Από τις 13 Ιανουαρίου η καλλιτεχνική ομάδα Θεώρηση παρουσιάζει στο Θέατρο Τόπος Αλλού το έργο της Μαίης Σεβαστοπούλου «Άι Φεδερίκο», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998. Το «Άι Φεδερίκο» είναι ένα πάντρεμα βιογραφικών στοιχείων και σπαραγμάτων από τα θεατρικά έργα και την ποίηση του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, τα οποία η Μαίη Σεβαστοπούλου έχει συνθέσει σε ένα ενιαίο θεατρικό έργο.

«Και δεν θέλω κλάματα. Τον θάνατο πρέπει να τον αντικρίζουμε κατά πρόσωπο. Σιωπή. Είπα σιωπή. Πάψτε. Θα βυθιστούμε όλες σε θάλασσα πένθους». Αυτές οι φράσεις ειπωμένες από το στόμα της Μπερνάρντα Άλμπα είναι καθοριστικές για τη στάση ζωής αυτού του σπουδαίου Ισπανού ποιητή που δεν αξιώθηκε να δει στη σκηνή το τελευταίο έργο του. Δυο μήνες μετά την ανάγνωση του έργου στο σπίτι της μεγάλης ηθοποιού Μαργαρίτα Χίργκου, στις 19 Αυγούστου του 1936, τον συνέλαβαν οι φαλαγγίτες στη Γρανάδα και τον οδήγησαν στων «Δακρύων την Πηγή» όπου και τον εκτέλεσαν. Ο τάφος του δε βρέθηκε ποτέ.

Το έργο «Άι, Φεδερίκο!» επιχειρεί μια διαδρομή στη ζωή και στο έργο του μεγάλου ποιητή, του γεννημένου στο χωριό Φουέντε Βακέρος της μαγικής Ανδαλουσίας από πατέρα αγρότη και μητέρα δασκάλα. Γραμμένο σε ύφος ποιητικό περιλαμβάνει μικρά σπαράγματα από το έργο του μεγάλου δημιουργού, αλλά κυρίως μιλάει για τις χαρές και τις ψυχικές πληγές του: «Τι φανταστήκατε; Πως χωρίς πόνο γεννάει ο ποιητής; Ή μήπως το τρανταχτό μου γέλιο σας ξεγέλασε και νομίσατε πως η ζωή μου ήταν σπαρμένη ροδοπέταλα; Σιωπή! Όπως η Μάνα κι η Μπερνάρντα κι η Δόνια Ροζίτα μου, έτσι κι εγώ έπρεπε μέσα μου βαθιά, μονάχα να σωπαίνω!» λέει μέσα στο έργο ο ίδιος ο Λόρκα.

Δύο άντρες ηθοποιοί αναπαριστούν τη φανερή, μα και τη σκοτεινή πλευρά της ζωής του Φεδερίκο και τρεις γυναίκες είναι οι διαχρονικές Ανδαλουσιάνες που κάθε χρόνο την ημέρα της επετείου του θανάτου του καλούν το πνεύμα του νά ’ρθει στη γη για να τη δονήσει πάλι με το θρυλικό «Ντουέντε» του.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Μαίη Σεβαστοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Πολίτου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ομάδα «Θεώρηση»
Μουσική επιμέλεια: Μαίη Σεβαστοπούλου
Παίζουν: Γιώργος Δαφνόπουλος, Κατερίνα Παπαναστασάτου, Σοφία Σαπρίκη, Μαίη Σεβαστοπούλου, Νεκτάριος Φαρμάκης
Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10 €
Μειωμένο: 5 € (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι)

Θέατρο Τόπος Αλλού
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Αθήνα (Κυψέλη), +302108656004, http://www.topos-allou.gr/

Κάθε Δευτέρα στις 21.15
Διάρκεια παράστασης: 90΄