Η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2010

Περισσότερα
14 Χρόνια 4 Μήνες πριν #7355 από admin
Αυτό το θέμα ασχολείται με το άρθρο: Η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2010

Αντιγράφω από Ημερησία :

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ισπανική Προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2010 θα ήταν προεξοφλημένη ως μια διαχείριση χαμηλών τόνων: Η Ε.Ε. έχει πλέον Πρόεδρο του Συμβουλίου τον Βαν Ρομπέι και επεκεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής την Αστον, και έτσι το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δραστηριοποίησης στους Θαπατέρο-Μορατίνος.

Η πραγματικότητα όμως, τόσο στην Ε.Ε όσο και στην Ισπανία, είναι εντελώς διαφορετική. καθώς υπάρχουν όλα τα κίνητρα και συντρέχουν όλοι οι λόγοι για μια υπερδραστηριοποίηση της Μαδρίτης στη διάρκεια της Προεδρίας: Η Ισπανική Προεδρία θα σφραγίσει αποφασιστικά την εφαρμογή της Λισσαβόνας.

Στην Ε.Ε. δύο είναι τα σημαντικότερα δεδομένα:

- Πρώτον ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και η πρώην Βρετανίδα Επίτροπος επελέγησαν με κριτήριο τη χαμηλή αναγνωρισιμότητα τους έτσι ΄ώστε να μην μπορούν να επισκιάσουν τις εθνικές ηγεσίες των «Μεγάλων» που σε περίοδο Κρίσης και Ύφεσης δεν επιθυμούν να συρρικνώσουν ούτε στο ελάχιστο το περιθώριο ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και ελιγμών που διαθέτουν.

- Δεύτερον ανοικτή πρόκληση παραμένει, κυρίως για τους 16 της Ευρωζώνης, η έξοδος από την Κρίση, η μεθόδευση δηλαδή της επιστροφής στις πειθαρχίες του Συμφώνου Σταθερότητας από το οποίο αποκλίνουν οι μισές χώρες της Ομάδας.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία η κυβέρνηση Θαπατέρο αγωνίζεται να διαχειρισθεί το κόστος της Κρίσης που έχει πλήξει μετωπικά τη χώρα -εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία και τα ελλείμματα- για να αποφύγει τόσο την πρόωρη φθορά και κατάρρευση όσο και την υποβάθμιση στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και παρουσιάζει και μεγάλο ενδιαφέρον και για την Αθήνα: Ποια είναι τα πραγματικά περιθώρια δραστηριοποίησης μιας χώρας του μεγέθους και του βάρους της Ισπανίας στην πρώτη εξάμηνη προεδρία της Συνθήκης της Λισσαβόνας τη στιγμή που θα είναι καθημερινά υπόλογη στην Επιτροπή για τον περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος;

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα της Ισπανίας και ειδικότερα της κυβέρνησης Θαπατέρο είναι γνωστή από την άνοιξη του 2004 όταν οι Σοσιαλιστές επανήλθαν στην εξουσία:

- Χώρα που επιθυμεί ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, η Μαδρίτη σήμερα θα προσυπέγραφε ευχαρίστως τις προτάσεις Σαρκοζί για Οικονομική Διακυβέρνηση.

-Υπέρ της Μεσογειακής Συνεργασίας η Μαδρίτη έχει ανοικτό πεδίο πρωτοβουλιών σε μια στιγμή που η Μεσογειακή Πρωτοβουλία Σαρκοζί έχει αποδειχθεί πυροτέχνημα χωρίς συνέχεια: Δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια, στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, έντονη παρουσία της Ε.Ε. στο Μεσανατολικό είναι οι επιμέρους πτυχές της Μεσογειακής Ατζέντας που θα επιχειρήσει να προωθήσει η Ισπανία στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού στα μέσα Φεβρουαρίου και στα τέλη Μαρτίου: Το πρώτο είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που συγκαλεί ο Ρομπέι στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την έξοδο από την Κρίση και το δεύτερο είναι πρωτοβουλία της Μαδρίτης με τη συνάντηση στη Βαλένθια της Ισπανίας να έχει ως στόχο την προώθηση μιας δεκαετούς διάρκειας στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης για την Ε.Ε.

Θα είναι οι Βρυξέλλες και η Βαλένθια συμπληρωματικές η θα οδηγήσουν σε μια επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική αντιπαράθεση της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας με την Οικονομική Ανάπτυξη;

Η επιτροπή σοφών που συγκάλεσε ο Θαπατέρο με τη συμμετοχή των Ντελόρ και Γκονζάλες είναι ενα ακόμα σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της Μαδρίτης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.107 δευτερόλεπτα