zorza

Η θόρθα είναι ένα τυπικό πιάτο της Γαλικίας που φτιάχνεται με χοιρινό κρέας και μπαχαρικά, και συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές, αυγά και μαρουλοσαλάτα. Όμως, θα σας συμβούλευα να αποφύγετε τα αυγά, επειδή το στομάχι σας πιθανόν να μην αντέξει ένα τόσο βαρύ γεύμα. Επίσης, η θόρθα χρησιμοποιείται μαζί με κρεμμύδια για γέμιση πίτας. Η ίδια διαδικασία που ακολουθείται για τη θόρθα, χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το γνωστό μας τσορίθο.

 

Υλικά

1/2 κιλού χοιρινό, καλύτερα χωρίς πολλά λίπη

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά (αν μας αρέσει η πικάντικη, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη)

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά ρίγανη

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια. Το τοποθετούμε σε ένα τάπερ με το φύλλο δάφνης ολόκληρο. Λιώνουμε στο γουδί τα σκόρδα με το αλάτι, αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη ρίγανη. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο κρέας και το ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι το κρέας να πάρει το χρώμα της πάπρικας. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον δυο μέρες, ανακατεύοντας πότε-πότε. Αφού περάσουν οι δυο μέρες, το τηγανίζουμε σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με κρεμμύδια για να φτιάξουμε πίτα ή με τηγανητά αυγά, πατάτες και μαρουλοσαλάτα είναι πολύ νόστιμη.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο Recetas de la cocina familiar gallega της Matilde Felpeto Lagoa (Nigra Trea, 2006).

 

Zorza

Ingredientes

1/2 kg de carne de cerdo, mejor sin mucha grasa

2 cucharadas de aceite de oliva virgen extra

1 cucharada de pimentón dulce (si nos gusta, podemos añadir un poco de picante)

3 dientes de ajo

1 cucharada de orégano

1 hoja de laurel

1 cucharada de sal

Elaboración

Cortamos la carne en trozos pequeños. La colocamos en un recipiente con la hoja de laurel entera. Machacamos los ajos con la sal, le mezclamos en aceite, el pimentón y el orégano. Vertemos todo esto sobre la carne y movemos bien para que se mezcle todo. Lo dejamos en el frigorífico por lo menos dos días, dándole vuelta de vez en cuando. Pasado este tiempo, la freímos en aceite de oliva virgen extra. Acompañada de cebolla para una empanada o con huevos fritos y patatas con una ensalada de lechuga está muy sabrosa.