Ευρετήριο Άρθρου

Για 4 άτομα

Υλικά:
300 γρ. φακές
1 τσορίθο (γλυκό ή πικάντικο, ανάλογα με το γούστο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα
1 μικρό ποτήρι λάδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης

Αυτή είναι μια παραδοσιακή ισπανική συνταγή, εύκολη στην εκτέλεση, νόστιμη αλλά και θρεπτική συγχρόνως. Πρώτα, διαλέγουμε τις φακές, που όσο πιο μικρές, τόσο λιγότερο χρόνο θέλουν για να βράσουν.

Βάζουμε τις φακές σε νερό για μια ώρα. Κόβουμε το τσορίθο σε ροδέλες και τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη. Έπειτα, σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι, ρίχνουμε το τσορίθο και το κρεμμύδι, και τα σοτάρουμε.

Όταν ροδίσει σχεδόν το κρεμμύδι προσθέτουμε τα σκόρδα και 5 ποτήρια νερό ή 6 αν μας αρέσουν πιο αραιές. Προσθέτουμε τις φακές και μια πρέζα αλάτι, μαζί με το τριμμένο καρότο και το φύλλο δάφνης.

Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό σε μέτρια φωτιά (αν το βάλουμε σε υψηλή φωτιά θα σπάσουν οι φακές) και όταν δούμε ότι αρχίζει να βράζει το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Χρειάζονται γύρω στα 50 λεπτά για να γίνουν, αλλά το καλύτερο είναι να δοκιμάσετε καμία με μια ξύλινη κουτάλα και να διαπιστώσετε την υφή τους, πρέπει να έχουν μαλακώσει.

Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα, γιατί κατά τη γνώμη μου έχει γεύση Ισπανίας, σπιτιού και είναι εύπεπτο. Μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα ρύζι στο νερό όπου βράζουν οι φακές για να διευκολύνετε την απορρόφηση του ασβεστίου.

Καλή όρεξη!


Para 4 personas

Ingredientes:
300 gramos de lentejas
1 chorizo (dulce o picante, al gusto)
1 cebolla grande picada
2 zanahorias
1 vaso pequeño de aceite
2 dientes de ajo picados
1 hoja de laurel

Esta es una receta tradicional de España de fácil elaboración, deliciosa a la par que nutritiva. En primer lugar, debemos elegir las lentejas, cuanto más pequeñas, menos tiempo de cocción.

Se ponen una hora a remojo las lentejas. Se corta el chorizo en rodajas y se ralla la zanahoria. Después, en una cazuela con un poco de aceite, echamos el chorizo y la cebolla, y se sofríen.

Cuando le cebolla esté casi dorada se añaden los ajos picados y 5 vasos de agua o seis si nos gustan menos espesas. Se añaden las lentejas y una pizca de sal, además de la zanahoria rallada y la hoja de laurel.

Se remueve todo bien y se tapa. Lo dejamos a hacerse a fuego medio (si lo ponemos a fuego rápido se rompen las lentejas) y cuando veamos que comienza a hervir lo bajamos a fuego lento. Tardan en hacerse unos 50 minutos, pero lo mejor es sacar alguna con una cuchara de madera y comprobar la textura, deben estar blanditas.

Este es uno de mis platos favoritos, pues en mi opinión sabe a España, a casa y sienta de maravilla. Podéis añadir un puñado de arroz al agua en que se hierven las lentejas para facilitar la absorción del calcio.

¡Buen provecho!