Ευρετήριο Άρθρου

Ανδαλουσία - Κρήτη «Συνάντηση πολιτισμών»

Η μουσικοχορευτική αυτή παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας αυθεντικής συνάντησης κορυφαίων μουσικών και χορευτών της Ανδαλουσίας και της Κρήτης που ξεκίνησε στο χώρο του ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΥ Πανόρμου το χειμώνα το χειμώνα του 2007.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ, και ο Χαρουπόμυλος δημιουργήθηκαν για να προκαλούν και να στεγάζουν παρόμοια γεγονότα.

Τα συναισθήματα, η χαρά της συνύπαρξης, το πάθος των δύο πολιτισμών ήταν στοιχεία τόσο δυνατά που δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη την επιθυμία να εμπλουτίσουμε αυτό το γεγονός και να το επεκτείνουμε στο μέλλον.

Η παράσταση αυτή, δεν είναι παρά η πραγματοποίηση ενός ονείρου που είχαμε να συναντήσουμε τους ομοίους μας στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Παγκοσμιοποίηση για μας, είναι ακριβώς αυτό. Ένα άνοιγμα του κόσμου μας και μια συνάντησή του με τον κόσμο των άλλων. Ένα από κοινού βίωμα που μας κάνει πιο πλούσιους..

Άλλωστε ο πλούτος της Κρήτης στο παρελθόν στηριζόταν στη συνύπαρξη στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών.

Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε δημιουργικά μηνύματα και αξίες μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Ας καταλάβουμε ότι οι οικονομίες πρέπει να βασιστούν στους ανθρώπους και στον πολιτισμό για να αποκτήσουν περιεχόμενο και να πάψει ο κόσμος μας να είναι αδιέξοδος..

Η παράσταση Ανδαλουσία - Κρήτη «Συνάντηση πολιτισμών» είναι λοιπόν μία διαπολιτισμική συνεργασία κορυφαίων μουσικών και χορευτών της Ανδαλουσίας και της Κρήτης.

Η αναζήτηση μουσικών που ανήκουν γεωγραφικά σε μια κουλτούρα που έχει τις ρίζες της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ξεκινά με μια προσπάθεια προσέγγισης δύο μουσικών χώρων όπως το Flamenco και το παραδοσιακό μουσικό-στιχουργικό ιδίωμα της Κρήτης.

Τα ίδια τα μουσικά όργανα που εκφράζουν τα δύο μουσικά αυτά ιδιώματα κατευθύνουν και ορίζουν το πλαίσιο στο οποίο η έκφραση και η φαντασία του κάθε μουσικού – εκτελεστή μπορεί να το αποτυπώσει πιστά, αλλά ακόμη και να το σπρώξει πέρα απ’ τα φυσικά γεωγραφικά του όρια.

Δύο μουσικές παραδόσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με το χορό αλλά και με την αυτοσχεδιαστική διάθεση του μουσικού, παραδίδουν στον ακροατή μια νέα, φρέσκια ματιά, με τις αισθήσεις να κινούνται πολύ συχνά ακόμη και στα όρια της υπερβολής, που έχουν άλλωστε οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις σε όλο τον πλανήτη.

Η μουσικοχορευτική παράσταση Ανδαλουσία - Κρήτη, στήθηκε για πρώτη φορά το χειμώνα του 2007 στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου.

Παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο 2007, Τρίτη 20, Τετάρτη 21, Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Σάββατο 24 ώρα 21:30 στο Χοροθέατρο ΡΟΕΣ, Ιάκχου 14, Γκάζι, Αθήνα και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 19:30, στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου στην Κρήτη.

Το χειμώνα του 2008 συναντήθηκαν ξανά στο Χαρουπόμυλο οι καλλιτέχνες απο την Ισπανία και την Κρήτη, και αφού δούλεψαν μαζί παρουσίασαν την παράσταση στίς 27 Ιανουαρίου΄στον ίδιο χώρο στο Πάνορμο και στίς 28 Ιανουαρίου Δευτέρα, στο Πolis Theater, στην Πέτρου Ράλλη 18, στην Αθήνα. Τις εκδηλώσεις αυτές διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ σε συνεργασία με την Απολλωνία Παραγωγές Τέχνης και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Υπεύθυνη Παραγωγής : Κορίννα Μηλιαράκη

Στην μουσική συνάντηση συμμετέχουν από την Ανδαλουσία και την Κρήτη οι:

• EL NANO χορός

• MONICA HIDALGO χορός

• KIKO DE ALCALA τραγούδι

• JORDI ALBARRAN FLORES κιθάρα

• ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ κρητική λύρα, τραγούδι

• ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ κρητικά πνευστά και κρουστά

• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΑΚΗΣ φλαμένκο κιθάρα και λαούτο

• ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ τραγούδι, κρουστά

• Το Χορευτικό συγκρότημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗ


Βιογραφικά καλλιτεχνών

Francisco R. Mesa Rodríguez “Nano”

Άρχισε τις σπουδές του στο κέντρο Carmen López de Valencia, με καθηγητή τον Martín Vargas το 1991. Σπούδασε την πειθαρχία του φλαμένκο και κλασσικό χορό.

