Ευρετήριο Άρθρου

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η Ψυχή του Μεξικού», με αφήγηση από τον Carlos Fuentes, παρουσιάζει ένα πανόραμα της μεξικάνικης κληρονομιάς, μέσα από την τέχνη, από την προϊστορία μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο αυτού που αποτελεί το πιο βαθύ, αυθεντικό και πολύτιμο της ταυτότητας του Μεξικού.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί να προβάλει την σπουδαία μεξικάνικη πολιτιστική παράδοση σε όλες τις παραλλαγές και τον πλούτο της, είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με κορυφαίους ερευνητές και διανοούμενους, σε μια παραγωγή του Εθνικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες (CONACULTA), με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Televisa.

Αφηγητής: Carlos Fuentes.
Γενικός σκηνοθέτης και διευθυντής παραγωγής: Héctor Tajonar.
Συμμετείχαν στην σκηνοθεσία: Julián Pablo, Federico Weingartshofer, Emilio Cantón και Emilio Cárdenas Elorduy.
Πρωτότυπη μουσική: Mario Lavista, Federico Álvarez del Toro και José Antonio Guzmán.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις.

Χορηγοί: El Jimador, Herradura, Corona

ΠΡΟΓΡΑΜMΑ:
10.09.2012

19.00 Παρουσίαση του ντοκυμαντέρ και αφιέρωμα στον Κάρλος Φουέντες από τον πρέσβη του Μεξικού στην Αθήνα κ. Ταρσίσιο Ναβερρέτε Μόντες ντε Όκα. (Με μετάφραση στα ελληνικά).
19.30 Ξημέρωμα στη Μέση Αμερική (διάρκεια 55’). Με υποτίτλους στα ελληνικά.

17.09.2012

19.00 Τοπίο με πυραμίδες (διάρκεια 55’). Με υποτίτλους στα ελληνικά.
20.10 Ζωντανή κληρονομιά (διάρκεια 55’). Με υποτίτλους στα ελληνικά.

Ξημέρωμα στη Μέση Αμερική
10/09/2012 (19:30)

Ο μεξικανικός πολιτισμός γεννήθηκε εδώ και πάνω από 3.00 χρόνια. Όπως όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, και ο μεσοαμερικανικός ήρθε αντιμέτωπος με την πρόκληση των φυσικών δυνάμεων και θεοποίησε τα στοιχεία της φύσης. Γεννήθηκαν λοιπόν οι καλλιτεχνικές εκφράσεις ενός μυστηριώδους πνευματικού πολιτισμού που γνωρίζουμε με το όνομα Ολμέκα, ο οποίος είναι ένας από τους θεμελιώδεις πνευματικούς πολιτισμούς της Μέσης Αμερικής. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά των Ολμέκα άφησε άσβεστα ίχνη σε όλους του προϊσπανικούς λαούς. Μεταξύ των υπέροχων έργων της τέχνης των ολμέκα ξεχωρίζουν οι μνημειακών διαστάσεων κεφαλές που άφησαν έκπληκτη την αρχαιολογική και καλλιτεχνική κοινότητα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πρωτότυπος τίτλος: Amanecer en Mesoamérica
Σκηνοθέτης: Héctor Tajonar
Έτος παραγωγής: 2000
Format: DVD
Διάρκεια: 55'
Γλώσσα: Ισπανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά

Τοπίο με πυραμίδες
17/09/2012 (19:00)

Κατά την κλασική εποχή, στα μεσοαμερικανικά εδάφη δημιουργήθηκαν πολλά τελετουργικά κέντρα και πόλεις που, στην ακμή της ανάπτυξής τους, διαμόρφωσαν ένα εντυπωσιακό τοπίο με πυραμίδες. Οι πόλεις που σχεδιάστηκαν με βάση τον πνευματικό πολιτισμό των Τεοτιχουακάνα, Σαποτέκα και Μάγια, ήταν το επίκεντρο της θρησκείας, της γνώσης, της εξουσίας και του εμπορίου.

Οι Μάγια έφτασαν στο ζεντίθ της μεσοαμερικανικής επιστήμης και τέχνης. Ανακάλυψαν το μηδέν κι εφήρμοσαν τις μαθηματικές τους γνώσεις στην επεξεργασία ενός ημερολογίου εκπληκτικής ακρίβειας. Η καλλιτεχνική ιδιοφυία των Μάγια εκφράστηκε στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, την αγγειοπλαστική και την πολεοδομία τους.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πρωτότυπος τίτλος: Paisaje de Pirámides
Σκηνοθέτης: Héctor Tajonar
Έτος παραγωγής: 2000
Format: DVD
Διάρκεια: 60'
Χώρα παραγωγής: Μεξικό
Γλώσσα: Ισπανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά

Ζωντανή κληρονομιά
17/09/2012 (20:10)

Το επαναστατικό κίνημα υπήρξε η πρώτη κοινωνική επανάσταση του 20ου αι. και προκάλεσε ένα σημαντικό πολιτιστικό φαινόμενο που παρήγαγε έργα υψηλής ποιότητας σε διάφορες τέχνες: Η τέχνη της τοιχογραφίας, που εκπροσωπήθηκε από τους Ορόσκο, Ριβέρα και Σικέιρος, κι αργότερα η ζωγραφική του Ταμάγιο και του Τολέδο. Η εποχή του μεξικανικού κινηματογράφου, τα μουσικά κινήματα των Τσάβες, Μονκάγιο και Ρεβουέλτας, η λογοτεχνία της επανάστασης και τα έργα των Αλφόνσο Ρέγιες και Οκτάβιο Πας, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1990. Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα του βαθειά εθνικού και οικουμενικού χαρακτήρα της μεξικανικής ψυχής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πρωτότυπος τίτλος: Herencia viviente
Σκηνοθέτης: Julián Pablo
Έτος παραγωγής: 2000
Format: DVD
Διάρκεια: 56'
Χώρα παραγωγής: Μεξικό
Γλώσσα: Ισπανικά
Χωρίς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις.