Όλοι μας γνωρίζουμε και έχουμε δει ταινίες Ισπανών σκηνοθετών όπως των Luís Buñuel, Pedro Almodóvar, José Juan Bigas Luna και πολλών άλλων. Τι ξέρουμε όμως για αυτούς που ντύσανε μουσικά τις ταινίες τους; Γι’ αυτό λοιπόν σας παρουσιάζουμε ένα σύντομο βιογραφικό των πέντε σπουδαιότερων Ισπανών μουσικοσυνθετών στην ιστορία του ισπανικού κινηματογράφου.

alt

BAÑOS, Roque (1968 - )

Γεννήθηκε στην Μούρθια το 1968 και έχει γράψει μουσική για ταινίες των Álex de la Iglesia, Carlos Saura και πολλών άλλων. Στις διακρίσεις που έχει αποσπάσει, περιλαμβάνονται δυο βραβεία Círculo de Escritores Cinematográfico και τρία βραβεία Goya εκ των οποίων το τελευταίο ήταν το 2009 για την ταινία του Álex de la Iglesia «The Oxford Murders».

 

 

 

 

alt

BERNAOLA, A. Carmelo (1929 – 2002)

Γεννήθηκε στο Ochandiano στις 16 Ιουλίου του 1929 και πέθανε στην Μαδρίτη στις 5 Ιουνίου του 2002. Έχει γράψει μουσική για πάρα πολλές ταινίες από το 1966 έως το 2000 και έχει επηρεάσει πολλούς μουσικοσυνθέτες όπως τον Antón García Abril και τον Sergio Gutiérrez. Παρά την πολύχρονη παρουσία του έχει κερδίσει μόλις δυο βραβεία εκ των οποίων το ένα ήταν το Goya για την ταινία του José Luís García Sánchez «Pasodoble» (1988). Προς τιμήν του διοργανώνεται κάθε χρόνο φεστιβάλ κλασικής μουσικής.

 

 

 alt

BONEZZI, Bernardo (1964 - )

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 6 Ιουλίου του 1964 και έχει συνεργαστεί με λίγους αλλά εκλεκτούς σκηνοθέτες όπως ο Pedro Almodóvar και ο Felipe Vega. Κέρδισε το βραβείο Círculo de Escritores Cinematográfico για την ταινία «Sin noticias de Dios» (2002) του Agustín Díaz Yanes και ήταν υποψήφιος τρεις φορές στα βραβεία Goya εκ των οποίων κέρδισε το ένα για την ταινία «Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto» (1995) του ίδιου σκηνοθέτη.

 

 

 

alt

IGLESIAS, Alberto (1955 - )

Σίγουρα ο πιο αναγνωρίσιμος Ισπανός μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στο San Sebastián το 1955 και έχει συνεργαστεί με διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Pedro Almodóvar, Julio Medem, Bigas Luna, αλλά και με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Steven Soderbergh στην ταινία «Che». Ήταν υποψήφιος δυο φορές Oscar για τις ταινίες «The Constant Gardener» (2005) του Fernando Meirelles και «The Kite Runner» (2007) του Marc Foster. Για τις ίδιες ταινίες ήταν υποψήφιος στα βραβεία Bafta ενώ για την ταινία του 2005 κέρδισε το βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών. Από τις υποψηφιότητες του στα Goya απέσπασε επτά βραβεία, ενώ αμέτρητα του έχουν απονεμηθεί ανά τον κόσμο.

 

 

 

alt

NIETO, José (1942 - )

Γεννήθηκε στην Μαδρίτη το 1942 και έχει γράψει μουσική σχεδόν για 100 ταινίες. Έχει συνεργαστεί με τους καλύτερους Ισπανούς σκηνοθέτες όπως είναι οι Vicente Aranda, Jaime de Armiñán, Pilar Miró και πολλούς άλλους. Έχει κερδίσει έξι βραβεία Goya, πέντε βραβεία Círculo de Escritores Cinematográfico και δυο βραβεία Mundo BSO.   

 

 

 

 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο Ισπανοχιλιανός σκηνοθέτης Alejando Amenábar, ο οποίος είναι συγχρόνως ο συνθέτης του soundtrack της εκάστοτε ταινίας του και έχει τιμηθεί και για αυτή την πλευρά της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι πολύ γνωστοί Ισπανοί μουσικοσυνθέτες οι οποίοι όμως δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής κάποια σημαντική διάκριση. Ανάμεσα τους συναντάμε τους Isidro B. Maiztegui, Manel Camp, Antonio Pérez Olea, Xavier Montsalvatge, Antón García Abril, Gregorio García Segura, Luís de Pablo, Mariano Díaz, José Pagán, José Muñoz Molleda και Raúl Lavista.

 

Συντάκτης: Σπύρος Στυλιανέσης