Το πρώτο CUBA FESTIVAL στην Ελλάδα είναι γεγονός θα πραγματοποιηθεί για 3 ημέρες στην Αθήνα στις 28-29-30 Ιουνίου 2012.

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις. Για να συμμετέχετε στείλτε το ονοματεπώνυμό σας με προσωπικό μήνυμα στον admin, κάνοντας κλικ εδώ μέχρι τις 25 Ιουνίου ώρα 18:00.

Οι εκδηλώσεις μας θα ξεκινήσουν με τα Calles De Cuba (Δρόμοι της Κούβας) που θα διεξαχθούν την Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Ιουνίου σε ανοιχτούς χώρους των Αθηνών με δωρεάν μουσικό-χορευτικές παραστάσεις σεμινάρια κουβανέζικων χορών, DJ Set, κ.α. και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 30 Ιουνίου με τις εκδηλώσεις του 1ου Cuba Festival που θα διεξαχθούν στο προπονητικό κέντρο του Baseball που βρίσκεται στην πρώην Αμερικάνικη βάση στο Ελληνικό με συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, work shops, και άλλες σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες που στόχο θα έχουν την προβολή του πολιτισμού της αγαπημένης μας Κούβας

Το Σάββατο 30 Ιουνίου θα έχουμε την τιμή και την χαρά να βρίσκεται κοντά μας ένας από τους καλύτερους δημιουργούς πούρων o Κουβανός Rodolfo Amaro Beltran που θα μας μεταφέρει τις γνώσεις του φτιάχνοντας με μοναδική μαεστρία πούρα με φύλλα και καπνό για το κοινό του Cuba Festival.

Οι εκδηλώσεις του Cuba Festival και των Calles De Cuba θα διεξαχθούν με την υποστήριξη της πρεσβείας της Κούβας

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ευχάριστη νότα δίνει η χαμηλή τιμή των εισιτηρίων του φεστιβάλ που είναι σε αντίθεση με την υψηλού επιπέδου παραγωγή και την συμμετοχή πολύ σημαντικών καλλιτεχνών, καθώς και η δωρεάν συμμετοχή των παιδιών κάτω των 12 ετών θέλοντας να δώσουμε την δυνατότητα σε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ μαζί με τα παιδιά τους

Οι τιμές εισιτηρίων για το Σάββατο 30 Ιουνίου καθορίζονται ως εξής:
10€ προπώληση
15€ Στα εκδοτήρια του Baseball στις 30 Ιουνίου

Δωρεάν πρόσβαση γα παιδιά κάτω των 12 ετών με συνοδεία ενηλίκου

https://www.facebook.com/CUBAFESTIVAL
https://www.facebook.com/events/347314761980018/

Αφιέρωμα στον IBRAHIM FERRER

Το 1ο Cuba Festival θα είναι ειδικά αφιερωμένο στον θρύλο της Κουβανέζικης μουσικής Ibrahim Ferrer που υπήρξε ο βασικός τραγουδιστής των Buena Vista Social Club έως το 2005 που έφυγε από κοντά μας και θα έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά τον γιο του Ibrahim Ferrer Jr. μας το Σάββατο 30 Ιουνίου ο οποίος θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Ελλάδα για να τραγουδήσει μαζί μας αξέχαστες επιτυχίες των Buena Vista Social Club αλλά και της ευρύτερης κουβανέζικης μουσικής

Ο Ibrahim Ferrer υπήρξε εμβληματική μορφή της παραδοσιακής κουβανέζικης μουσικής, τραγουδιστής του θρυλικού «Buena Vista Social Club», γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1927 και πέθανε στις 6 Αυγούστου 2005 σε νοσοκομείο της Aβάνας. Όπου μόλις είχε επιστρέψει στη χώρα του, έπειτα από μία μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία και αμέσως εισήχθη στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα. Λίγες ημέρες μετά απεβίωσε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 78 ετών.

O σπουδαίος ερμηνευτής γεννήθηκε το 1927 στο Σαντιάγο στην ανατολική Kούβα, πατρίδα πολλών παραδοσιακών ρυθμών.

H ζωή του ήταν δύσκολη και στο προσωπικό και στο επαγγελματικό πεδίο, έμεινε ορφανός από μητέρα στα 12 χρόνια του και αμέσως βγήκε στη βιοπάλη δουλεύοντας ως μικροπωλητής στους δρόμους

Σε ηλικία 14 ετών έγινε μέλος μιας ορχήστρας που έπαιζε σε διάφορες γιορτές της πόλης, Oυσιαστικά από τότε ξεκινάει η μουσική του καριέρα.

