Λίγες μέρες πριν επιστρέψει στη Βαρκελώνη, ο Γιώργης Χριστοδούλου μίλησε στο αγαπημένο mindradio.gr... για την Ισπανία, τη Φάβα, τα σχέδια του και τις διακοπές.

Νέα κυκλοφορία, η Φάβα. Τι μπορείς να μας πεις για αυτό το τραγούδι; Τι το κάνει να ξεχωρίζει; Και πότε θα έχουμε νέο ολοκληρωμένο δίσκο σου;

Είναι ένα τραγούδι που το διαθέτουμε δωρεάν στο Ίντερνετ. Πήραμε την απόφαση αυτή όλοι μαζί, από μένα και τη Μάρω Μαρκέλλου με τον Πάνο Σουρούνη που το έγραψαν μέχρι τους έλληνες και ισπανούς μουσικούς που συμμετείχαν, την Τατιάνα Κοντούλη που έφτιαξε το artwork και την χορευτική ομάδα Lindyhop.Cat που χορεύει στο βίντεο αλλά και την ισπανική ομάδα παραγωγής του βίντεο κλιπ που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Μ' αρέσει γιατί δεν είναι ένα συνηθισμένο ερωτικό τραγούδι αλλά ένα τραγούδι "αντι-ερωτικό" μεν αλλά και με πολύ χιούμορ. Σπάνια πια γράφονται ελληνικά τραγούδια με μια δόση λεπτού χιούμορ. Αυτό το στοιχείο με έκανε να θέλω να το τραγουδήσω από τη στιγμή που το άκουσα.

Το νέο δίσκο θα ξεκινήσουμε να τον ετοιμάζουμε μέσα στον ερχόμενο χειμώνα όμως επειδή είναι θεματικός και χρειάζεται έρευνα, θα αργήσει λιγάκι.

Έχεις feedback για το νέο single από τους fan σου;

Τη Φάβα την παίζω κατά καιρούς εδώ και δύο χρόνια στις συναυλίες, πολλές φορές όμως τροποποιημένο. Τις πρώτες γνώμες λοιπόν τις είχα πριν περίπου δύο χρόνια. Καταλήξαμε σε αυτή την εκδοχή γιατί θέλαμε ένα χορευτικό jazz hot κομμάτι που να χορεύεται ως charleston. Νομίζω πως του ταιριάζει απόλυτα.

Από την αρχή, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχεις ακολουθήσει τα κλασικά στάδια της δισκογραφίας. Τι σε οδήγησε σε αυτή την τακτική;

Μάλλον η δισκογραφία δεν ακολούθησε εμένα, θέλω να πω δε βρέθηκαν μάνατζερ και παραγωγοί να ''εστιάσουν'' στη δουλειά μου. Έτσι συνέχισα μόνος μου με περιστασιακούς συμμάχους και φυσικά τον κόσμο που σιγά-σιγά, στόμα με στόμα μάθαινε κι εκτιμούσε τη δουλειά μας. Στην Ισπανία τα πράγματα ήταν από την αρχή διαφορετικά. Υπήρξε πιο άμεση ανταπόκριση. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση όμως είμαι εδώ και συνεχίζω να κάνω αυτό που θέλω κι είμαι πολύ ευτυχής γι' αυτό.

Είσαι ένας καλλιτέχνης που προτιμάει μικρούς ζεστούς χώρους για τις ζωντανές του εμφανίσεις. Πώς σκέφτεσαι την εμφάνισή σου σ’ ένα μεγάλο συναυλιακό χώρο;

Έχω ως τώρα τραγουδήσει και σε μεγάλους χώρους, από το κλειστό γήπεδο της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη και τη λυρική σκηνή μέχρι το θέατρο Λυκαβηττού και διάφορους αρχαιολογικούς χώρους. Προτιμώ πάντα τα μέρη που έχουν από μόνα τους μια δική τους ατμόσφαιρα. Τέτοιοι χώροι όπου έχω παίξει ήταν π.χ. μια εκκλησία στη Μαγιόρκα χωρίς στέγη, το μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Πεντέλη, τα αρχαία Στάγειρα στη Χαλκιδική, η Ρωμαϊκή αγορά Θεσσαλονίκης, τα "βαπόρια" της Σύρου... Είναι μεγάλη όμως και η γοητεία ενός μικρού χώρου όπου ακούγεται και η παραμικρή αναπνοή του θεατή. Εκεί το κοινό είναι "υποχρεωμένο" να ησυχάσει και να ακούσει πιο προσεκτικά. Και πολλές φορές συντελείται κάτι απόλυτα μαγικό.

Αν μπορούσες να διασκευάσεις ένα οποιοδήποτε τραγούδι ποιο θα ήταν αυτό;

Η λίστα με τα αγαπημένα μου είναι πολύ μεγάλη. Παρόλ' αυτά θα διάλεγα ένα άγνωστο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, το Μαζί με σένα.

Τι σε τραβάει στην Ισπανία; Την προτιμάς από την Ελλάδα;

Δεν θα έλεγα ακριβώς ότι έχω την αίσθηση πως ζω μόνιμα στην Ισπανία, αλλά στη Βαρκελώνη. Η πόλη αυτή είναι πολύ ξεχωριστή από όλη την υπόλοιπη χώρα. Πολλοί μουσικοί, πολύς κόσμος που πηγαινοέρχεται από όλη χώρα κι όλο τον κόσμο, πολλοί αξιόλογοι μουσικοί, πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή σ' αυτό που εμένα ενδιαφέρει.

Πιστεύω ότι πάντα μου ταίριαζε μια πιο μικρή και πιο ήσυχη πόλη από την Αθήνα. Η Βαρκελώνη φαίνεται τουριστική και γεμάτη κόσμο αλλά δεν παύει να είναι μια μικρή, σχετικά "ήρεμη", πολύχρωμη και παραθαλάσσια πόλη που κοιτάει πάντα τη Μεσόγειο. Όλα αυτά τα στοιχεία με έκαναν να την ερωτευτώ.

Ποιες συνεργασίες σου ξεχωρίζεις; Κάποιες μελλοντικές που θέλεις να κάνεις;

Νομίζω πως δε θα ξεπεράσω ποτέ την ομορφιά και την ποιότητα της συνεργασίας μου με την Αρλέτα όταν ξεκινούσα. Ήταν ο "πρώτος έρωτας".

Η Α. Μπάμπαλη έγινε φίλη μου για πάντα μέσα από τη δουλειά. Κέρδισα μέσα από τη μουσική άλλη μια ισχυρή φιλία.

Με τον Alberto Mate, επίσης, παρόλο που συνεργαζόμαστε εξ αποστάσεως, αυτός στη Μαδρίτη κι εγώ πότε στη Βαρκελώνη και πότε στην Αθήνα, υπάρχει μια δυνατή και βαθιά επικοινωνία μέσω της μουσικής.

Εκτιμώ πολύ κόσμο από την ελληνική σκηνή, ένα όνειρο μου είναι να συνεργαστώ κάποτε έστω για ένα κομμάτι με τον Κωνσταντίνο Βήτα.

Επόμενες εμφανίσεις σου; Κάτι ξεχωριστό που θα δούμε σε αυτές;

Η τελευταία εμφάνιση στην Αθήνα για φέτος το καλοκαίρι θα γίνει στο κέντρο, στην ιστορική μπλέ πολυκατοικία των Εξαρχείων, στο Floral την Παρασκευή και 13. Θα είναι μια "γούρικη" συναυλία.

Κατόπιν, θα γυρίσω στην Ισπανία όπου με περιμένει μια περιοδεία από τις 23 Αυγούστου, η οποία θα ξεκινήσει από την Τενερίφη στα Κανάρια νησιά και θα καταλήξει στη βάση μου, τη Βαρκελώνη, στις αρχές του Σεπτέμβρη. Γι' αυτό ελπίζω τον Οκτώβριο να είμαι πάλι στην Ελλάδα για εμφανίσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για καλοκαιρινές διακοπές;

Είμαι ταξιδευτής και μαζί "στρείδι της πόλης". Γνωρίζω βέβαια αρκετά μέρη λόγω των συναυλιών αλλά το να είσαι τουρίστας στην ίδια σου την πόλη νομίζω πως είναι μοναδικό. Τις πιο ήσυχες μέρες όταν όλοι φεύγουν και η πόλη αδειάζει, αγαπώ να τριγυρνάω τα βράδια, ή την ώρα που πέφτει ο ήλιος κι αρχίζει να δροσίζει. Μπορεί τότε μέσα στην ησυχία να σου αποκαλυφθεί και πάλι μια "πόλη μαγική" όπως λέει το τραγούδι.

Όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει ελεύθερα τη Φάβα εδώ, πατώντας το download βελάκι: http://soundcloud.com/giorgis/giorgis-fava

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: http://www.mindradio.gr/article.php?cat=music&id=4234