PIGS: 5 μοναδικές ομοιότητες για 4 διαφορετικές χώρες

Περισσότερα
14 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8766 από spy82
Αυτό το θέμα ασχολείται με το άρθρο: PIGS: 5 μοναδικές ομοιότητες για 4 διαφορετικές χώρες

Καλημέρα,

με ενδιαφέρον διάβασα το παρόν άρθρο. Οι ομοιότητες ανάμεσα στις τέσσερις χώρες είναι αρκετά προφανείς. Αυτό που για εμένα αποτελεί αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος, έτσι όπως δομήθηκε τα προηγούμενα έτη, είναι ότι αυτές οι προφανείς κατά τα άλλα ομοιότητες δεν λήφθηκαν υπόψη. Κι εξηγούμαι: λόγω εργασίας έχω συμμετάσχει αρκετές φορές σε συναντήσεις της Κομισιόν. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι το εξής: σε όλες συναντήσεις συμμετέχουν ενεργά άτομα από χώρες που είναι αρκετά μεγαλύτερες και πολύ πιο οργανωμένες από εμάς (νομίζω όλοι καταλαβαίνουν σε ποιες αναφέρομαι). Όσον αφορά σε μικρότερες και πιο φτωχές χώρες, όπως είναι κι η Ελλάδα, τα πράγματα διαφοροποιούνται. Όταν η Γερμανία, Μ. Βρετανία, Δανία κλπ έχουν ομάδες από 50 και 60 άτομα για ένα θέμα, η Ελλάδα έχει μία ομάδα από 10 άτομα, εκ των οποίων με το ζόρι 2-3 άτομα θα πάνε στις συναντήσεις. Και προφανώς όλοι θα κάνουν τα πάντα με αποτέλεσμα οι απόψεις τους να μην έχουν συνέχεια και με τελικό αποτέλεσμα τέτοιες χώρες να παρακολουθούν αποφάσεις των Βορείων παθητικά. Και με τελικό αποτέλεσμα να καλούμαστε να εφαρμόσουμε αποφάσεις που είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, τουλάχιστον στα μέλη του ένδοξου PIGS. Η ΕΕ αυτή την στιγμή απαρτίζεται από πλήθος λαών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, και κάπου θα έπρεπε ήδη να ξέρουν ότι το να βάζεις τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά σε όλους χωρίς να λάβεις υπόψη τα χαρακτητιστικά τους θα οδηγήσει (κι όπως φαίνεται οδηγεί) σε κατάρρευση ενός ολόκληρου συστήματος.
Δεν είμαι της άποψης να βγούμε από την ΕΕ και τέτοια. Καθόλου. Απλά ζητάω να σέβονται λίγο περισσότερο τη διαφορετικότητα του καθενός. Γιατί ενώ ξέρω ότι τώρα με βλέπουν κάπως υποτιμητικά, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι μέσα σε όλα αυτά κάποιοι πιο "ανεπτυγμένοι" επωφελήθηκαν γιατί βρήκαν μία ανοιχτή αγορά για τα δικά τους αγαθά. Το ότι κατέρρευσαν οι γεωργικές οικονομίες κάτι προσπαθεί να τους πει... κάτι πήγε στραβά παληκάρια!! Και με τα επιδόματα δεν λύνεται αυτό...
Συγνώμη που παρασύρθηκα, απλά ακούγονται πολλά αυτόν τον καιρό και αισθάνομαι να πυροβολούμαι από παντού, σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε επίπεδο εργασίας και πληρωμών.. κι όλα αυτά μέσα σε μία έντονη ανασφάλεια και λέω τι έκανα στραβά ρε γμτ;; Ακόμα καλά καλά δεν άρχισα να δουλεύω...

