Ευρετήριο Άρθρου

Ανδαλουσία - Κρήτη «Συνάντηση πολιτισμών»

Η μουσικοχορευτική αυτή παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας αυθεντικής συνάντησης κορυφαίων μουσικών και χορευτών της Ανδαλουσίας και της Κρήτης που ξεκίνησε στο χώρο του ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΥ Πανόρμου το χειμώνα το χειμώνα του 2007.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ, και ο Χαρουπόμυλος δημιουργήθηκαν για να προκαλούν και να στεγάζουν παρόμοια γεγονότα.

Τα συναισθήματα, η χαρά της συνύπαρξης, το πάθος των δύο πολιτισμών ήταν στοιχεία τόσο δυνατά που δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη την επιθυμία να εμπλουτίσουμε αυτό το γεγονός και να το επεκτείνουμε στο μέλλον.

Η παράσταση αυτή, δεν είναι παρά η πραγματοποίηση ενός ονείρου που είχαμε να συναντήσουμε τους ομοίους μας στην άλλη άκρη της Μεσογείου.

Παγκοσμιοποίηση για μας, είναι ακριβώς αυτό. Ένα άνοιγμα του κόσμου μας και μια συνάντησή του με τον κόσμο των άλλων. Ένα από κοινού βίωμα που μας κάνει πιο πλούσιους..

Άλλωστε ο πλούτος της Κρήτης στο παρελθόν στηριζόταν στη συνύπαρξη στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών.

Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε δημιουργικά μηνύματα και αξίες μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Ας καταλάβουμε ότι οι οικονομίες πρέπει να βασιστούν στους ανθρώπους και στον πολιτισμό για να αποκτήσουν περιεχόμενο και να πάψει ο κόσμος μας να είναι αδιέξοδος..

Η παράσταση Ανδαλουσία - Κρήτη «Συνάντηση πολιτισμών» είναι λοιπόν μία διαπολιτισμική συνεργασία κορυφαίων μουσικών και χορευτών της Ανδαλουσίας και της Κρήτης.

Η αναζήτηση μουσικών που ανήκουν γεωγραφικά σε μια κουλτούρα που έχει τις ρίζες της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ξεκινά με μια προσπάθεια προσέγγισης δύο μουσικών χώρων όπως το Flamenco και το παραδοσιακό μουσικό-στιχουργικό ιδίωμα της Κρήτης.

Τα ίδια τα μουσικά όργανα που εκφράζουν τα δύο μουσικά αυτά ιδιώματα κατευθύνουν και ορίζουν το πλαίσιο στο οποίο η έκφραση και η φαντασία του κάθε μουσικού – εκτελεστή μπορεί να το αποτυπώσει πιστά, αλλά ακόμη και να το σπρώξει πέρα απ’ τα φυσικά γεωγραφικά του όρια.

Δύο μουσικές παραδόσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με το χορό αλλά και με την αυτοσχεδιαστική διάθεση του μουσικού, παραδίδουν στον ακροατή μια νέα, φρέσκια ματιά, με τις αισθήσεις να κινούνται πολύ συχνά ακόμη και στα όρια της υπερβολής, που έχουν άλλωστε οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις σε όλο τον πλανήτη.

Η μουσικοχορευτική παράσταση Ανδαλουσία - Κρήτη, στήθηκε για πρώτη φορά το χειμώνα του 2007 στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου.

Παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο 2007, Τρίτη 20, Τετάρτη 21, Πέμπτη 22, Παρασκευή 23, Σάββατο 24 ώρα 21:30 στο Χοροθέατρο ΡΟΕΣ, Ιάκχου 14, Γκάζι, Αθήνα και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 19:30, στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου στην Κρήτη.

Το χειμώνα του 2008 συναντήθηκαν ξανά στο Χαρουπόμυλο οι καλλιτέχνες απο την Ισπανία και την Κρήτη, και αφού δούλεψαν μαζί παρουσίασαν την παράσταση στίς 27 Ιανουαρίου΄στον ίδιο χώρο στο Πάνορμο και στίς 28 Ιανουαρίου Δευτέρα, στο Πolis Theater, στην Πέτρου Ράλλη 18, στην Αθήνα. Τις εκδηλώσεις αυτές διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ σε συνεργασία με την Απολλωνία Παραγωγές Τέχνης και το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Υπεύθυνη Παραγωγής : Κορίννα Μηλιαράκη

Στην μουσική συνάντηση συμμετέχουν από την Ανδαλουσία και την Κρήτη οι:

• EL NANO χορός

• MONICA HIDALGO χορός

• KIKO DE ALCALA τραγούδι

• JORDI ALBARRAN FLORES κιθάρα

• ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ κρητική λύρα, τραγούδι

• ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ κρητικά πνευστά και κρουστά

• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΑΚΗΣ φλαμένκο κιθάρα και λαούτο

• ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ τραγούδι, κρουστά

• Το Χορευτικό συγκρότημα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