Το φιδέ, αντίθετα με τα μακαρόνια, το μαγειρεύουμε μαζί με τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά που το συνοδεύουν, ώστε να "κλέψει" όλη τη γεύση τους.

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη. Συνιστάται επίσης η σποραδική κατανάλωση του από άτομα παχύσαρκα, με υψηλή χοληστερόλη ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Βάσκου μάγειρα Karlos Arguiñano από το βιβλίο του Mis recetas favoritas (Bainet media, 2004). Επίσης υπάρχει στην ιστοσελίδα του (http://www.karlosnet.com/).

Για 4 άτομα

Υλικά:

  • 250 γρ. φιδές
  • 6 καραβίδες
  • 1 κρεμμύδι ή κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • 1/2 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
  • 1 λ. νερό
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 2 φύλλα βασιλικού
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Ζεσταίνεις το νερό σε μια κατσαρόλα.

Ψιλοκόβεις πολύ λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζεις με λάδι σε άλλη κατσαρόλα. Όταν ροδίσουν, προσθέτεις δυο καραβίδες κομμένες σε κομμάτια, χωρίς όμως να τις καθαρίσεις. Σοτάρεις για δυο λεπτά.

Ρίχνεις το βραστό νερό, τη σάλτσα ντομάτας και τα φύλλα βασιλικού.

Όταν αρχίσει και πάλι να βράζει, προσθέτεις το φιδέ, ανακατεύεις πολύ καλά και ρίχνεις τις υπόλοιπες καραβίδες. Αλατοπιπερώνεις και μαγειρεύεις για 5-8 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιδέ.

Πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεις.

Εποχή: Άνοιξη
Κρασί: Λευκό

Fideos con cigalas

Para 4 personas

Ingredientes:

  • 250 g de fideos
  • 6 cigalas
  • 1 cebolla o cebolleta
  • 1-2 dientes de ajo
  • 1/2 vaso de salsa de tomate
  • 1 l de agua
  • aceite de oliva virgen extra
  • sal
  • 2 hojas de albahaca
  • perejil picado

Elaboración:
Pon a calentar el agua en una cazuela.

Pica la cebolla y los ajos finamente y ponlos a pochar en una cazuela con aceite. Cuando hayan cogido color dorado, añade dos cigalas sin pelar y troceadas. Rehoga durante un par de minutos.

Vierte el agua hirviendo, la salsa de tomate y las hojas de albahaca.
Cuando empiece a hervir nuevamente, añade los fideos, mezcla todo bien y agrega el resto de las cigalas. Sazona. Cocina durante 5-8 minutos, según el grosor del fideo.

Espolvorea con perejil picado y sirve.

Plato especialmente recomendado para el consumo por personas hipertensas o diabéticas. Deben consumirlo esporádicamente personas con problemas de colesterol, obesas o con insuficiencia renal.

Temporada: Primavera
Vino: Blanco