...no está lo bello en las cosas, lo bello es como las ves..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8775 από Jana
Δυστυχως το αρθρο μου φαινεται γενικολογο και χωρις ουσιαστικα συγχρονα στοιχεια. Για τις δυο χωρες που γνωριζω καλα και μπορω να μιλησω (τις αλλες δυο ουτε καν τις εχω επισκεφτει) αν και γινεται συχνα λογος για ομοιοτητες, επι της ουσιας βρισκονται ετη φωτος μακρια! Φοβαμαι λοιπον, οτι αυτα ειναι καποια κλισε που αναπαραγονται απο οσους δεν ζουν την πραγματικοτητα αυτων των χωρων.

laversiondejana.blogspot.com

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 14 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8776 από admin
Μπορεί σε θέματα υποδομών, οργάνωσης κλπ να είναι η Ελλάδα πολύ πιο πίσω, αλλά το θέμα είναι σε οικονομικούς δείκτες μας έχουν βάλει στο ίδιο τσουβάλι...
Για να επινοήοσυν και τον όρο PIGS για τις χώρες αυτές, είναι εμφανέστατο πως μας βλέπουν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες και ο οικονομικός τύπος. Και άντε τώρα να βγείς από εκεί...ως γνωστόν: "κάλλιο να σου βγει το μάτι, παρά τ'όνομα"
Μέχρι και στο wikipedia υπάρχει ο όρος: en.wikipedia.org/wiki/PIIGS :ohmy:
Last edit: 14 Χρόνια 2 Μήνες πριν by admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8780 από spy82
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο άσχετες και γενικές οι ομοιότητες... είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό των δύο οικονομικών κοινοτήτων της ΕΕ: αγροτική και βιομηχανική. Η μία βάζει τα πρϊόντα η άλλη την αγορά. Αυτό ήτανε ανέκαθεν το ζήτημα.. πως να φτάνουν πιο καλά και πιο φτηνά προϊόντα, πως να υπάρχει μία αγορά που να δέχεται τα τεχνολογικά προϊόντα. Το capacity building είναι πολύ νεώτερος όρος και πολύ άσχημα εφαρμοζόμενος στην Ελλάδα, κι εκεί είναι η μεγάλη διαφορά με την Ισπανία.Το ότι κάποιοι λαοί έχουν την προχειρότητα στο αίμα τους σημαίνει ότι για να τους αλλάξεις θα πρέπει πρώτα να το δεχτείς και να διαμορφώσεις ένα σύστημα που να μπορεί να τους δεχθεί. Δηλαδή ότι θα κάνεις μία δομή που να τους εισάγει όπως έχουν και λίγο λίγο να τους αλλάζεις. Προφανώς όταν βγαίνει μία καινούρια ευρωπαϊκή οδηγία στην Γερμανία θα ξεκινούν να την δουλεύουν από την επόμενη ημέρα και στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία ή την Ισπανία στο παραπέντε (άντε στο παραδέκα για την Ισπανία, σκέψου όμως για την διαφορά στην τάξη μεγεθους των στοιχείων που πρέπει να διαχειριστεί η κάθε χώρα). Το ίδιο έγινε και στην οικονομία και έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Επίσης να συμφωνήσω με τον admin: όπως λέγαμε με έναν φίλο μου η Ελλάδα περισσότερο ταιριάζει σε θέματα υποδομών με Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή κλπ που θεωρούνται developping countries. Στο πλαίσιο της ένταξής της όμως στην ΕΕ, τουλάχιστον για τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαι εγώ θεωρήθηκε developped, οπότε αντί να γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την στήριξη της σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες πχ (οι λεγόμενοι μηχανισμοί καθαρής ανάπτυξης (Clean Development) κι από κοινού εφαρμογής (Joint Implementation) του Πρωτοκόλλου του Κυότο) πήραμε δεσμεύσεις για περιορισμό των εκπομπών ουσιαστικά μέσω μείωσης ή μάλλον περιορισμένης αύξησης της παραγωγής...

Με άλλα λόγια αυτό το ίδιο τσουβάλι μας έχει βλάψει κι εμάς πολύ. Και Jana ειδικά για αυτά τα ζητήματα η Ισπανία έχει να συναντήσει ένα πολύ μεγάλύτερο πρόβλημα στο τέλος του '12...