Tο 1955 συμμετείχε στο πολύ δημοφιλές άλμπουμ «El Platanar de Bartolo». Παρόλα αυτά η πορεία του συνεχίστηκε σε «δεύτερους» ρόλους, ενώ από τη δεκαετία του 70 έως το 1991 έπαιζε με το γκρουπ «Alonso».

Tο 1997 ένας πολύ σημαντικός Κουβανός μουσικός και παραγωγός ο Juan de Marcos του πρότεινε να πάρει μέρος σε έναν δίσκο που ηχογραφούσαν κάποιοι Aμερικανοί, στην αρχή δεν ενδιαφέρθηκα, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Ferrer, είχα υποφέρει πολύ εξαιτίας της μουσικής

Όμως ο Juanν επέμεινε μέχρι που δέχτηκα να ηχογραφήσω ένα θέμα μαζί του, ήμασταν στο σπίτι μου και του είπα ότι δεν μπορούσα να πάω αν προηγουμένως δεν έκανα ένα μπάνιο. Mου απάντησε πως έπρεπε αμέσως να γίνει η ηχογράφηση

Tελικά ο Ibrahim Ferrer συμμετείχε στα 12 από τα 14 τραγούδια του άλμπουμ που δεν ήταν άλλο από το θρυλικό «Buena Vista Social Club» και όπου συμμετείχαν επίσης, η Omara Portuondo, ο Ruben Gonzales, Combay Segundo κ.ά. Aυτό το άλμπουμ που έδωσε την έμπνευση στον Wim Wenders για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, έβγαλε τον Ibrahim Ferrer από την αφάνεια.

Eρωτευμένος με τη ζεστή φωνή και το ταλέντο του, ο παραγωγός του δίσκου Ry Cooder κυκλοφόρησε το 1999 την πρώτη προσωπική δουλειά του Ibrahim Ferrer με τίτλο «Buena Vista Social Club Presents... Ibrahim Ferrer» που πούλησε 1,5 εκατ. αντίτυπα. Και εν συνεχεία ακολούθησε το «Buenos Hermanos» και το βραβείο Grammy.

IBRAHIM FERRER JR.

Ο Ibrahim Ferrer Jr. είναι ο γιός του μεγάλου κουβανού τραγουδιστή με το ίδιο όνομα, που υπήρξε ένα από τα σύμβολα του γνωστού σε όλον τον κόσμο "Buena Vista Social Club".

Μετά από την περιπλάνησή του στις θάλασσες και ωκεανούς του κόσμου ως ναυτικός, εγκαταλείπει το πρώτο του πάθος για να αφοσιωθεί επαγγελματικά στη μουσική, κι αυτό ύστερα από προτροπή του πατέρα του, που αναγνωρίζει σ’ αυτόν μια εξαιρετική φωνή και έναν απαράμιλλο μουσικό.

Ηχογραφεί τους δίσκους «Ibrahim Ferrer» (που κερδίζει Grammy) και «Omara Portuondo», και παίζει με κουβανέζικα γκρουπ όπως "Afro Cuban All Star", "Los Bocucos" και "Ochungueres".

Το 1999 εγκαθίσταται στο Μπουένος Άιρες, απ’ όπου προέρχεται και η γυναίκα του, και η καριέρα του γνωρίζει εντυπωσιακή επιτυχία. Μέσα σε λίγα χρόνια, αποκτά μεγάλη φήμη και δεν λείπει από κανένα μεγάλο καλλιτεχνικό και μουσικό γεγονός της Αργεντινής. Κάνει συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις και ιδιαίτερα σε εκπομπές αφιερωμένες στη μουσική του πορεία.

Ως διάσημος πλέον, κάνει εμφανίσεις μπροστά σε γεμάτες αίθουσες και στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, όπως το Cosquin και το Codigo Pais, συνοδευόμενος από την ορχήστρα του "La Cuban Latin Group". Δημιουργεί ένα DVD live και ηχογραφεί δύο δίσκους: «Son para Ti» (το 2002) και «Al son de un Homenaje», με τον οποίο γίνεται ο πρώτος μη αργεντινός μουσικός που κερδίζει το μεγάλο Βραβείο Gardel, το 2008.

