Ευρετήριο Άρθρου

Ο Manuel Padín, ιδρυτής, εταίρος και πρώην πρόεδρος του οινοποιείου Condes de Albarei, μας παρουσιάζει τον οινικό θησαυρό της Γαλικίας, το πιο διάσημο κρασί της, ονόματι αλμπαρίνιο.

─ Manuel, για 16 χρόνια διετέλεσες πρόεδρος του συνεταιρισμού αλμπαρίνιο που αυτή τη στιγμή μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου. Πώς ήταν οι αρχές; Μίλησέ μας λίγο για την ιστορία του οινοποιείου.

─ Ο συνεταιρισμός Adega Condes de Albarei γεννήθηκε στο Καμπάδος (Ποντεβέδρα) το 1988, έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε η Ονομασία Προέλευσης Rías Baixas. Η πρωτοβολία μιας ομάδας ενθουσιωδών οινοκαλλιεργητών από την κοιλάδα του Salnés, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και τους αμπελώνες τους για την παρασκευή και εμπορευματοποίηση αλμπαρίνιο ύψιστης ποιότητας, κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Condes de Albarei.

Τρία μόλις χρόνια μετά, η παγκόσμια οινολογική κριτική βράβευσε την έργο του οινοποιείου απονέμοντας στο αλμπαρίνιο Condes de Albarei το χρυσό μετάλλειο στο διαγωνισμό Challenge du Vin του Μπορντό. Ήταν το πρώτο ισπανικό κρασί που έλαβε αυτή τη διάκριση. Αυτό το γεγονός συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στο να γίνει γνωστό ανά τον κόσμο το κρασί αλμπαρίνιο, και, επομένως, στη διεύρυνση όχι μόνο του Condes de Albarei, αλλά και της ίδιας της Ονομασίας Προέλευσης Rías Baixas.

Επί του παρόντος, το οινοποιείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 200 εκτάρια αμπελώνων, ξεπερνώντας έτσι το παραδοσιακό εμπόδιο της περιοχής, δηλαδή την κυριαρχία των μικρών αγροτεμαχίων, πράγμα που εξασφαλίζει επαρκή εμπορική προβολή στην εγχώρια και εξωτερική αγορά, καθώς και ενοποίηση των κριτηρίων παραγωγής και ποιότητας.

Η απόκτηση του Αγροκτήματος Baión, τον Ιούλιο του 2008, αποτελεί την αρχή μιας νέας μεγάλης πρόκλησης για το οινοποιείο. Αυτό το φημισμένο κτήμα έχει έκταση 30 εκτάρια, 20 εκ των οποίων καλύπτονται με αμπέλια αλμπαρίνιο· πρόκειται για το μεγαλύτερο της υποπεριοχής του Salnés. Σκοπός μας, εκτός από την παρασκευή λευκών κρασιών υψηλής γκάμας, είναι η ανάδειξη του Αγροκτήματος Baión σε έναν οινο-τουριστικό θύλακα διεθνούς αναφοράς.

─ Τι εξοπλισμό και μέσα διαθέτει σήμερα το οινοποιείο;

─ Τόσο στο πεδίο της αμπελοκαλλιέργειας όσο και της οινολογίας, πραγματοποιούνται συνεχείς έρευνες ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην ποιότητα. Οι μοντέρνες εγκαταστάσεις επιτρέπουν στους οινολόγους μας τη διεκπεραίωση εξαντλητικών ελέγχων ποιότητας.

─ Περιέγραψέ μας με συντομία τη διαδικασία οινοποίησης που ακολουθείτε στο Condes de Albarei.

─ Για να εξασφαλίσουμε την υψηλότερη ποιότητα, μετά από έναν εξαντλητικό έλεγχο ωρίμανσης για να καθορίσουμε την βέλτιστη ημερομηνία του τρύγου, κάθε αμπελουργός μαζεύει τα ώριμα σταφύλια με χειρωνακτικό τρόπο σε τυποποιημένα κουτιά των 20 κιλών, αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση της ποιότητας του φρούτου.

Ο μούστος τοποθετείται σε ισοθερμικές δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και έπειτα περνάει στις δεξαμενές ζύμωσης, όπου ζυμώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες με καλλιέργεια από ντόπιες ζύμες. Έπειτα υπόκειται διαύγαση, σταθεροποίηση και φιλτράρισμα για να εμφιαλωθεί στη συνέχεια μέσω μικροβιολογικού φιλτραρίσματος.