...no está lo bello en las cosas, lo bello es como las ves..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8785 από Jana
Με άλλα λόγια αυτό το ίδιο τσουβάλι μας έχει βλάψει κι εμάς πολύ. Και Jana ειδικά για αυτά τα ζητήματα η Ισπανία έχει να συναντήσει ένα πολύ μεγάλύτερο πρόβλημα στο τέλος του '12...

Η αληθεια ειναι οτι δεν μου ειναι και πολυ ξεκαθαρο τι θελεις να πεις, ισως δε γνωριζω το θεμα στο οποιο αναφερεσαι τοσο καλα.

Νωριτερα σχολιασα το αρθρο που μου φανηκε γενικολογο και αυτο γιατι τα 5 στοιχεια στα οποια αναφερεται ειναι κατα τη γνωμη μου ομοιοτητες συμφωνα με τη γνωμη αυτων που βλεπουν το θεμα απ' εξω. Φυσικα οπως λεει ο admin αυτο που στην πραγματικοτητα θελουν να πουν ειναι ομοιοτητες σε οικονομικα στοιχεια αλλα δε λενε μονο αυτο.
Ξαναδιαβαζω λοιπον το αρθρο και βλεπω:
Το αρθρο μιλαει για NEOKOΠEΣ ΔHMOKPATIEΣ και συγκρινει δυο χωρες που ειχαν δικτατορια για περιπου 40 χρονια με μια αλλη που ειχε μια δικτατορια 7 χρονων και με την Ιρλανδια που εγινε ανεξαρτητη το 1949. Σα να μην εχουν λοιπον σημασια τα χρονια; Επισης 3 απ' αυτες ειναι δημοκρατιες επισημως και η μια αν δεν κανω λαθος συνεχιζει να εχει Μοναρχια (αχ, ποσοι δε θα χαιρονταν να ηταν και αυτη Republica!!!)
Αναφερεται σε ΠOΛITIKH AΣTAΘEIA και η αληθεια ειναι οτι δε ξερω τι εννοει, ισως το πραξικοπημα του 81 στην Ισπανια, ισως την εξαρτηση της Ελλαδας απο διαφορες υπερδυναμεις;
Επισης κανει λογο για την ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΟΚ και οτι αυτη εγινε με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια (φανταζομαι και για τις αλλες χωρες της ΕΕ ισχυει το ιδιο) Παλι δε συμπιπτουν τα στοιχεια. Δυο απ' αυτες τις χωρες μπηκαν μαζι το 1986, μια μονη της το 1981 και παλι η Ιρλανδια ηταν ηδη μεσα απο το 1973 μαζι με τη μαμα Μ. Βρετανια (να ελεγα οτι μπηκαν ολες μαζι...)
Για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα ειναι μαλλον οπως τα λετε, δεν το γνωριζω το θεμα, αν και νομιζω οτι υπαρχουν και αλλες αγροτικες οικονομιες στην Ευρωπη οι οποιες ομως ενταχθηκαν αργοτερα.
Οσο για το ΔIKOMMATIΣMO τι να πω! Η Μεγαλη Βρετανια δεν εχει δικομματισμο; Επισης νομιζω οτι ειναι περισσοτερο απο ξεκαθαρο οτι στις χωρες που εχουν περασει εμφυλιο πολεμο η πολιτικη ζωη στρεφεται γυρω απο κομματα της αριστερας και της δεξιας, ειδικα αν δεν εχει ξεπερασει ή λυσει τα προβληματα του παρελθοντος (οπως η Ισπανια). Οπως γνωριζουμε στην πολιτικη ζωη της Ελλαδας επανερχονται τα ιδια ονοματα στην κυβερνηση κατι που νομιζω συμβαινει και στην Ιρλανδια, οχι ομως στην χωρες της Ιβηρικης.
Τελος να πω οτι αυτα τα αρχικα εχουν δοθει απο χωρες "ισχυρες" της Ευρωπης απεναντι σε αλλες που θεωρουν "αδυναμες" και ισως επηρεαζουν καπως το πως ξετυλιγεται αυτη η κριση (περα απο πραγματικα νουμερα εχει να κανει και με ψυχολογια) και φυσικα δε χρειαζεται καν να αναφερω οτι στην αρχη η χωρα στην οποια αναφεροταν το γραμμα Ι ηταν η Ιταλια ενω τωρα αλλαξε και μιλαει για την Ιρλανδια! Οτι βολευει δηλαδη!
Αυτα!

