahorias.

Ponemos agua a hervir con un poco de sal y un corro de aceite. En el agua echamos a cocer primero las judías; cuando lleven unos cinco minutos añadimos los guisantes y por último las zanahorias y las habas lobas sin la piel. Ya cocidas, pasamos las verduras por el escurridor para retirarles el agua. En la sartén pochamos la cebolleta cortada en juliana y, junto con ella, rehogamos todas las verduras.

La receta es del libro Recetas de la cocina familiar gallega de Matilde Felpeto Lagoa (Nigra Trea, 2006).