Dj PankoO DJ Panko, ιδρυτικό μέλος των Ojos de Brujo, αλλά και του νέου σχήματος Lenacay παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ispania.gr με αφορμή την 1η συναυλία των Lenacay στην Ελλάδα στις 30 Ιουνίου.

ispania.gr: Είναι τιμή μας που θα μας επισκεφθείτε τόσο σύντομα μετά την δημιουργία της μπάντας. Ένας από εσάς μάλιστα, ο super DJ Panko, έρχεται συχνά στην χώρα μας για DJ Set. Τι είναι αυτό που σας προσελκύει εδώ;
DJ Panko: Πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που με ελκύει είναι το ότι, κατά κάποιο τρόπο, νιώθω σαν στο σπίτι μου όταν βρίσκομαι στην πατρίδα σας.
Το δεύτερο είναι ότι στο κοινό αρέσει το στυλ μου και είμαι ελεύθερος να παίξω από flamenco μέχρι Βαλκανικά θέματα, από cúmbia έως ανατολίτικους ρυθμούς και από latin μέχρι drum & bass.
Μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα με τη μουσική και οι άνθρωποι εδώ το δέχονται πολύ καλά αυτό!
Μου αρέσουν επίσης πολύ συγκροτήματα όπως οι Palyrria ή οι Imam Baildi που διασώζουν τις ρίζες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Έκανα κάποια remixes για αυτούς και είναι πολύ ωραίο να τα παίζω, όταν έρχομαι στην Ελλάδα!
Η μουσική μου αρέσει στους ανθρώπους εδώ κι εμένα μου αρέσει να τους βλέπω να χορεύουν (ειδικά τα κορίτσια)!
Επίσης, λατρεύω το φαγητό σας… και τη μαστίχα από τη Χίο!!

Lenacayispania.gr - “LENACAY” το όνομα της μπάντας δεν είναι σε castellano, τι σημαίνει; Επίσης πως προέκυψε ο τίτλος του πρώτου σας άλμπουμ (“Ryma”);

