Ευρετήριο Άρθρου

Διάλεξη και προβολή ταινίας

Μια ισπανική ματιά στην μικρασιατική καταστροφή

σμυρνη

Ο ∆ρ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, Αλμπέρτο Κονεχέρο θα μιλήσει για το βιβλίο του Αντρές Ρεβέτς Η σημερινή Ελλάδα: η ελληνοτουρκική γειτνίαση (1922). Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλώς μια άγνωστη και παθιασμένη μαρτυρία του μικρασιατικού πολέμου (1919-1922) από πρώτο χέρι, αλλά μια από τις ελάχιστες ματιές στα ισπανικά των πολιτικών και στρατιωτικών χειρισμών που κατέληξαν σε ένα από τα τραγικότερα επεισόδια της σύγχρονης ιστορίας: την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923, που με τη σειρά της προκάλεσε τον ξεριζωμό σχεδόν 2 εκ. ανθρώπων. Γραμμένο από τον Αντρές Ρεβέτς (1890-1970) – ουγγρικής καταγωγής εβραίο που ζούσε στην Ισπανία με κρυφά φιλοναζιστικά αισθήματα που εξηγούν τον εξοστρακισμό των πρώτων του γραπτών – το βιβλίο είναι ένα σπαρακτικό χρονικό ενός πολέμου αγνοημένου από την ισπανική ιστοριογραφία που αρχίζει τώρα να γίνεται γνωστό στην Ισπανία, χάρη στις νεοελληνικές σπουδές.

Στη συνέχεια, θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ Στο δρόμο για τη Σμύρνη, του Πέρε Αλμπερό (με υποτίτλους στα ελληνικά) που αποτελεί ένα ταξίδι στη μικρασιατική γη, όπου άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός και, ταυτόχρονα, μια έρευνα για το τι έχει απομείνει σήμερα.

Ημερομηνία: 26.05.2008, 19:30

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
Στα ελληνικά
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών,
Κυδαθηναίων 11, Πλάκα.
Τηλ.: 210.3239225
Είσοδος ελεύθερη

28.05.2008, 20:00
Προβολή της ταινίας Στο δρόμο για τη Σμύρνη του Πέρε Αλμπερό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης (Λέσβος), στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Για τους πρόσφυγες και τους έλληνες της Μικράς Ασίας», που διοργανώνει το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.