Vetusta Morla: Un día en el mundo

Φρέσκος άνεμος στην ανεξάρτητη ισπανική σκηνή

(PequeñoSaltoMortal)

alt

1. Autocrítica

2. Sálvese quien pueda

3. Un día en el mundo

4. Copenhague

5. Valiente

6. La marea

7. Pequeño desastre animal

8. La cuadratura del círculo

9. Año nuevo

10. Rey sol

11. Saharabbey road

12. Al respirar

Είναι από εκείνους τους δίσκους που εντυπώνονται μέσα σου απ’ την πρώτη ακρόαση, που περιφέρεις μονίμως όπου πας και δε θυμάσαι αν τους άφησες στο cd player του αυτοκινήτου ή σε κάποια γωνιά του σπιτιού. Οι μελωδίες του εισβάλλουν άτακτες στο μυαλό σου καθώς τον ψάχνεις ή σε ανύποπτες στιγμές της μέρας σου θυμίζουν πως στόχος σου είναι το ‘‘ένα βήμα πιο πέρα’’...

Είναι που αυτοί οι έξι νεαροί Μαδριλένιοι που απαρτίζουν το ποπ/ροκ συγκρότημα Vetusta Morla αποτελούν υπόδειγμα θέλησης στη δύσκολη εποχή που περνά η μουσική βιομηχανία. Όντας φίλοι από παιδιά, επί 9 ολόκληρα χρόνια μέσα από συναυλίες, πρόβες, κοινά βιώματα και ανησυχίες, έδωσαν μορφή στο όνειρό τους, αποφάσισαν να μη συμβιβαστούν και τελικά ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία για την παραγωγή του πρώτου τους άλμπουμ. Το όνομα της, Pequeño Salto Mortal (Μικρό θανάσιμο σάλτο), προήλθε από την επιθυμία αυτή: να είναι πιστοί στους εαυτούς τους και να κάνουν μουσική ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Με τον μεσαίας διάρκειας δίσκο ‘‘Mira’’, θέλησαν, όπως λένε, «να μετρήσουν την ικανότητα αυτοδιαχείρισής τους και να δουν μέχρι πού μπορούσαν να φτάσουν».

Το ‘‘Un día en el mundo’’ (Μια μέρα στον κόσμο) δεν αρκείται στις πολύ καλές προθέσεις των συντελεστών του. Είναι ένας δίσκος που ποντάρει στη λεπτομέρεια. Χωρίς αμφιβολία ανεξάρτητος και φιλόδοξος, θέλει ν' αγγίξει την τελειότητα και το πετυχαίνει. Κηρύσσει τη μοναδικότητά του ακόμα κι από την πρωτότυπη θήκη, όπου βρίσκουμε τους στίχους κάθε τραγουδιού τυπωμένους σε διαφάνειες, σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στους προτζέκτορες. Το άκουσμα των κομματιών ολοκληρώνει μια μεστή και καλαίσθητη μουσική εμπειρία.

Παρά τις διαφορετικές μουσικές, λογοτεχνικές και λοιπές επιρροές των μελών του γκρουπ, οι Vetusta Morla φιλτράρουν στη μουσική όλα αυτά που τους διαμόρφωσαν ως προσωπικότητες. Το όνομα τους προέρχεται από τη σοφή, γριά χελώνα του βιβλίου του Michael Ende ‘‘Ιστορία χωρίς τέλος’’. Προφανώς το διάλεξαν γιατί ηχεί ωραία, αλλά και γιατί ο συγκεκριμένος χαρακτήρας άφηνε τα αινίγματα αναπάντητα κι ένα πέπλο μυστηρίου να πλανιέται συνεχώς γύρω του. Και αυτό έχει σχέση με τη μουσική τους. Εξηγούν πως αντιμετώπισαν κάθε κομμάτι του δίσκου σαν μια χωριστή μονάδα, και, πράγματι, ο δίσκος μοιάζει σαν μια σειρά από φωτογράμματα, αποπνέει μια αύρα κινηματογραφική και λογοτεχνική (για παράδειγμα σε ένα στίχο λέει «en los libros me encuentro mejor», δηλαδή «στα βιβλία αισθάνομαι καλύτερα») που συμβαδίζει με τη σύγχρονη εποχή. Πίσω από κάθε τραγούδι αχνοφέγγει μια ιστορία που ο ακροατής συμπληρώνει με τα δικά του βιώματα. Και συμβαίνει όπως με τα βιβλία εκείνα που σε βάζουν να σκεφτείς, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνεις πως παρά τις επανειλημμένες αναγνώσεις επιμένουν να μη σου αποκαλύπτονται εντελώς. Κι αυτό τα κάνει φυσικά ακόμη πιο ελκυστικά.

