Ευρετήριο Άρθρου

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι υπέροχες όσο κρατάνε και για αυτούς που τις απολαμβάνουν, γιατί υπάρχουν και άτομα που νιώθουν να πιέζονται υπερβολικά από τις υποχρεώσεις, τα οικογενειακά γεύματα και δείπνα, τα μποτιλιαρίσματα, τα φώτα, κ.λπ.… Μετά από αυτήν την περίοδο εξόδων που συνεπάγονται τα Χριστούγεννα, έρχεται η τρομακτική ανηφόρα του Γενάρη. Λέγεται έτσι εννοώντας ότι το μήνα Δεκέμβρη ξοδεύουμε τα χρήματα του Δεκέμβρη και του Γενάρη και όταν έρχεται ο καινούργιος χρόνος φτάνουν μαζί τους και οι ισχνές αγελάδες και η ώρα να σφίξουμε τα ζωνάρια…

Βέβαια ακολουθώντας αποταμιευτική συμπεριφορά κατά τους μήνες που προηγούνται του Δεκέμβρη συνδράμουμε στο να γίνει λιγότερο επώδυνη η ανηφόρα, αλλά εδώ θα εστιάσουμε και σε άλλες πτυχές πέραν του οικονομικού παράγοντα (που φέτος προμηνύεται ακόμα χειρότερος από ό,τι σε παρελθόντα έτη).

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να ενθαρρύνουμε το χαμόγελο ως στάση ζωής απέναντι στις δυσκολίες. Το σύνδρομο «του τέλους των διακοπών» παραμονεύει (όπως και τον Σεπτέμβρη) και η επιστροφή στη ρουτίνα μπορεί να μετατραπεί σε φρίκη και, επιπλέον, με κάποια παραπανίσια κιλά…

Είναι βασικό να επικεντρωθούμε στα θετικά που μας προσφέρει η ζωή και να απολαύσουμε τις μικρές χαρές, που δεν εξαρτώνται πάντα από τα χρήματα που διαθέτουμε, για παράδειγμα, μια καλή ταινία που θα δούμε με το σύντροφό μας ή με φίλους σε ένα μαλακό καναπέ, ένα χαλαρωτικό μπάνιο που θα περιλαμβάνει μάσκα προσώπου, λίγα ψητά κάστανα, ένας περίπατος στο πάρκο, κ.λπ.… η διασκέδαση δεν είναι πάντα συνώνυμη υπερβολών και εξωτικών πραγμάτων. Η απόλαυση των απλών πραγμάτων είναι πιο εύκολη υπόθεση απ’ όσο μπορεί να φανεί αρχικά.

Ακόμα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την εποχή του χρόνου ως αφετηρία δραστηριοτήτων που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, όπως να κόψουμε το κάπνισμα, να αρχίσουμε γυμναστική, να φροντίσουμε τους εαυτούς μας λίγο περισσότερο, να ξεκινήσουμε μια γλώσσα, κ.λπ. Η αρχή του χρόνου έχει μια φρεσκάδα, πράγμα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τρόπο θετικό.

Κλείνοντας, να σχολιάσω ότι οι εκπτώσεις, αυτή η εποχή του χρόνου που πολλοί περιμένουν με αγωνία, είναι μια θαυμάσια στιγμή για να ανεφοδιάσουμε την γκαρνταρόμπα μας και να αποκτήσουμε χρήσιμα βασικά είδη ένδυσης. Όμως επίσης είναι μια εποχή όπου απελευθερώνονται οι πιο καταναλωτικές παρορμήσεις μας και μαζί τους ο πυρετός της συσσώρευσης. Πρέπει να σκεφτούμε λογικά και ρεαλιστικά. Το ιδανικό είναι να ρίξουμε μια ματιά στη ντουλάπα μας και να αποφασίσουμε για το τι χρειαζόμαστε με τρόπο αντικειμενικό. Το ίδιο με τα κουζινικά, πετσέτες, έπιπλα, κ.λπ. Είναι μια καλή στιγμή για να να ανανεώσουμε ό,τι χρειαζόμασταν. Αλλά αν χρησιμοποιήσουμε τις εκπτώσεις για να αποφύγουμε την πλήξη ή για να συσσωρεύσουμε πράγματα, θα λάβουμε μόνο μια άμεση ευχαρίστηση.

Πόσες φορές αγοράσαμε κάτι και το μετανιώσαμε όταν φτάσαμε στο σπίτι ή λίγες μέρες αργότερα; Θα ήταν καλό να κάνουμε μια λίστα με ό,τι ψάχνουμε στις εκπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση διατρέχουμε τον κίνδυνο να παρασυρθούμε από τον πυρετό και να γυρίσουμε στο σπίτι φορτωμένοι με πράγματα που ούτε χρειαζόμασταν ούτε πρόκειται να φορέσουμε. Μια τελευταία συμβουλή: μην πηγαίνετε για ψώνια με χαμηλό το ηθικό!

Σύνταξη: Ana Isabel Fernández
Μετάφραση στα ελληνικά: Βίκυ Ρούσκα