Έχει εμφανιστεί σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ, όπως μεταξύ άλλων Latinoamericano (Ιταλία), Jazz Parade (Ελβετία), Muhu Music Festival (Εσθονία), Festival de Biarritz (Γαλλία), Latinossegor (Γαλλία), Musiqat (Τυνησία), Les Estivales du canal (Γαλλία), Festival Les Pot'arts (Γαλλία); Festival des nuits de l'Enclave (Γαλλία).

Το 2011, σε τουρνέ στην Ευρώπη, παρουσίασε τον νέο του δίσκο «Muy mio».

RAMÓN SOTO & LA CUCARACHA

RAMÓN SOTO

Εξαιρετικός μουσικός ο οποίος υπήρξε μέλος μερικών εκ πιο σημαντικών και θρυλικών μουσικών συγκροτημάτων της Κούβας όπως οι Orchestra Loyola de Cienfuegos, Orquesta Monumental de La Habana και Conjunto Arsenio Rodriguez. Και έχει συμμετάσχει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ που έχουν διεξαχθεί στην Κούβα όπως το Benny Moré Festival και Festival of Son όπου μοιράστηκε την σκηνή με τους Manolito Simonet y su Trabuco, Polo Montañéz και τους Buena Vista Social Club

LA CUCARACHA
Είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από μερικούς από τους πιο εξαίρετους κουβανούς μουσικούς της λάτιν μουσικής σκηνής στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτοι σημαντικών σχολών τέχνης της Κούβας και μερικοί από αυτούς, ανά τον κόσμο, έχουν συνοδεύσει και έχουν μοιραστεί την σκηνή με μεγάλα ονόματα της διεθνούς λάτιν μουσικής σκηνής, όπως: El Gran Combo de Puerto Rico, Oscar D’ León, Celia Cruz, José Alberto “El Canario”, Pochy y La Coco band, Sergio Vargas, κ.ά.

Στην Αθήνα, όπου και κατοικούν, υπήρξαν οι ιδρυτές της Latin All Stars Salsa Orchestra, της οποίας την διεύθυνση είχε ο εξαίρετος κουβανός μουσικός Yoel Soto (Chico Freeman, Janet Kapuya group, Yvette Jarvis band) και έχουν συνοδεύσει μ’ αυτήν, κατά την διάρκεια αρκετών χρόνων, καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως: Alfredo De La Fe, Jimmy Bosch, Orlando Watussi, Luisito Rosario, Larry Harlow, και τους τραγουδιστές της Spanish Harlem Orchestra -2005 latin Grammy winner και 2007 latin Grammy nomination- Ray De La Paz, Hermán Olivera, Frankie Vázquez και Marco Bermudez.
Το σχήμα, La Cucaracha, προσφέρει ένα ποικίλο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει κομμάτια από το πλούσιο μωσαϊκό της κουβανικής μουσικής και που τα έχουν ερμηνεύσει μεγάλες μορφές της Κούβας όπως: Trio Matamoros, Benny Moré y Buena Vista Social Club, καθώς και δικές τους διασκευές γνωστών τραγουδιών της salsa romántica, και συνθέσεις του Υoel Soto, διευθυντή της ορχήστρας.

IVAN LOPEΖ

Ο Ιvan Lopez θεωρείται ένας από τους καλύτερους Κουβανούς καθηγητές χορού και χορογράφους που ζουν στην Ελλάδα όπου πρόκειται να μας μεταφέρει τις γνώσεις του στην μεγάλη μας γιορτή ως καλλιτεχνικός διευθυντής των Calles De Cuba και των χορευτικών δρώμενων που θα διεξαχθούν στο Cuba Festival

THE MUSIC AND DANCE OF THE ORISHAS IN SANTERIA

Η Σαντερία είναι η παραδοσιακή θρησκεία της Κούβας, η οποία προέρχεται από την θρησκεία των Yoruba που ζουν στην δυτική Αφρική και κύριος στη Νιγηρία. Είναι ένα

άμεσο κάλεσμα προς τους Orishas, τους Θεούς της θρησκείας των Yoruba', το κάλεσμα γίνετε μέσω 3 τυμπάνων των Bata'. Ο κάθε Orisha έχει το δικό του ρυθμό, στα κρουστά, το δικό του τραγούδι, καθώς και το δικό του χορό.