Η μουσική του συγκροτήματος κινείται στα πλαίσια των Coldplay, Radiohead, Jeff Buckley, Standstill, REM, χωρίς όμως ποτέ να χάνει την προσωπικότητά της. Ο ήχος του δίσκου επίτηδες παραπέμπει περισσότερο σε live εκτέλεση, παρά στην τεχνική ακρίβεια του στούντιο. Η ηχογράφηση έγινε σε διαφορετικά μέρη για να εξυπηρετήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες των κομματιών. Οι στίχοι αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητα δυνατό σημείο. Τα μέλη του συγκροτήματος παραδέχονται πως τους δούλεψαν πάρα πολύ. Στόχος τους ήταν αυτό το στυλ μουσικής –που οπωσδήποτε δεν είναι ισπανικής προέλευσης– να ‘‘πατήσει’’ σταθερά πάνω στις ισπανικές λέξεις και να εκφραστεί όχι μόνο με φυσικότητα, αλλά και με σιγουριά και ορμή. Οι στίχοι, πέρα του ότι αρθρώνουν έναν γοητευτικό ποιητικό λόγο, εκπέμπουν μηνύματα αντικομφορμισμού και είναι ποτισμένοι με μια μελαγχολία που όμως δε σε ‘‘βαλτώνει’’, αντίθετα σε σπρώχνει να ψάξεις λύσεις. Επίσης, λόγω της αμεσότητάς τους συχνά καταφέρνουν να πυροδοτήσουν συναισθήματα στον ακροατή και να προσφέρουν μια ευχάριστη ψυχική ένταση. Γι’ αυτούς του λόγους, θα λέγαμε πως πρόκειται για μουσική που απευθύνεται ως επί το πλείστον σε νέους ανθρώπους.

Το oμώνυμο κομμάτι ‘‘Un día en el mundo’’ και το ‘‘Sálvese quien pueda’’, που έχουν γυριστεί ήδη σε βιντεοκλίπ, είναι ίσως τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, ωστόσο όλα τα κομμάτια αξίζουν προσοχής και μετά από κάποιες ακροάσεις είναι πραγματικά δύσκολο να τα τοποθετήσει κανείς κατά σειρά προτίμησης. Άξιο αναφοράς είναι πως οι ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού Radio 3 έδωσαν στο ‘‘Copenhague’’ την τρίτη θέση ανάμεσα στα καλύτερα ισπανικά κομμάτια indie των τελευταίων 30 ετών.

Η εναλλακτική αυτή πρόταση των Vetusta Morla ξεχειλίζει από φρεσκάδα και δίνει καινούρια πνοή στην ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Ισπανίας. Αναπόσπαστο στοιχείο ταυτότητας του συγκροτήματος η χαρακτηριστική φωνή του Pucho, ο οποίος έχει όλα τα φόντα να κάνει μεγάλα πράγματα στη μουσική του πορεία. Ο δίσκος, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φλεβάρη, έχει τύχει πολύ καλών κριτικών σε ΜΜΕ και λοιπά μέσα έκφρασης του λόγου (ιστοσελίδες, blogs, κλπ.), το γκρουπ έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις και δεν έχει σταματήσει τις συναυλίες. Μέχρι και στη Βηρυτό τους προέκυψε live! Όλοι μιλούν για το συγκρότημα-αποκάλυψη της χρονιάς.

Επάξια οι Vetusta Morla, ένα μη εμπορικό συγκρότημα, κατακτούν μια «μέρα στον κόσμο», μια θέση στη ισπανική indie μουσική. «Το να είσαι θαραλλέος δεν είναι μόνο θέμα τύχης» επιβεβαιώνουν σε ένα από τα κομμάτια τους. Είναι και θέμα ταλέντου, θέμα να έχεις πράγματα να πεις, να τολμάς να βάζεις στοιχήματα με τον εαυτό σου. Ευχόμαστε και στις νέες τους δουλειές να θέσουν εξίσου ψηλά τον πήχη και να δουλέψουν με το ίδιο μεράκι...

Σύνθεση συγκροτήματος

Pucho (φωνή)

David ‘‘El Indio’’ (ντραμς και φωνητικά)

Álvaro B. Baglietto (μπάσο)

Jorge González (κρουστά και προγραμματισμοί)

Guillermo Galván (κιθάρα και φωνητικά)

Juan Manuel Latorre (κιθάρα και πλήκτρα)

Δισκογραφία

Άλμπουμ

2005: ‘‘Mira’’ (EP)

2008: ‘‘Un día en el mundo’’

Επίσημη ιστοσελίδα: www.vetustamorla.es

MySpace: www.myspace.com/vetustamorla

Συντάκτρια: Βίκυ Ρούσκα

Πηγή: www.soundmag.gr