Ολοκλήρωσε την σπουδή στον ισπανικό χορό στο Conservatorio de Danza de Ribarrojo (Βαλένθια). Συνέχισε στην Σεβίλλη με τους Javier Latorre, Manolo Marín και Fernando Romero. Το 1996 συμμετέχει στην Compañía de Cristina Hoyos περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Παίρνει στην Μαδρίτη το πρώτο βραβείο Certamen Coreográfico de Danza Española y Flamenco το 1998 δίπλα στον Fernando Romero και Isabel Bayón. Συμμετέχει σαν χορευτής-σολίστας σε παραστάσεις με μεγάλους χορογράφους όπως ο Adrián Galia, Manolo Marín, Pilar Távora, κ. α.

Μónica Hidalgo Morales

Ξεκινά τις σπουδές το 1989 και το 1995 παίρνει το δίπλωμα ισπανικού χορού και φλαμένκο στην Ακαδημία Χορού της Βαλένθια. Συνεχίζει τις σπουδές της με μεγάλους χορευτές όπως: Alejandro Granados, La Yerbabuena, Belén Maya, Manolo Marín, Javier Latorre, κ.ά. Εμφανίζεται σε πολλά ταμπλάος στην Ισπανία και στην Ιαπωνία και συμμετέχει στην ομάδα της Cristina Hoyos περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με τον πιανίστα Manuel Carrascο με τον χορευτή Juan Ogalla και την ομάδα χορού Ballet Flamenco de Andalucía.

Francisco Javier Rodríguez Ramos “Kiko de Alcalá”

Γεννήθηκε το 1974 στο Alcalá de Guadaira στην Σεβίλλη. Η διαμονή του στην περιοχή Barrero στην Utrera ήταν καθοριστική και αρχίζει να τραγουδά στα δεκαπέντε του χρόνια saetas, στα δεκαοκτώ τραγουδά επαγγελματικά σε ταμπλάος (Arenal, El Cordobés κ.ά.), για χορευτές (Javier Barrón, Juan Ogalla, El Junco, Belén Maya, El Toleo, Domingo Ortega κ.ά.). Συνεργάζεται με τους Miguel Poveda και Maite Martín. Από τα εικοσιένα του περιοδεύει σε όλο τον κόσμο με καλλιτέχνες του φλαμένκο (Carmen Montoya, Nono de Jerez, Pepe Maya “Marote”, Rafael de Carmen, Oscar de los Reyes, Milagros Mengíbar κ.ά.). Με τον David Pérez κερδίζει το βραβείο της Unión.

Jordi Albarrán Flores

Ξεκίνησε τις σπουδές στα δώδεκά του με τον μεγάλο κιθαρίστα Rafael Cañizares στην Ακαδημία Liceo της Βαρκελώνης. Από τα δεκαπέντε του εμφανίζεται σε διάφορες peñas flamencas στην Καταλωνία και συμμετέχει στην Orquesta de Guitarras de Barcelona. Στα δεκαοκτώ του αρχίζει την σολιστική του καριέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Bogotá στην Κολομβία και σε όλη την Νότιο Αμερική. Γράφει μουσική για την τηλεόραση της Καταλωνίας και συνοδεύει μεγάλους χορευτές περιοδεύοντας σε όλον τον κόσμο (José Manuel Huertas, Antonio Muñiz, Andrés Peña, Rafaela Carrasco, Andrés Marín, La Chana). Μετακομίζει στην Σεβίλλη. Δουλεύει εκεί και παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ του Jerez. Το 2004 παίρνει υποτροφία από το Ίδρυμα Cristina Hereng με δασκάλους Manolo Franco και Miguel Ángel Cortés. Συνεργάζεται με πολλούς σημαντικούς χορευτές και τραγουδιστές του φλαμένκο σε κομπανίες περιοδεύοντας σε όλον τον κόσμο (David Palomar, El Purga, Jesús Heredia, Mercedes Cortés, Pilar Távora, Lidia Valle, Carmen Lozano, Ramón Martínez, Mercedes Cortés, “Nano”, Pilar Ortega, Manuel Quincalla και Alicia Marquez.

Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, μαθητής του μεγάλου δασκάλου της κρητικής λύρας Κώστα Μουντάκη, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του. Οι συμμετοχές του σε δισκογραφικές παραγωγές που ξεπερνούν το παραδοσιακό ύφος και εντάσσονται στη σφαίρα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας αλλά και η συνεργασία του με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες όπως τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Ν. Μαμαγκάκη και τον Γ. Μαρκόπουλο ως σολίστας του δίνει την ευκαιρία να διαδίδει την τέχνη του με τον καλύτερο τρόπο στο ευρύ κοινό. Κορυφαία τέτοια στιγμή η πολύ επιτυχημένη συμμετοχή του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα εκπροσωπώντας το μουσικό ιδίωμα της Κρήτης.

Γιάννης Ρομπογιανάκης

Ο Γιάννης Ρομπογιανάκης είναι ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες μουσικούς που παίζουν πνευστά στην Κρήτη συνεχίζοντας μια οικογενειακή παράδοση με τρόπο πολύ ιδιαίτερο. Κατασκευάζει επίσης κρητικά παραδοσιακά όργανα έχοντας κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς οργανοπαίχτες που τα χρησιμοποιούν.

Δημήτρης Κουκουλιτάκης

Ξεκινά τις σπουδές του το 1980. Κάνει κλασσική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Σ. Παπαγιάννη και παράλληλα ξεκινά η αναζήτησή του στο φλαμένκο. Η φιλία του και η συνεργασία του με τους κιθαρίστες Γ. Βαλύρη και Γ. Παπαδόπουλο και αργότερα με τον κιθαρίστα φλαμένκο Paco Cruz ήταν καθοριστική. Παρακολουθεί μαθήματα στην Ακαδημία Κιθάρας στο Jerez με δάσκαλο τον μαέστρο Parrilla de Jerez. Από το 1985 εμφανίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1993 δημιουργεί το συγκρότημα Romaní με την Mariela Carretero στο χορό, και José González στο τραγούδι. Παίρνει μέρος σε πολλές παραστάσεις και συνοδεύει μεγάλους χορευτές: Raúl, Joaquín Ruiz, Manolo Marín, Andrés Peña, Isabel Bayón, Alicia Marquez κ.ά.

Γιάννης Παπατζανής

Ο Γιάννης Παπατζανής έχει συνεργαστεί με μουσικούς από το Ρατζαστάν, το Ιράν, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αρμενία αλλά και τους κορυφαίους Ross Daly, Γιώργο Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη παίζοντας το περσικό παραδοσιακό κρουστό ''τομπάκ'', νταούλια και πήλινα νοτιοινδικά κρουστά και τραγουδώντας κρητικά τραγούδια. Έχει γράψει πρωτότυπη μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, χοροθεατρικές & τηλεοπτικές παραγωγές.

Γιώργος Μαρκαντώνης

Μεγάλωσε στην Ελευσίνα όπου διδάχτηκε και δίδαξε τους κρητικούς χορούς στην Ένωση Κρητών Ελευσίνας. Σήμερα ζει στη Κρήτη. Από το 1996 είναι πρωτοχορευτής του Λαογραφικού Ομίλου Κουρήτες και συνεργάζεται ως πρωτοχορευτής και χοροδιδάσκαλος με το Θέατρο της Δώρα Στράτου. Παράλληλα συμμετέχει σε σεμινάρια χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως εισηγητής και χοροδιδάσκαλος. Στην χορευτική ομάδα του συμμετέχουν οι Μαρία Βιβιλάκη, Γιώργος Βεργαδής, Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Αλέξης Νικολακάκης και Ανδρέας Τσουπάκης.


Απολαύστε εδώ μερικά στιγμιότυπα από την παράσταση που έγινε το 2007

Μέρος 1ο

Μέρος 2ο

Ολόκληρη η παράσταση που κινηματογραφήθηκε στο Polis Theater, στην Αθήνα το 2007. Διάρκεια 2 ώρες.

Για μεγαλύτερη ποιότητα, μόλις ξεκινήσει το βίντεο, πατήστε το κουμπί "HQ" που βρίσκεται κάτω δεξιά. Επίσης, το βίντεο είναι χωρισμένο σε 13 τμήματα, στα οποία μπορείτε να πλοηγηθείτε πατώντας στο κουμπάκι που βρίσκεται κάτω αριστερά, δεξιά από το "Play/Pause", ή απλά πηγαίνοντας με το δείκτη του ποντικιού στο κάτω μέρος του βίντεο και επιλέγοντας το τμήμα του βίντεο που επιθυμείτε.


Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

Ζαχαρίας Σπυριδάκης

El Nano

JORDI ALBARANN FLORES

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΒΙΒΙΛΑΚΗ

κρητικο χορευτ.συγκρότ.Γιωργου Μαρκαντώνη

 EL KIKO DE ALCALA

ΕΛ ΝΑΝΟ, ΜΟΝΙΚΑ HIDALGO


Poster 2007

Poster 2008