Ποιος πληγώνει την Γκερνίκα

Περισσότερα
15 Χρόνια 9 Μήνες πριν #376 από valina
Αυτό το θέμα ασχολείται με το άρθρο: Ποιος πληγώνει την Γκερνίκα

πολύ καλό άρθρο! δε φανταζόμουν ποτέ οτι ένα εργο του 20ου αιώνα θα μπορούσε να πάθει τέτοιες ζημιές απο τη μεταφορά. αν είναι έτσι, τοτε τι επιπτώσεις έχει η μεταφορά σε παλιότερα έργα;
και είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η διάσταση της αντιπαράθεσης μεταξύ Μαδριτης και Μπιλμπάο. Τα συναισθήματά μου είναι αντικρουόμενα. Ασφαλώς, ιστορικά το κέντρο προσπαθούσε να παραμερίσει τις υπόλοιπες επαρχίες αλλα δεν ξέρω αν στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να πάρει τετοιες διαστάσεις η υπόθεση.
Στο κάτω κάτω αν η Γκερνίκα έπρεπε να φύγει απο το Reina Sofia, μάλλον στην ίδια τη Γκερνίκα θα έπρεπε να μεταφερθεί, και οχι στο Μπιλμπάο.
Η Γκερνίκα μπορεί να ζωγραφίστικε με αφορμή το βομβαρδισμό της Γκερνίκα, αλλα είναι έργο οικουμενικών διαστασεων, που μιλά μόνο με σηναισθήματα, και οπου ο τόπος έχει λίγη σημασία. Ήταν μια κραυγή ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο, του σύγχρονου ανθρώπου, και όχι μόνο των βάσκων.
Κι ας μην ξεχνάμε πως ο Picasso έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Παρίσι, και πως πολλά από τα έργα του βρίσκονται εκεί. Μήπως θα έπρεπε να τα ζητήσουν οι ισπανοί πίσω;

Al brillar un relámpago nacemos
y aún dura su fulgor cuando morimos;
¡tan corto es el vivir!
La Gloria y el Amor tras que corremos
sombras de un sueño son que perseguimos;
¡despertar es morir!
(Gustavo Adolfo Bécquer, Rima LXIX)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.106 δευτερόλεπτα