Γράφουν:
η Amor López Jimeno και
ο Israel Sanz Sánchez
(Valladolid)

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παέγια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό. Προέρχεται από την περιοχής της ανατολικής Ισπανίας (Levante), οπού υπάρχει μια μεγάλη λιμνοθάλασσα (Albufera) στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι, και ήταν λαϊκό φαγητό, φτιαγμένο στην αρχή από υπολείμματα φαγητών.

Τώρα όμως, έγινε το κατ' εξοχήν διεθνές ισπανικό πιάτο. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές: μόνο με θαλασσινά, ή μόνο με κοτόπουλο, η κουνέλι, αναλόγως, με τα λαχανικά. Ό,τι περισσεύει μπορεί να χρησιμοποιείται σε μια νόστιμη παέγια.

ΥΛΙΚΑ (Για τέσσερα άτομα)

  • 1 σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 6 ποτηράκια ρύζι
  • Μισό κιλό σουπιές (ή καλαμαράκια)
  • γαρίδες (μικρές) 250γρ.
  • μύδια 250 γρ.
  • Μπορεί όμως να χρησιμοποιείτε και κρεατικά, όπως κοτόπουλο, παϊδάκια χοιρινά, κουνέλι, κομμένα σε μικρά κομματάκια.
  • Αλάτι
  • Νερό
  • Λάδι
  • Σαφράν (κρόκος κοζάνης)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα αρκετά πλατύ και φαρδύ τηγάνι (το οποίο λέγεται στα ισπανικά paella) με το καυτό ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να τηγανιστούν πολύ αργά γύρω στα 10 λεπτά.

Παράλληλα κόβουμε τις πιπεριές, πάλι σε κομματάκια, και τις βάζουμε στο τηγάνι. Μερικά λεπτά αργότερα προσθέτουμε τις σουπιές, τα καλαμάρια, κομμένα σε φέτες, και τα θαλασσινά, που τηγανίζονται όλα ώσπου να μαλακώσουν για να βγάλουν το ζουμί, πάντοτε σε χαμηλή φωτιά. Αν είναι, προσθέστε τότε τα κρεατικά (κομμένα σε μικρά κομμάτια).

Στη συνέχεια, βάζουμε το σαφράν, ανακατεύοντας και τηγανίζοντας μαζί σιγά-σιγά. Στο τέλος βάζουμε το ρύζι με δυο φορές νερό (δηλαδή δυο ποτηράκια νερό για κάθε ποτηράκι ρύζι συν ένα παραπάνω), αλατίζουμε και το αφήνουμε να τηγανιστεί πολύ σιγά, ώσπου να απορροφηθεί το νερό. Το ρύζι δεν πρέπει να γίνει ούτε σκληρό ούτε πολύ μαλακό, όπως η ιταλική πάστα. Στολίζετε με φέτες κόκκινης πιπεριάς κονσέρβας και κομμάτια βραστού αυγού (προαιρετικά) και σερβίρετε στο ίδιο το τηγάνι.

Καλή σας όρεξη!!!!