Ευρετήριο Άρθρου

Σας παρουσιάζουμε το "βιβλίο των Μετοίκων", ένα πλήρες ηλεκτρονικό βιβλίο που αναδημοσιεύουμε μετά από άδεια της συγγραφέα Ευμορφίας Καραμπατάκη.

Η Ευμορφία Καραμπατάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Όπερα, Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό στο Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων Συγκριτικής Γραμματολογίας για την εργασία της «Rôles et stéréotypes féminins dans le théâtre lyrique du XVIIIème siècle» και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού για την εργασία της «Τρεις όψεις της φοιτητικής διασποράς στο σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα» από το Α.Π.Θ. Έχει μεταφράσει λογοτεχνικά δοκίμια για τους Λαφόργκ, Ζουβ, αισθητική λογοτεχνίας, Πρεβέρ, πεζοτράγουδο, σονέτο, αυτόματη γραφή, Ρίλκε, Μπρεχτ, Απολλιναίρ, συμβολισμό, Ελυάρ, καθώς και την πρώτη ελληνική μετάφραση του Roman experimental του Εμίλ Ζολά και του El arte de desaparecer του Ενρίκε Βίλα-Μάτας. Επίσης εργάστηκε στους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης και της πολιτιστικής αρθρογραφίας σε έντυπα της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων Άρια ντα κάπο (εκδ. Εστία), με την οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα. Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζει να αρθρογραφεί, με έμφαση στο χρονογράφημα.

Αντί οπισθοφύλλου

Το βιβλίο των μετοίκων είναι ένα βιβλίο που δε γράφτηκε ποτέ. Ωστόσο, εκείνοι που προαλείφονταν για ήρωές του, όσο και ο επίδοξος συγγραφέας, θα ζήσουν τις ιστορίες του, ενώ η μεγάλη πρωταγωνίστρια Μαδρίτη παραμένει ατάραχη. Έτσι λοιπόν…

…δύο απολυμένοι εικονολήπτες της τηλεόρασης δουλεύουν με το κομμάτι για εταιρείες παραγωγής, γνωρίζοντας εκλογές, ακραία καιρικά φαινόμενα, τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ, σε περίπτωση ανάγκης, προσφεύγουν στο «BBC». Ένας έκπτωτος, λόγω καθεστώτος, συγγραφέας στη δεκαετία του 50 επιχειρεί ν’ απαρνηθεί τον εαυτό του για να επιβιώσει. Ο ιταλός συνθέτης του 18ου-19ου αιώνα Λουίτζι Μποκκερίνι παραληρεί περί τέχνης και των ιδανικών συνθηκών της –κάτι το οποίο, δυστυχώς, ο ίδιος δε γνώρισε ποτέ. Μία κριτική ανάγνωση του έργου της Γεωργίας Σάνδη «Ένας χειμώνας στη Μαγιόρκα» απειλεί να παρασύρει σε συνειρμούς. Ένα τραγούδι των Πρεσούντος Ιμπλικάδος οδηγεί σε μία απόφαση χωρισμού, ενώ η επαναλειτουργία ενός θρυλικού καφέ, σε μία απόφαση φόνου. Και η αυτοκτονία ενός διάσημου συγγραφέα, την πρώτη ημέρα του καύσωνα, αποκαλύπτει γιατί Το βιβλίο των μετοίκων δεν μπόρεσε να υπάρξει.

«Αυτή η πόλη είναι σκληρή για όλους.
Η Μαδρίτη είναι όμορφη μόνο
για όποιον είναι διατεθειμένος
να δει την ομορφιά της».

Ελβίρα Λίντο,
Αφιερωματικό τεύχος του El pais semanal,
μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου