«Εισπράττω τις αντιδράσεις του κόσμου μέσα από τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους και επηρεάζομαι όταν βρίσκομαι στη σκηνή. Είναι ένα είδος διαλόγου. Ακόμη και τα λουλούδια που ρίχνουν στους τραγουδιστές στα- ελληνικά- μπουζούκια είναι ένδειξη αυτής της επικοινωνίας με το κοινό», έλεγε χθες στην Αθήνα ο Χοακίν Κορτές

«Η μόρφωση θα δώσει λύση στα προβλήματα των Ρομά της Ευρώπης και θα αλλάξει την εικόνα τους» λέει ο Χοακίν Κορτές που έρχεται ως χορευτής «Cale» (Ρομ) στο Καλλιμάρμαρο στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Το πρόβλημα που προκαλεί τριβές στις ημέρες μας δεν είναι οι διαφορετικές κουλτούρες, αλλά οι διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Δεν θυμούνται κάποιοι πως όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην τέχνη, την εκπαίδευση και την ελευθερία του λόγου και όχι μόνον κάποιες “ανώτερες” τάξεις», έλεγε χθες ο διάσημος Ισπανός χορευτής Χοακίν Κορτές με αφορμή την παρουσίαση της παράστασής του «Cale» (Ρομ) που θα παρουσιάσει σε δύο βδομάδες στο Καλλιμάρμαρο.

Για όλα μίλησε ο «θεός» του φλαμένκο στην Αθήνα. Από την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και τις φωτιές στην Ελλάδα έως τη μάστιγα των ναρκωτικών και τη συνεργασία του με την Τζένιφερ Λόπεζ. Δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα της περιθωριοποίησης των Ρομά στην Ευρώπη, από τη θέση του πρεσβευτή τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν είμαστε μειονότητα. Οι Ρομά της Ευρώπης φθάνουν τα 30 εκατομμύρια. Πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα που έχουν οι οικογένειες αυτές με τη βοήθεια και των καλλιτεχνών. Να αποκτήσουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και να διεκδικήσουν την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Το ξέρω, είναι ουτοπικό αλλά θα προσπαθήσω» είπε ο Χοακίν Κορτές, που και στην Αθήνα θα «χορέψει» την ιστορία των Ρομά. «Είναι η κουλτούρα μου, οι ρίζες μου. Στην οικογένειά μου ακολουθούμε τα ήθη και τα έθιμα των Αθίγγανων», επισήμανε. Πάντως, για τους Αθίγγανους στην Ελλάδα δεν είχε να πει πολλά, καθώς, όπως δήλωσε, δεν έχει βρει ακόμη τον χρόνο να τους συναντήσει. Μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα καλλιτεχνικής του πορείας αποτελεί το «Cale» που συγκεντρώνει τα έργα που παρουσίασε σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια. Δεκαέξι μουσικοί και δέκα χορευτές τον συνοδεύουν επί σκηνής, ενώ ορισμένα από τα κοστούμια της παράστασης φέρουν την υπογραφή των Αρμάνι και Γκοτιέ. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη τον Μάρτιο και βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμια τριετής περιοδεία. «Μου αρέσει να αναμειγνύω διαφορετικά είδη μουσικής και να κάνω κάτι μοναδικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφτεί να παντρέψω τη μέταλ μουσική με το φλαμένκο, αλλά δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Μπορεί να δοκιμάσω ακόμη και αυτό», αποκάλυψε ο 40χρονος χορευτής, που σε ηλικία 15 ετών έγινε μέλος του εθνικού μπαλέτου της Ισπανίας.

Τι έχετε να πείτε σε όσους θεωρούν τον χορό γυναικεία υπόθεση;

Δεν θα ξεχάσω τη στήριξη που είχα από τον πατέρα μου όταν ανακοίνωσα ότι θ΄ ασχοληθώ επαγγελματικά με τον χορό. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που κοιτούν με μισό μάτι ένα αγόρι που χορεύει. Προσωπικά, απλώς δηλώνω ετεροφυλόφιλος, λάτρης του χορού και του γυναικείου φύλου.

Κάποιοι θεωρούν την ομορφιά σας μεγάλο ατού για τη διεθνή καριέρα σας.

Ακόμα κι αν είσαι άσχημος, με συστηματική δουλειά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Κατά καιρούς έχει συνδεθεί ερωτικά με διάσημες γυναίκες όπως η Μάιρα Σορβίνο και η Ναόμι Κάμπελ. Φήμες θέλουν τη μαύρη γαζέλα της πασαρέλας να είχε κάνει ακόμη και απόπειρα αυτοκτονίας για τα μάτια του. Με την Τζένιφερ Λόπεζ συνεργάστηκε για συναυλία στο Πουέρτο Ρίκο και στο βιντεοκλίπ της «Gypsy». Επίσης χόρεψε τάνγκο με την Αλίσια Κις στα βραβεία Γκράμι το 2001. «Η γυναίκα της ζωής μου ήταν ανέκαθεν ο χορός» δήλωσε αποστομωτικά. «Αυτήν την περίοδο είμαι μόνος. Και περιμένω τη γυναίκα που θα μείνει για πάντα δίπλα να με στηρίζει. Εκείνο που δυστυχώς δεν καταφέρνω είναι να διαχωρίσω την επαγγελματική από την προσωπική μου ζωή».

«Τα Μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα»


«Υποστηρίζω ανοιχτά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα όπου ανήκουν», δήλωσε χθες ο Χοακίν Κορτές. Το πάθος που τον διακρίνει δεν σταματά στα εκρηκτικά χορευτικά του. Δηλώνει επαναστάτης και διαθέσιμος να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων παγκοσμίως. «Στηρίζω οικονομικά τη UΝΙCΕF και την UΝΕSCΟ, ενώ σκέφτομαι να φτιάξω ένα νοσοκομείο στην Αϊτή. Ακόμη, είμαι σύμμαχος στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Ευτυχώς κατάφερα να μη μπλέξω ποτέ σε αυτά».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