Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο του ispania.gr, έχει φτάσει στη χώρα μας το μεξικάνικο εκπαιδευτικό πλοίο “Cuauhtémoc στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κρουαζιέρας “Mediterráneo 2011”. Το πλοίο αυτό είχα την ευκαιρία να δω από κοντά στο λιμάνι του Πειραιά όπου θα παραμείνει μέχρι τις 23 Αυγούστου. Οδηγός μας σε αυτή την επίσκεψη ήταν ο Καπετάνιος του πλοίου, Marco Antonio Vila Vivaldo και διερμηνέας η κα. Berta Leiva, υπεύθυνη της διοργάνωσης από το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων και Τύπου της Πρεσβείας του Μεξικού.

Το πλοίο και το πλήρωμά του

Κατασκευασμένο στο Bilbao, το πλοίο “Cuauhtémoc” τέθηκε στην υπηρεσία του Μεξικάνικου Ναυτικού προκειμένου να αποτελέσει μια μονάδα εκπαίδευσης στελεχών και καλλιέργειας του ναυτικού πνεύματος. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιεί ένα ταξίδι το χρόνο που διαρκεί 6-7 μήνες, επισκέπτεται λιμάνια άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο και συμμετέχει σε σημαντικούς αθλητικούς αγώνες μεταφέροντας παράλληλα ένα μήνυμα φιλίας και καλής θέλησης από τη χώρα του Μεξικού.

Στη φετινή κρουαζιέρα το εκπαιδευτικό πλοίο διέσχισε για πρώτη φορά τη Μαύρη Θάλασσα, εμπειρία που, σύμφωνα με τον Καπετάνιο του, ήταν μοναδική αφού πάντα είχε την επιθυμία να κάνει αυτό το ταξίδι. Ξεχωριστή ήταν επίσης η πλοήγηση στο δικό μας Αιγαίο. Τα πολυάριθμα νησιά και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων που το χαρακτηρίζουν αποτέλεσαν πρόσθετους παράγοντες δυσκολίας που αντιμετωπίστηκαν όμως με επιτυχία από το έμπειρο πλήρωμα και τους κυβερνώντες του πλοίου.

Το πλήρωμα του τελευταίου ταξιδιού, όπως μας πληροφορεί ο Καπετάνιος, αποτελείται από 249 άτομα από τα οποία 6 είναι γυναίκες. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που υπηρετούν στο “Cuauhtémoc” γυναίκες, οι οποίες συμμετέχουν στις ίδιες ναυτικές εργασίες και ασκήσεις με τους άνδρες και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτούς. Στο πλήρωμα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και απόφοιτοι ναυτικών σχολών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής και να πραγματοποιήσουν μέρος ή και το σύνολο του ταξιδιού του εκπαιδευτικού πλοίου.

Στους εκπαιδευόμενους παρέχεται όχι μόνο ναυτική αλλά και ακαδημαϊκή εκπαίδευση αφού διδάσκονται ακόμη μετεωρολογία, ναυτικό δίκαιο, χρήση των μέσων επικοινωνίας, μηχανική και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν με απόλυτη ασφάλεια, το πιο σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον κ. Vila Vivaldo.

Ο Καπετάνιος θεωρεί επίσης ότι το στοιχείο που «δένει» τα μέλη του πληρώματος ως ομάδα και εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξή τους στο πλοίο καθώς και την πειθαρχία στα ναυτικά προστάγματα είναι το γεγονός ότι εργάζονται και εκπαιδεύονται πλάι-πλάι με απόλυτη ισότητα. Επίσης, σημαντική είναι η συμμετοχή τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλοίο.

Το πνεύμα αυτό της φυσικής και πνευματικής εκπαίδευσης και της υπηρεσίας της πατρίδας εκφράζει και ο ήρωας του Μεξικού Cuauhtémoc, τελευταίος ηγεμόνας των Αζτέκων, από τον οποίο πήρε το όνομά του το πλοίο. Πολεμιστής αλλά και ευγενής, εκπαιδεύτηκε σε όλες τις επιστήμες και τέχνες της εποχής του και έφτασε στο αξίωμα του «Ανώτατου Αρχηγού». Με γενναιότητα αντιτάχθηκε στον κατακτητή Hernán Cortés, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από αυτόν για να γίνει έτσι σύμβολο του λαού του Μεξικού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε μέλη του πληρώματος που συγκεντρώνονταν με ένα σφύριγμα και με απόλυτο συγχρονισμό ανέβαιναν ψηλά για να ρυθμίσουν τα πανιά προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα ενώ, παράλληλα, κάποια άλλα μέλη του πληρώματος με ευγένεια φρόντιζαν να μας καθοδηγήσουν μέσα στο πλοίο ή να μας προσφέρουν ένα αναψυκτικό αποδεικνύοντας έτσι τη διπλή φύση της εκπαίδευσής τους: άσκηση στη ναυτική τέχνη καθώς και καλλιέργεια του ήθους και πνευματική ενδυνάμωση.

Πρόσκληση στο “Cuauhtémoc”

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το εντυπωσιακό αυτό πλοίο για να θαυμάσει από κοντά τους εκπαιδευμένους ναύτες καθώς λύνουν και δένουν τα 23 πανέμορφα πανιά ή να συνομιλήσει με τον Καπετάνιο του που τόσες εμπειρίες έχει αποκτήσει διασχίζοντας τους ωκεανούς και ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε κάθε λιμάνι που αράζει το υποδέχονται με τιμές οι αρχές και το επισκέπτονται κατά χιλιάδες οι πολίτες. Είναι ένας πραγματικός «Πρεσβευτής των Θαλασσών», όπως έχει χαρακτηριστεί, που μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης και εξυψώνει το ναυτικό πνεύμα.

Θα βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, προβλήτα 11 (ακτή Μιαούλη 50) έως τις 23 Αυγούστου και θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 10.00 π.μ. έως τις 12.00 μ.μ. και από τις 18.00 μ.μ. έως τις 20.00 μ.μ.