─ Το κρασί σας προορίζεται κατά κύριο λόγο για εγχώρια κατανάλωση; Τι ποσοστό της παραγωγής εξάγεται και σε ποιες χώρες;

─ Στις διεθνείς αγορές προορίζεται το 20% της παραγωγής μας. Η εμπορευματοποίησή του πραγματοποιείται σε πολύ διαφορετικές αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Πουέρτο Ρίκο ή της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων.

─ Το αλμπαρίνιο είναι μια αποκλειστική ποικιλία της Γαλικίας και της βόρειας Πορτογαλίας. Τι ιδιαιτερότητες παρουσιάζει το κλίμα και η γεωγραφία αυτής της περιοχής που ευνοούν την καλλιέργειά του;

─ Η ονομασία προέλευσης Rías Baixas τοποθετείται στην επαρχία της Ποντεβέδρα, όπου καταλαμβάνει τη νοτιοδυτική λωρίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ατλαντικό κλίμα, με ήπιες θερμοκρασίες λόγω της επιρροής της θάλασσας, σχετική υγρασία υψηλή και άφθονες βροχοπτώσεις. Τα εδάφη της, αμμώδη, με μικρό βάθος και ελαφρώς όξινα, διαμορφώνουν ένα τόπο ιδανικό για την παραγωγή κρασιών ποιότητας. Σε αυτό το προνομιακό περιβάλλον καλλιεργούνται τα 200 εκτάρια του Condes de Albarei, σύμφωνα με το παραδοσιακό σύστημα από πέργκολες, όπου τα αμπέλια ψηλώνουν στηριζόμενα σε ράβδους γρανίτη. Με αυτόν τον τρόπο, μονώνονται τα πρέμνα από το έδαφος, διατηρώντας την υγρασία τους και ευνοώντας την έκθεσή τους στο φως.

─ Μίλησέ μας για τα γενικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αλμπαρίνιο.

─ Το αλμπαρίνιο είναι ένα κρασί με χρυσοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη παρουσιάζει μέτρια-υψηλή ένταση, με αρώματα λουλουδιών και πινελιές λευκόσαρκων φρούτων χαρακτηριστικών της ποικιλίας. Πρόκειται για ένα άρωμα καθαρό και κομψό. Στο στόμα, το κρασί είναι φρέσκο, πλούσιο, στρογγυλό με έντονα αρωματική επίγευση.

─ Οι Έλληνες φίλοι του καλού κρασιού σίγουρα θέλουν να μάθουν τι είδους πιάτα μπορεί να συνοδεύσει ένα καλό αλμπαρίνιο...

─ Λόγω των χαρακτηριστικών τους, τα αλμπαρίνιο μας ταιριάζουν απόλυτα με το ψάρι, με τις γεύσεις των θαλασσινών και τις τελευταίες δημιουργίες της κουζίνας της θάλασσας. Είναι κρασιά για όλες τις ώρες, ιδανικά για να συνοδεύσουν απεριτίφ, τυριά χωρίς παλαίωση, ρύζια, ανατολίτικο φαγητό και μακαρόνια.

─ Το αλμπαρίνιο είναι ένα κρασί άγνωστο σχεδόν στην Ελλάδα. Γιατί θα συνιστούσες σε έναν Έλληνα ή σε έναν ξένο να το δοκιμάσει;

─ Το αλμπαρίνιο είναι ένα κρασί που δεν απογοητεύει. Γιατί δεν παντρεύουμε λοιπόν ένα καλό αλμπαρίνιο με κάποιο από τα πιάτα της εξαιρετικής ελληνικής γαστρονομίας;

Ιστοσελίδα του Adegas Condes de Albarei: www.salnesur.es
Rutas do viño Rías Baixas: www.rutasdelvinoriasbaixas.com
Συνέντευξη - μετάφραση στα ελληνικά: Βίκυ Ρούσκα


Manuel Padín, socio-fundador y ex presidente de Adegas Condes de Albarei, nos presenta el tesoro vinícola de Galicia, su vino blanco más famoso, llamado albariño.

─ Manuel, durante 16 años fuiste presidente de la cooperativa de albariño que actualmente puede presumir de ser la más grande del mundo. ¿Cómo fueron los inicios? Cuéntanos un poco la historia de la bodega.

─ La cooperativa Adega Condes de Albarei nació en Cambados (Pontevedra) en 1988, coincidiendo con la creación de la Denominación de Origen Rías Baixas. La iniciativa de un grupo de entusiastas viticultores del Valle del Salnés, que unieron esfuerzos y viñedos para la elaboración y comercialización de albariños de la más alta calidad, culminó con la creación del proyecto Condes de Albarei.