DJ Panko: Το όνομα LENACAY είναι στη γλώσσα Caló, τη γλώσσα των τσιγγάνων της Καταλωνίας. LEN σημαίνει: ο δρόμος, η πορεία και ACAY σημαίνει το να παρατηρείς. Το όνομά μας το εμπνεύστηκε ο Ramón που είναι τσιγγάνος και πάντα προσπαθεί να διασώσει αυτήν τη γλώσσα κι έτσι τη χρησιμοποιούσαμε και στους τίτλους των δίσκων που κάναμε με τους Ojos de Brujo. Είναι και πάλι ο Ramón αυτός που βρήκε το όνομα “Ryma” για τον νέο δίσκο μας, που σημαίνει τον τρόπο που οι άνθρωποι συνδέονται και συντονίζονται στην ίδια δόνηση για να κάνουν κάτι καλό.
ispania.gr: Υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από κάποιο/α από τα τραγούδια σας;
DJ Panko: Υπάρχουν πολλές…!!
Μπορώ να σας πω για τα τραγούδια που έγραψα “Identidad” (ταυτότητα) και “Walking on the Ramblas” (Περπατώντας στις Ramblas).
Έγραψα το τραγούδι “Walking on the Ramblas” πολύ καιρό πριν, το 2000, όταν η Βαρκελώνη άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλής και άνθρωποι από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να έρχονται για διακοπές και για να διασκεδάσουν…
Γεννήθηκα στην Las Ramblas, τη διάσημη οδό που τελειώνει στο λιμάνι, εκεί που είναι το άγαλμα του Κολόμβου. Η Ramblas τότε ήταν το πιο “underground” μέρος της πόλης.
Μεγάλωσα εκεί βλέποντας τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Φράνκο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν ήμουν παιδί. Έζησα τη δεκαετία του ’80 όταν η Ramblas ήταν γεμάτη με αστικές συμμορίες, πορνεία και ναρκωτικά. Ήταν πραγματικά το κέντρο του underground.
Αργότερα, μετά τους Ολυμπιακούς του ’92, “καθάρισαν” αυτήν την πλευρά της πόλης και άρχισε να γίνεται μια “σικ περιοχή” για να βολτάρεις, να ανοίξεις μία επιχείρηση ή να κατοικήσεις εκεί, προσελκύοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μένα!
Γι’ αυτό έγραψα το “Walking on the Ramblas”.
ispania.gr: Ποιος / ποιοι ήταν οι λόγοι της διάλυσης των Ojos?
LenacayDJ Panko: Λοιπόν… μπορώ να σας πω από την πλευρά μου τη δική μου γνώμη… είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλες απόψεις.
Νομίζω ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2008 όταν ηχογραφούσαμε το δίσκο Aocana. Από τότε η μπάντα ξεκίνησε να μην είναι μαζί και άρχισε να λειτουργεί διαφορετικά από ότι στο παρελθόν, εννοώ μουσικά αλλά και τον τρόπο που παίρναμε τις αποφάσεις για τη διαχείριση των οικονομικών.
Η κατάσταση αυτή άρχισε να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα μεταξύ μας και, ταυτόχρονα, μια μεγάλη οικονομική φούσκα.
Για να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτά τα οικονομικά προβλήματα και να σταματήσει η μπάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα τελευταίο άλμπουμ για τα 10 χρόνια μας και να περιοδεύσουμε με αυτόν τον επετειακό δίσκο.
Έβαλα εκείνη την εποχή κάποια χρήματα στην μπάντα, αναζήτησα τους χορηγούς για την περιοδεία και, τότε, πάρθηκε η απόφαση να περιοριστεί ο αριθμός αυτών που συμμετείχαν στις συναυλίες… έτσι, στην περιοδεία αυτή δεν πήραν μέρος ούτε ο Xavi Turrull, ούτε εγώ, ούτε ο δεύτερος κιθαρίστας, ούτε ο σκηνοθέτης που επιμελούνταν τις ζωντανές προβολές video, ούτε ο φωτιστής, ούτε και ο roadmanager (υπεύθυνος περιοδείας).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Marina ηχογραφούσε το νέο άλμπουμ με τον σύζυγό της, τον Carlitos και τον Max Wright. Μου έστελναν με e-mail τα κομμάτια για να ηχογραφήσω τα ηλεκτρονικά μέρη, ή να κάνω scratches… και αυτό μου δημιούργησε μεγάλη έκπληξη!!!
Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια που παίζαμε μαζί, ούτε εγώ ούτε ο Ramón είχαμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τα τραγούδια, ούτε να συμμετέχουμε ουσιαστικά… και σκεφτείτε ότι επρόκειτο για το επετειακό άλμπουμ για τα 10 μας χρόνια.
Δεν μας άρεσε καθόλου αυτό.
Κάποιος δημοσιογράφος που γνώριζε την μπάντα από την αρχή μας τηλεφώνησε και μας ρώτησε τι σημαίνουν όλα αυτά, γιατί δεν πίστευε αυτά που του έλεγε η Marina.
Μιλήσαμε ανοιχτά σε αυτόν τον δημοσιογράφο, μπορείτε να δείτε το άρθρο του εδώ, σε αυτό το link:
Μετά από αυτό το άρθρο στη “La Vanguardia”, ο Ramón κι εγώ πήραμε μηνύματα από τη Marina, που μας έστελνε στο διάολο κι έλεγε ότι δεν ήθελε να μας ξαναδεί…
Από τότε (14/10/2010) ούτε ο Ramón ούτε κι εγώ πήραμε ξανά χρήματα από τις δραστηριότητες της μπάντας μας…
Περάσαμε πολύ δύσκολα εκείνη την εποχή, παρακολουθώντας τους υπόλοιπους να παίζουν στην τελευταία περιοδεία και γνωρίζοντας ότι η Marina τριπλασίασε την αμοιβή της.
Το πρόβλημά μου ήταν ότι είχα πιστέψει πως μπορούσα να δουλέψω και να ζήσω περισσότερο καιρό με αυτό το συγκρότημα, έχοντας ήδη κάνει τόση πολύ δουλειά για αυτό.
Μου ήταν πολύ δύσκολο να πω στα παιδιά μου ότι δεν ήμουν πια στους Ojos de Brujo και πέρασα πολύ δύσκολες μέρες προσπαθώντας να βρω τρόπο να πληρώσω το νοίκι μου και να ταΐσω την οικογένειά μου...
Κατά κάποιο τρόπο ήμουν ακόμη τυχερός γιατί μπορούσα να παίζω σαν DJ εδώ κι εκεί… και πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους έλληνες διοργανωτές που με έφερναν στην Ελλάδα και έπαιζα αυτό το διάστημα.
Αλλά ήταν και ο φίλος μου ο Ramón Giménez (El Metralleta) και ήθελα ο κόσμος να γνωρίσει την αξία του!!!
Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μαζί πρώτα τους Flamentronica και ύστερα τους LENACAY.

ispania.gr: Η είδηση της διάλυσης των “Ojos de Brujo” στεναχώρησε τους φίλους της μπάντας στην Ελλάδα, αλλά η δημιουργία των LENACAY μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Η νέα μπάντα είναι η συνέχεια της προηγούμενης ή κάτι διαφορετικό;

