AltΣύμφωνα με τον παραγωγό της δουλειάς Javier Limón, για τις τραγουδίστριες του Φλαμένκο η Luz Casal είναι μία φλαμένκα που ερμηνεύει ροκ & μπολέρο ανά τον κόσμο. Ο θαυμασμός όμως είναι αμοιβαίος, καθώς η τραγουδίστρια πάντα αισθάνονταν έναν βαθύ σεβασμό για το είδος. Καρπός αυτής της χημείας ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ο δίσκος Una Luz Flamenca, μια έκδοση που συνοδεύεται με βιβλίο, στον οποίο τραγουδίστριες του φλαμένκο, τόσο νέες στον χώρο όσο και παλαιότερες, ρίχνουν εκ νέου φως στα τραγούδια της Γαλικιανής τραγουδίστριας για να αποδώσουν φόρο τιμής.

Το πιο αναμενόμενο ίσως θα 'ταν να σταχυολογηθούν τα τραγούδια που είναι πιο συμβατά με το φλαμένκο, να αλλάξει ο ρυθμός και να προσαρμοστούν στην κάθε ερμηνεύτρια, έτσι ώστε να γίνει μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφοροποίηση από την πρωτότυπη εκδοχή τους, αλλά ο Limón πήρε τα ρίσκα του και αποφάσισε να προσεγγίσει το φλαμένκο χωρίς να ξεφύγει απ' την Luz. Απόδειξη για αυτό είναι ο μινιμαλισμός που διέπει τον δίσκο: κιθάρες, πιάνο, κρουστά και μπάσο είναι περισσότερο από αρκετά για να συνοδέψουν τις φωνές 11 γυναικών που αντιμετωπίζουν το πρότζεκτ με πολύ λεπτότητα και συναίσθημα.

AltΑνάμεσα στο ρεπερτόριο του άλμπουμ υπάρχουν αρκετές μπαλάντες, λίγο από μπολέρο, αλλά και ένα ροκ τραγούδι. Η Carmen Linares με την κόρη της Lucía Espín μοιράζονται το ντουέτο "Entre mis recuerdos", ένα τραγούδι που η Luz αφιέρωσε στον πατέρα της και το μετατρέπουν σε ρυθμό μπουλερίας. H Montse Cortés προσεγγίζει το "Piensa en mí" βαδίζοντας σε μονοπάτια από Κούβα με την φλαμένκα φωνή της. Η Mariángeles Fernández καταπιάνεται με ένα από τα πλέον πολυτραγουδισμένα μπολέρο ανά τον κόσμο, το "Historia de un amor", ξεγυμνώνοντας το ώστε η φωνή της να λάμψει και να "πονέσει" πάνω στο πιάνο με την συνοδεία της κιθάρας του αδερφού της José. Το ρυθμικό ροκ "Loca" βρίσκει απέναντί του την María Toledo, σε μια δυναμική εκδοχή, υπό τους ήχους των πιάνο, κρουστών και πάλμας.

Στα μισά της διαδρομής η La Shica σπαράζει στο "Te dejé marchar" και η Soleá Morente μετατρέπει το μελαγχολικό "Lo eres todo" σε μια διασκευή με αέρα από ανατολή, που αρχίζει ήρεμα για να καταλήξει πιο ζωηρό, πιο φλαμένκο, πιο Μορέντε. Αμέσως μετά έρχεται η Martirio, ατρόμητη ως συνήθως, με το έντονα συναίσθηματικα φορτισμένο "Negra sombra", για να ακολουθήσει η εκπληκτική εκδοχή της Esperanza Fernández στο "Mi confianza", με πινελιές από τζαζ, χαμηλούς τόνους στη φωνή και χρώμα από φλαμένκο.

Στην τελική ευθεία η Rocío Márquez δίνει μια γλυκάδα στο "Sentir" με ήχους που θυμίζουν τον Serrat, και η Genara Cortés με την τσιγκάνικη φωνή της κλείνει τον δίσκο με το "No me importa nada". Με γλυκύτητα, με νεύρο, με στοργή, με συναίσθημα, όλες οι ερμηνεύτριες αποδίδουν με ουσία και πάθος τα τραγούδια.

Πηγή: Εlpais

Ακούστε όλο το άλμπουμ στο spotify: Una Luz Flamenca