Tan sólo tres años después, la crítica vinícola mundial premió la labor de la bodega otorgando a su albariño Condes de Albarei la medalla de oro en el Challenge du Vin de Bordeaux, siendo el primer vino blanco español en obtener dicha distinción. Este hecho contribuyó de manera fundamental al conocimiento del vino albariño en el mundo, y, por lo tanto, a la expansión de no sólo Condes de Albarei, sino también de la propia Denominación de Origen Rías Baixas.

Actualmente, la bodega posee más de 200 ha de viñedo, superando así el tradicional impedimento de la zona, el minifundismo, lo que asegura la suficiente proyección comercial en los mercados interior y exterior, así como la unificación de criterios de producción y calidad.

La adquisición de Pazo Baión, en julio de 2008, es el comienzo del nuevo gran reto de la Bodega. Esta insigne propiedad posee 30 ha de superficie, 20 ellas de viñedo de albariño, el más grande de la subzona del Salnés. El proyecto, además de la elaboración de vinos blancos de alta gama, pretende convertir Pazo Baión en un enclave enoturístico de referencia internacional.

─ ¿Con qué equipamiento y medios cuenta actualmente la bodega?

─ Tanto en el campo vitícola como enológico, se están llevando a cabo continuas investigaciones con el ánimo de priorizar la calidad. Unas modernas instalaciones les permiten a nuestros enólogos un exhaustivo control de calidad.

─ Descríbenos brevemente el proceso de elaboración que seguís en Adegas Condes de Albarei.

─ Para asegurar la más alta calidad, tras un exhaustivo control de maduración para determinar la fecha óptima de vendimia, cada viticultor realiza la vendimia de forma manual en cajas normalizadas de 20 kg, evitando de esta forma la alteración de la calidad del fruto.

El mosto flor se desmanga en depósitos isotérmicos de acero inoxidable pasando luego a los depósitos de fermentación, donde fermenta a bajas temperaturas con cultivos de levaduras autóctonas. Posteriormente se clarifica, estabiliza y filtra para posteriormente embotellarlo mediante una filtración microbiológica.

─ ¿Vuestro vino se destina principalmente a consumo interno? ¿Qué porcentaje de la producción se exporta y a qué países?

─ Los mercados internacionales son el destino de un 20% de nuestra producción. Se comercializa en mercados tan distintos como Alemania, Reino Unido, Estados Unidos, Puerto Rico o Japón, entre otros.

─ El albariño es una variedad exclusiva de Galicia y norte de Portugal. ¿Qué particularidades presenta el clima y la geografía de esta región para la prosperidad de su cultivo?

─ La Denominación de Origen Rías Baixas se ubica en la provincia de Pontevedra, ocupando la franja suroeste con un definido clima atlántico, con temperaturas suaves por la influencia del mar, alta humedad relativa y precipitaciones abundantes. Sus suelos de tipo arenoso, poco profundos y ligeramente ácidos, conforman terrenos ideales para la producción de vinos de calidad. En este privilegiado marco se cultivan las 200 hectáreas de Condes de Albarei, según el tradicional sistema de emparrado, donde las viñas crecen en altura apoyadas en postes de granito. De esta forma, se aíslan las cepas del suelo, preservándolas de la humedad y favoreciendo su insolación.

─ Háblanos sobre las características generales del albariño en forma de nota de cata.

─ El albariño presenta un color amarillo dorado con reflejos verdosos. En nariz presenta una intensidad media-alta, con aromas flores y matices de frutas blancas propios de la variedad. Se trata de un aroma limpio y elegante. En boca, el vino es fresco, amplio, redondo y con una marcada persistencia aromática.

─ Los amantes del buen vino griegos seguramente querrán saber qué tipo de platos pueden acompañar con un buen albariño...

─ Por sus características, nuestros albariños armonizan a la perfección con el pescado, con los sabores de los mariscos y con las últimas creaciones de la cocina del mar. Son vinos de todas horas, ideales para acompañar con aperitivos, quesos sin curación, arroces, comida oriental y pastas.

─ El albariño es un vino prácticamente desconocido en Grecia. ¿Por qué le recomendarías a un griego o a un extranjero probarlo?

─ El albariño es un vino que no defrauda. ¿Ρor qué no maridar un buen albariño con cualquiera de los platos de la excelente gastronomía griega?

Página web de Adegas Condes de Albarei: www.salnesur.es
Rutas do viño Rías Baixas: www.rutasdelvinoriasbaixas.com
Entrevista - traducción al griego: Vicky Rouska