AltΤο ρόδο της Ιβηρικής.

Solatge είναι μια ποιητική καταλανική λέξη που περιγράφει αυτό που μένει όταν κάτι έχει φύγει ή πιο κυριολεκτικά το ίζημα, το κατακάθι. Υπάρχει όμως και το καταλανικό ρητό «Αls solatges hi ha la flor», δηλαδή στο βούρκο ανθίζει το λουλούδι. Έτσι λοιπόν ονόμασε το νέο της σχήμα η Mara Aranda, την οποία γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια ως κύρια φωνή στο περίφημο συγκρότημα L’Ham de Foc, μαζί με τον Efren Lopez. H οριστική διάλυση του γκρουπ όμως έδωσε νέα φτερά στην καταπληκτική αυτή ερμηνεύτρια από τη Βαλένθια της Ισπανίας.

Από την ηλικία των 16 ετών η Mara ξεκίνησε να τραγουδάει, να γράφει στίχους και να ασχολείται με την αγαπημένη της μουσική, δηλαδή την παραδοσιακή μουσική της χώρας της. Η τραχιά, βαθιά και συνάμα ένρινη φωνή της ήταν η πλέον κατάλληλη για να ερμηνεύσει όλο τον πλούτο της μουσικής ποικιλομορφίας της Ισπανίας και γι’ αυτό σε όσα συγκροτήματα και projects συμμετείχε, τραγούδησε με περίσσια ευαισθησία και έκδηλη γνώση σεφαραδίτικα τραγούδια, romances (μπαλάντες), cantos de trabajo (τραγούδια της δουλειάς), μπολέρος, bailes de cabezudos (χορούς των καρναβαλιστών), fandangos και πολλά άλλα που συνδέουν την Ισπανία με τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

Το συγκρότημα που την καταξίωσε ήταν φυσικά οι L’Ham de Foc, αλλά παράλληλα διεύρυνε τους καλλιτεχνικούς και φωνητικούς της ορίζοντες. Έτσι τη βρίσκουμε να τραγουδάει με το συγκρότημα Αman Aman σεφαραδίτικα τραγούδια αλλά και στο Al Andaluz Project, το οποίο έφτιαξε με μέλη του συγκροτήματος Estampie γνωστό από την ενασχόλησή του με το μεσαιωνικό ρεπερτόριο!

Τον τίτλο Deria διάλεξε για το πρώτο cd της νέας της προσπάθειας με τίτλο Solatge, μια επίσης καταλανική λέξη που σημαίνει το πάθος, την έμμονη ιδέα που μας συντηρεί στη ζωή ως ενθάρρυνση ή κίνητρο! Αυτή τη φορά ολόκληρο το cd περιέχει μελωδίες των χρόνων του Βασιλείου της Αραγωνίας με σύγχρονη ενορχήστρωση. Η πρωταγωνίστρια εδώ είναι φυσικά η φωνή της και η ερμηνεία της καθαρή και δημιουργική όσο ποτέ!

Η Mara Aranda ανήκει σ’ αυτές τις ερμηνεύτριες που αν και νομίζεις ότι έρχονται από μιαν άλλη εποχή, με τη δουλειά τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την τέχνη καταφέρνουν να φέρνουν την ιστορία ως ένα ολοζώντανο παρόν και να εμπλουτίζουν ακόμη και την ιστορική μελέτη και προοπτική μας, ώστε να δούμε καθαρά το παρελθόν, το παρόν αλλά και το πολιτιστικό μας μέλλον, δηλαδή την ίδια την ύπαρξή μας!

Μιχάλης Πολυχρόνης -  Περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ

Πηγή: www.difono.gr