alt Αν θέλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας ένα ορεκτικό που να μην έχει ως βάση τσιπς και ελιές, τα ντιπ που σας προτείνουμε είναι μια καλή και σύγχρονη εναλλακτική λύση.

Ντιπ από σομπρασάδα* με μέλι

Για 6 άτομα:
200 γραμμ. μαγιορκινή σομπρασάδα από μαύρο χοίρο
4 κουταλιές μέλι από δενδρολίβανο

Πάρτε τη σομπρασάδα, τοποθετήστε την σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με το μέλι και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει και να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα. Αδειάστε την σε ένα μπολ και σερβίρετε με μακρόστενα κουλούρια από φρυγανισμένο ψωμί.

Ντιπ από μύδια με πατάτες τηγανητές

Για 6 άτομα:
1 κονσέρβα μύδια σε άλμη
½ κεσεδάκι Philadelphia ή παρόμοιο τυρί

Χτυπήστε στην αλεστική μηχανή την κονσέρβα με το ζουμί της (αφαιρώντας τη δάφνη, αν υπάρχει) και το τυρί Philadelphia. Τοποθετήστε σε ένα μπολ και συνοδέψτε το με πατάτες τηγανητές κατά τον αγγλικό τρόπο.

Γκουακαμόλε

Για 6 άτομα:
2 αβοκάντο
½ κουταλιά τριμμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι
μερικές κουταλιές ταμπάσκο (ανάλογα με το γούστο σας) ή κόκκινη καυτερή πιπεριά
μια ντομάτα
χυμό λεμονιού

Αλέστε τη σάρκα των αβοκάντο μαζί με το χυμό λεμονιού, το τριμμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι και κόκκινη καυτερή πιπεριά ή ταμπάσκο. Προσθέστε λίγο παραπάνω από το τελευταίο συστατικό αν σας αρέσουν τα καυτερά και αδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ. Ξεφλουδίστε μια κόκκινη ντομάτα, ψιλοκόψτε την και προσθέστε την στην κρέμα (το χρώμα είναι πιο ωραίο χωρίς ντομάτα, αλλά δίνει ωραία γεύση). Σερβίρετε με κριτσίνια, μακρόστενα κουλούρια από σέλινο, καρότα ή πατάτες τηγανητές.

Πηγή: El País Semanal, 31 Μαΐου, νº 1705,

*Πληροφορίες για τη σομπρασάδα: http://es.wikipedia.org/wiki/Sobrasada

Tres Dips rápidos para disfrutar con sus invitados

Si quiere ofrecer a sus invitados un aperitivo que no sea a base de patatas chip y aceitunas, los dips que les proponemos son una buena alternativa en forma de tentempié contemporáneo.

Dip de sobresada con miel

Para 6 personas:
200 gramos de sobrasada mallorquina de ‘porc’ negro
4 cucharadas de miel de romero

Coger la tripa de la sobrasada, ponerla en un cazo con la miel y mover a fuego flojo hasta que se incorpore y tome forma de crema homogénea. Colocarla en un cuenco y servir con palitos de pan para mojar.

Dip de mejillones con patatas fritas

Para 6 personas:

1 lata de mejillones en escabeche
½ tarrina de queso Philadelphia o similar

Batir en la trituradora la lata entera de mejillones con su jugo (quitando el laurel, si lo tuviera) y el queso Philadelphia. Colocar en un cuenco y acompañar de patatas fritas a la inglesa.

Guacamole

Para 6 personas:

2 aguacates
½ cucharada de cebolleta picada
sal
unas gotas de tabasco (al gusto) o chile
un tomate
zumo de limón

Triturar la pulpa de los aguacates con el zumo de limón, la cebolleta picada, sal y chile o tabasco. Rectificar el punto de sazón y llenar un lavafrutas. Pelar un tomate rojo, picarlo fino y añadirlo a la crema (el color queda más bonito sin tomate, pero da buen sabor). Servirlo con grisines, palitos de apio, zanahoria o patatas fritas.

Fuente: El País Semanal, 31 de mayo de 2009, nº 1705.