Το «κακό» παράδειγμα της Ισπανίας

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικογενειακής Πολιτικής της Ισπανίας, Λόλα Βαλάρντε, η Ισπανία είναι η χειρότερη χώρα στις παροχές για τους γονείς..

«Ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι η οικογένεια θεωρείται κάτι δεδομένο, όμως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη» επισημαίνει η κ. Βαλάρντε. Συγκριτικά, για να έχει κάποιος στην Ισπανία τις ίδιες παροχές που έχει μία τρίτεκνη οικογένεια στη Γαλλία, τότε θα πρέπει να έχει 16 παιδιά.

Η Ισπανία βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατηγορίας καθώς ξοδεύει μόλις το 0,7% του ΑΕΠ σε οικογενειακές παροχές. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που η Ισπανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά υπογεννητικότητας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.

Η Λόλα Βαλάρντε υπογραμμίζει πως παρατηρείται αύξηση στην παιδική φτώχεια και στα διαζύγια, καθώς και στα κοινωνικά προβλήματα που τα συνοδεύουν.

Παρόλα αυτά η Ισπανία δεν αναμένεται ν' αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα στο εργατικό δυναμικό της, γιατί έχει ήδη διευθετηθεί το πρόβλημα αυτό.

Ο πληθυσμός της χώρας ήταν για δεκαετίες σταθερός γύρω στα 39 εκατομμύρια κατοίκους. Ωστόσο, τα τελευταία 9 χρόνια αυξήθηκε ραγδαία φτάνοντας τα 45 εκατομμύρια κατοίκους. Η εξήγηση είναι απλή: Οι μετανάστες.

Το 2005 η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών παραχώρησε αμνηστία και άδεια παραμονής σε όλους τους παράνομους μετανάστες που μπορούσαν ν' αποδείξουν ότι δούλευαν στη χώρα επί δύο συνεχόμενα χρόνια.

Περίπου 700.000 χιλιάδες μετανάστες νομιμοποιήθηκαν εν μία νυκτί και την ίδια στιγμή υποχρεώθηκαν να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρους στο ισπανικό κράτος. Το αποτέλεσμα της φιλο-μεταναστευτικής πολιτικής ήταν να δημιουργηθεί μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Κριτική από την Ευρώπη

Η πολιτική της Μαδρίτης επέσυρε την κριτική άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες ανησυχούν ότι οι μετανάστες της Ισπανίας κατευθυνθούν προς άλλες χώρες, ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση, εκφράζει τις ανησυχίες της για τον ισπανικό πολιτισμό, ενώ υποστηρίζει ότι τα έσοδα θα είναι περιορισμένα. Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά δηλώνει περήφανη για την απόφασή της.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κινδύνους εάν τα πράγματα πάνε στραβά, σε αυτό το σημαντικό σημείο για την οικονομία» δηλώνει ο Χουάν Φερνάντο Λόπεζ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης στηρίζουν και οι πολίτες, καθώς δέχονται ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται το κοινωνικό σύστημα της Ισπανίας και πως έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και στο επίπεδο ζωής της χώρας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