Μιρό x 5 στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα
14 Χρόνια 8 Μήνες πριν #4649 από Alejandro
Μιρό x 5 στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε από Alejandro
Αυτό το θέμα ασχολείται με το άρθρο: Μιρό x 5 στη Θεσσαλονίκη

Έξαιρετική πρωτοβουλία.
Έχω την τύχη να έχω πάει πολύ πρόσφατα στο Ίδρυμα στη Μαγιόρκα αλλά και σε εκείνο της Βαρκελώνης.
Ειδικά στη Μαγιόρκα μπορεί κανείς να δει και το εργαστήρι του, στο οποίο υπάρχουν ακόμα και τα ρούχα του ζωγράφου...

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους Θεσσαλονικείς!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 14 Χρόνια 7 Μήνες πριν #5231 από papakostidis
Απαντήθηκε από papakostidis στο θέμα Μιρό x 5 στη Θεσσαλονίκη
Λοιπόν η έκθεση είναι παρα πολύ καλή!

Το μυστικό-πρόταση για να κάνει κάποιος την καλύτερη βόλτα-ξενάγηση μέσα στο Τελλογλειο είναι μόλις μπεί να ξεκινήσει απο τον τρίτο όροφο (δηλαδή απο επάνω πρός τα κάτω τους ορόφους), όπου θα ξεκινήσει βλέποντας βίντεο απο την ζωη του και κατα την δημιουργία των έργων, τα οποία έργα στη συνέχεια θα μπορέσει να τα απολαύσει και απο κοντά) , έχοντας με αυτό τον τρόπο μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Miro και το έργο.

Επίσης στο καταστημα με τα αναμνηστικά της έκθεσης πωλούνται οι μοναδικές σφυρίχτρες της Μαγίορκας, είναι μια καλή ευκαιρία να τις αποκτήσει κανείς!!:woohoo:

Εισιτήρια: 2,5€ φοιτητικό, 5€ κανονικό
(Να υπολογίσει κανείς γύρω στην 1,5 με 2 ώρες την ξενάγηση)

'''άσωτοι στις λέξεις, τσιγκούνηδες στις ιδέες''
Last edit: 14 Χρόνια 7 Μήνες πριν by papakostidis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 6 Μήνες πριν #5560 από dionisisath
Απαντήθηκε από dionisisath στο θέμα Μιρό x 5 στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη - Εγκαινιάζεται επίσημα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών η έκθεση έργων του Καταλανού ζωγράφου Χουάν Μιρό

Παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας εγκαινιάζεται και επίσημα σήμερα στις 7 το απόγευμα η μεγάλη έκθεση έργων του Καταλανού ζωγράφου Χουάν Μιρό στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

H βασίλισσα της Ισπανίας αναμένεται στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα όπου πραγματοποιεί από χθες ανεπίσημη επίσκεψη. Μετά την επίσκεψή της στην έκθεση πρόκειται να αναχωρήσει και πάλι για την Αθήνα, προκειμένου αύριο να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την έκθεση, που είναι ανοιχτή από τις 5 του περασμένου Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως το Φεβρουάριο του 2010, επισκέφθηκαν ήδη περί τα 2.000 άτομα (φιλότεχνοι πολίτες αλλά και πολλοί μαθητές).

Η έκθεση με 400 και πλέον έργα του Χουάν Μιρό στο Τελλόγλειο Ιδρυμα που είναι η μεγαλύτερη που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα (είχε προηγηθεί το καλοκαίρι 2002 έκθεση 90 έργων του στην Άνδρο από το Μουσείο Γουλανδρή) "συμπληρώνεται" από μικρή έκθεση - αφιέρωμα στον Καταλανό αρχιτέκτονα Josep Lluis Sert, φίλο του Μιρό και δημιουργό του εργαστηρίου του στη Μαγιόρκα, αλλά και του Μουσείου Μιρό στη Βαρκελώνη.

Το υλικό της έκθεσης στο Τελλόγλειο προέρχεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Pilar i Joan Μirό της Μαγιόρκα (Πιλάρ είναι το όνομα της συζύγου του Χουάν Μιρό) και τους κληρονόμους του. Πρόκειται για περισσότερα από 400 έργα και τεκμήρια (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδια, σκίτσα κ.ά.), τα οποία καλύπτουν κυρίως την περίοδο κατά την οποία ο Μιρό δημιούργησε στη Μαγιόρκα - τον αγαπημένο του τόπο διακοπών από την εποχή που ήταν παιδί και επισκεπτόταν εκεί τη γιαγιά του.

Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων (5Μ), μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, και του Τελλογλείου Ιδρύματος να συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκης. Έτσι, η εκθεση των 400 έργων του Μιρό στο Τελλόγλειο "συμπληρώνεται " και:

* Στον αύλειο χώρο του Τελλογλείου όπου αναπτύσσεται το εργαστήρι της Μαγιόρκα

* Στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, στην έκθεση "Eργαστήρια του Joan Μirό", θα συνυπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μιρό με ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα από 40 νέους αξιόλογους καλλιτέχνες.

* Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμβολικά ένα έργο του Μιρό και μια σειρά φωτογραφιών από τον φωτογράφο που απαθανάτισε τον Καταλανό δημιουργό σε ώρες εργασίας, τον Francesc Catala-Roca

* Στο αρχαιολογικό μουσείο και

* Στο Βυζαντινό Μουσείο (από ένα έργο του Μιρό).