laversiondejana.blogspot.com

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 2 Μήνες πριν #8803 από spy82
Αγαπητή Jana,

ομολογώ ότι με αποστόμωσες!! :)

Η αλήθεια είναι ότι η ουσία του άρθρου αναφέρεται στις ομοιότητες, εγώ περισσότερο στέκομαι στην ομοιότητα ότι οι συγκεκριμένοι λαοί είναι λογικό να είναι διαφορετικοί λόγω των συνθηκών που τους διαμόρφωσαν στην νεότερη ιστορία τους (εννοόντας διαφορετικοί ως προς τους Βόρειους λαούς που μου φαίνονται πιο ομοιόμορφοι), όχι ότι μεταξύ τους είναι ίδιοι (που είναι αυτό που πρεσβεύει το άρθρο). Και στέκομαι σε αυτό γιατί αυτός ο "ρατσισμός" με έχει κουράσει προσωπικά και τον έχω νιώσει στο πετσί μου και γιατί η κηδεμονία της ΕΕ μαζί με τα καλά της νομίζω ότι έχει φέρει και κάποια κακά.. και για το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον στα working groups για το Πρωτόκολλο νομίζω ότι αυτή η κούραση βγήκε πολύ έντονα κι από τον Ισπανό συνάδελφο (κι ομολογώ πολύ το χάρηκα!!)!

Τώρα από εκεί και πέρα επιμέρους διαφορές προφανώς και υπάρχουν, τα χρόνια της διδακτορίας είναι σημαντικά καθώς και το μέγεθος της διδακτορίας, ας μην ξεχνάμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχανε γίνει τρελλά εγκλήματα... Η πολιτική αστάθεια είναι κάτι το οποίο ούτε εγώ καταλαβαίνω τόσο καλά-πιθανότητα λόγω άγνοιας, τι να πω..

Για την ένταξη στην ΕΟΚ με τα πολιτικά κριτήρια νομίζω ότι τείνω να συμφωνήσω πιο πολύ με το άρθρο, μπορεί οι ημερομηνίες να είναι διαφορετικές αλλά ουσία μου φαίνεται αρκετά παραπλήσια.

Όσο για το σχόλιο με την Ιταλία, συμφωνώ απόλυτα, το έχω σκεφτεί κι εγώ αυτό... είχανε έτοιμη τη λέξη και τους έλειπε το Ι, δεν τους ταίριαζε η Ιταλία ε βάλανε την Ιρλανδία μωρέ :S

Τέλος για την δική μου φράση: "Με άλλα λόγια αυτό το ίδιο τσουβάλι μας έχει βλάψει κι εμάς πολύ. Και Jana ειδικά για αυτά τα ζητήματα η Ισπανία έχει να συναντήσει ένα πολύ μεγάλύτερο πρόβλημα στο τέλος του '12... " εννοούσα το θέμα με το Πρωτόκολλο του Κυότο... της Ισπανίας ο στόχος είναι πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της και την ανάπτυξή της και είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί... παρόλα αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση τα επίπεδα της παραγωγής μειώνονται τραγικά και τα πράγματα θα πρέπει να είναι πλέον πιο εύκολα...


Εν πάσει περιπτώσει, ομολογώ ένοχη, ανέκαθεν ήμουν παρορμητική οπότε με ότι θέλω να πω και πιστεύω παθιάζομαι, συγνώμη εάν ήτανε πολύ έντονο το ύφος μου, ελπίζω να κατάλαβες που έχω κολλήσει και σε κάποιο επίπεδο να συμφωνήσεις μαζί μου (αν και προφανώς ο καθένας έχει τη δική του άποψη επί του θέματος).

Φιλικά

spy82

...no está lo bello en las cosas, lo bello es como las ves..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.141 δευτερόλεπτα