LenacayDJ Panko: Κατά κάποιο τρόπο, οι LENACAY έχουν την αίσθηση των Ojos de Brujo, αλλά προφανώς είναι κάτι άλλο.
Ο Ramón κι εγώ συνεχίζουμε, πιστοί στο πνεύμα της έρευνας, να συνδυάζουμε το φλαμένκο με άλλες μουσικές, σε αυτήν την περίπτωση ίσως βρισκόμαστε πιο κοντά στην ηλεκτρονική και στο funk.
Επιπλέον, έχουμε την προστιθέμενη αξία των ανθρώπων που συνεργάζονται τώρα μαζί μας.
Η τραγουδίστρια μας, η Paula Dominguez, είναι πολύ διαφορετική από τη Marina. H Paula είναι πολυδιάστατη και έχει ντελικάτη φωνή, έχει διαφορετική ποιότητα και είναι πολύ ωραίο να δουλεύεις μαζί της.
Έχουμε επίσης ένα πολύ καλό μπασίστα, τον Charlie Cuevas, που προσθέτει την φρέσκια του ενέργεια στα τραγούδια μας.
Έχουμε ακόμη έναν super κρουστό, τον Alan Sousa από την Bahia της Βραζιλίας, που έχει την ικανότητα να προσαρμόζει τους flamenco ρυθμούς με το βραζιλιάνικο swing, θα το δείτε στη συναυλία μας…
Και έχουμε μαζί μας και 2 ακόμη τσιγγάνους, τα αδέρφια Cortés!
Τον Eduardo Cortés έναν πολύ ταλαντούχο flamenco κιθαρίστα από τη Βαρκελώνη και την αδελφή του, τη Yolanda Cortés, που είναι μία από τις καλύτερες χορεύτριες flamenco στη Βαρκελώνη σήμερα. Και οι δύο εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο συνοδεύοντας διάσημους flamenco καλλιτέχνες.
ispania.gr: Η χρήση αγγλικού στίχου σε κάποια από τα τραγούδια σας, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην διάδοση τους;
DJ Panko: Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι η μουσική είναι θέμα γλώσσας να μπορέσει να εκφράσει ένα συναίσθημα, γιατί πιστεύω ότι η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα.
Αλλά είναι πάντα καλό όταν μπορείς να συνδεθείς με περισσότερους ανθρώπους που καταλαβαίνουν τους στίχους των τραγουδιών σου.
ispania.gr: Οι περιοδείες θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος του προγράμματος σας;
DJ Panko: Ναί! Ας ελπίσουμε!
Αμφιβάλλω ότι θα ζήσουμε πουλώντας πολλούς δίσκους.
Νομίζω ότι θα αρχίσουμε να περιοδεύουμε από τον ερχόμενο χειμώνα και όλο τον επόμενο χρόνο.
ispania.gr: Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή μιας χορεύτριας (bailaora) σε μία μπάντα που κάνει (και) flamenco fusión;
DJ Panko: Είναι σημαντικό στοιχείο στις συναυλίες μας η ύπαρξη της χορεύτριας.
Ο χορός είναι μέρος της μουσικής, αλλά ειδικότερα στο flamenco παίζει σπουδαίο ρόλο. Είμαστε πολύ τυχεροί που δουλεύουμε μαζί με τη συγκεκριμένη χορεύτρια γιατί έχει βαθιά γνώση της παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα, είναι ανοιχτή στον πειραματισμό με τους νέους ρυθμούς που παίζουμε. Είναι υπέροχη και θα το δείτε αυτό σύντομα!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκριση σας και σας ευχόμαστε μια λαμπρή πορεία!
Οι LENACAY θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο RESISTANCE FESTIVAL, το Σάββατο 30 Ιουνίου, στη Γεωπονική Σχολή, με είσοδο 5 ευρώ. Μετά την συναυλία θα ακολουθήσει After-Show Party με τον DJ Panko στα deck. www.resistancefestival.gr
PROMO-VIDEO για την 1η εμφάνιση των LENACAY στην Ελλάδα:

Οι LENACAY είναι οι: Ramón Giménez «El Brujo»: κιθάρα flamencο, κιθάρα midi, προγραμματισμός, jaleos και breakdance. / Dj Panko «El Mago»: ηλεκτρονικές βάσεις, πλήκτρα, scratch και φωνή. / Paula Domínguez «La Camaleón»: φωνή, παλαμάκια και jaleos. / Yolanda Cortés «La Joya»: χορός, τραγούδι και jaleos. / Eduardo Cortés «El Hechicero»: κιθάρα flamenco. / Charlie Cuevas «El Ilusionista»: μπάσο. / Alan Sousa: τύμπανα και κρουστά.