Το εργαστήριο του Χουάν Μιρό στην Πάλμα της Μαγιόρκα ξεπερνούσε τα 200 τ.μ. Σχεδιάστηκε από τον φίλο του καλλιτέχνη - τον αρχιτέκτονα Γιοζέφ Λιουίς Σερτ - στα 1956 όταν ο για ορισμένους "μεγαλύτερος ζωγράφος όλων των εποχών" περνά στην τελευταία φάση της δημιουργικής του δραστηριότητας, κι εκεί που αφήνει την τελευταία του πνοή τα Χριστούγεννα του 1983.

Το εργαστήριο του Χουάν Μιρό - πιστή αντιγραφή σε μορφή προπλάσματος του πρωτοτύπου της Μαγιόρκα- που στήθηκε στον αύλειο χώρο του Τελλογλείου Ιδρύματος δεν ξεπερνά τα 50 τ.μ , είναι όμως η πρώτη φορά που κάτι αντίστοιχο επιχειρείται στον ελληνικό χώρο και μάλιστα με πρότυπο το έργο ενός μεγάλου αρχιτέκτονα, όπως ο Γιόζεφ Λιούις Σέρτ και στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης που έγινε ποτέ στον ελληνικό χώρο με έργα του Καταλανού δημιουργού.

Το σχεδιασμό και τη δημιουργία του αντιγράφου του εργαστηρίου ανέλαβε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον πρόεδρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Νίκο Καλογήρου και την καθηγήτρια Αλκμήνη Πλάκα, ενώ το τμήμα είναι και συγχρηματοδότης του εγχειρήματος.

"Πρόκειται ουσιαστικά για τυπολογική και όχι μορφολογική αντιγραφή του εργαστηρίου του Μιρό", λέει ο επικεφαλής του εγχειρήματος κ. Καλογήρου.

Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα θα είναι ανοιχτή από την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και θα περιμένει τους φιλότεχνους ως και τις 5 Φεβρουαρίου του 2010. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Κάθε Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 9.00 -14.00, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη: 9.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00 και το Σαββατοκύριακο 10.00 - 18.00.




Τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 6 Μήνες πριν #5651 από admin
Απαντήθηκε από admin στο θέμα Μιρό x 5 στη Θεσσαλονίκη
«Ο παππούς μου ο Μιρό»
Λιγομίλητο και απόμακρο χαρακτήρισε τον ζωγράφο ο εγγονός του που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης
8/10/2009

Απόμακρο, κλειστό και λιγομίλητο. Ετσι περιέγραψε τον παππού του, διάσημο ζωγράφο Χουάν Μιρό, ο Χουάν Πουνιέτ Μιρό, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Μιρό στη Μαγιόρκα», η οποία φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

«Η επίσκεψη στο εργαστήρι του παππού μου για πρώτη φορά το 1978, με όλα τα υπέροχα και συγκλονιστικά σχέδια που είδα, άφησε ένα βαθύ ίχνος στην ψυχή μου. Και όταν είσαι παιδί συνδέεσαι περισσότερο με τον Μιρό απ ό,τι ένας ενήλικας. Υπήρξε μια χημεία και μια αίσθηση που δεν θα ξεχάσω ποτέ», είπε ο εγγονός του σπουδαίου καλλιτέχνη και παράλληλα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την έκθεση του Τελλόγλειου, την οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετική.

«Η έκθεση αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με τη Μαγιόρκα και τη Μεσόγειο και προσφέρει πολλές απόψεις από τα διαφορετικά εκφραστικά μέσα του καλλιτέχνη. Εκτός από το μπρίο, το χρώμα και την τεχνική του, χαρακτήριζε τη δουλειά του και η ειλικρίνεια, κάτι που βγαίνει σε αυτήν την έκθεση», είπε και θυμήθηκε ένα αστείο περιστατικό όταν ο παππούς του πήγε να δει τον Πικάσο κι εκείνος σχολίασε: «Ερχεσαι πάντα με την ίδια γυναίκα».

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Μιρό στη Μαγιόρκα» έγιναν το βράδυ της Τρίτης, παρουσία της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, η οποία δεν έκανε καμία δήλωση (δεν προβλεπόταν από το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο), ωστόσο φάνηκε να γνωρίζει τη δουλειά του Μιρό από τα σχόλια που έκανε πάνω στα έργα του και μάλιστα σε άπταιστα Ελληνικά.

Την εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πρώτο έργο του Μιρό, το «Τοπίο ζωγραφισμένο το 1908», αλλά και αρκετές από τις 40 μεγάλες ελαιογραφίες της συλλογής του.

Η έκθεση «Ο Μιρό στη Μαγιόρκα», που θα μείνει στη Θεσσαλονίκη έως τις 5 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει 400 τεκμήρια, σχέδια, χαρακτικά, γκουάς, γλυπτά, αλλά και σημειώματα, γράμματα, φωτογραφίες, ημερολόγια και έντυπα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από το Ιδρυμα της Μαγιόρκα και από τη συλλογή της οικογένειας Μιρό.
www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=6824837#

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.117 δευτερόλεπτα