Εισηγείται και παίζει κρουστά ο Σταύρος Νταντους (GR) Iya (Μεγάλο Τύμπανο), απόφοιτος του τμήματος Εθνομουσικολογίας του SOAS University (School of Oriental and African Studies) του Λονδίνου και για 5 έτη, μαθητής του ζωντανού θρύλου των Bata' Cristobal "Larrinaga" μέλος των "Clave Y Guaguanco"

Μαζί του οι Carlos Menendez (CU) Itotele (Μεσαίο τύμπανο) ένας από τους καλύτερους κουβανέζους κρουστούς που ζουν στην Ελλάδα, ο Άγγελος Πολυχρόνου (GR) Okonkolo (Μικρό τύμπανο) δάσκαλος στη σχολή QUILOBO σε Αφρό-Βραζιλιάνικα κρουστά, στο τραγούδι η Akemis Teran Carrera (CU), τραγουδίστρια του group του conjunto folklorico national de Cuba, του μεγαλύτερου κρατικού πανεπιστήμιου μουσικής στην Κούβα, και στο χορό ο Ivan Lopez (CU), ένας από τους πιο διακεκριμένους Latin χορευτές στην Ελλάδα, όπου έχει μελετήσει όλους τους παραδοσιακούς Αφρό-Κουβανέζικους χορούς καθώς και η Mariella Nelson (CU), μια εξίσου πολύ διακεκριμένη Latin χορεύτρια.

Στο Cuba Festival - Calles De Cube όλοι οι μαθητές της τάξης των Bata' της σχολής African Percussions θα αποτελούν τη χορωδία που θα συνοδεύει τα κρουστά και την τραγουδίστρια.

BACLAVA CUBANO

Οι Baclava Cubano είναι μια παρέα από φίλους με κεντρικό πρόσωπο τη κουβανή τραγουδίστρια Mayte Muñoz Oviedo. Αφετηρία και κοινός τόπος για τη δημιουργία του group ήταν και είναι η αγάπη τους για την κουβανέζικη μουσική και η ανάγκη τους να τη μοιραστούν.

Σε αυτόν τον κοινό καμβά, ο κάθε ένας προσθέτει την προσωπική του πινελιά, δημιουργώντας έτσι ένα πίνακα όπου σμίγουν τα χρώματα του son cubano με το bolero, τη salsa, τη reggae και τη rock.

Εξωτικοί ήχοι, χρώματα και αρώματα, εικόνες που σε μεταφέρουν σε κάποια casa de la trova της Κούβας, τραγούδι και χορός επί σκηνής αλλά και εκτός.

OMAR CUESTA (EL PANTERA) & DJ EL GENERAL

Οι Omar Cuesta (El Pantera) και ο DJ El General θα βρίσκονται κοντά μας στα Cuba Festival – Calles de Cuba και θα μεταφερθούμε μαζί τους με επεξήγηση και "εισαγωγή στους Κουβανέζικους χορούς Son, Mambo, Cha cha cha και Rueda Casinο"

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στις εκθέσεις του Cuba Festival το Σάββατο 30 Ιουνίου θα εκθέσουμε έργα σχετικά με την Κούβα των Φωτογραφική ομάδα «Ἠέλιος»

Λίγα Λόγια…

Η φωτογραφική ομάδα «Ἠέλιος» ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την προώθηση τής καλλιτεχνικής φωτογραφίας (ασπρόμαυρης ή έγχρωμης) όπως αυτή ορίστηκε από το έργο και την προσφορά των μεγάλων δασκάλων της, από την εμφάνισή της έως σήμερα. Τα μέλη της (Αγαθοκλής Δημήτρης και Μαστραποστόλης Νίκος), με εργαλείο τον φωτογραφικό φακό, προσπαθούν να μετασχηματίσουν την καθημερινότητα σε μία πρόταση φωτογραφικής ψευδαίσθησης, επιχειρώντας ό,τι επιχειρεί πάντοτε η Τέχνη: να τονίσει το ελάχιστο ανάγοντάς το σε μέγιστο και να υπογραμμίσει το καθημερινό τρέποντάς το σε αιώνιο. Όχημα σε αυτήν τους την προσπάθεια ο μυστήριος δισδιάστατος φωτογραφικός κόσμος, γέννημα-θρέμμα τού τρισδιάστατου πραγματικού.

Λίγα Στοιχεία…

Ο Αγαθοκλής Δημήτρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως Καθηγητής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αν και λάτρης τής αναλογικής φωτογραφίας, τα τελευταία χρόνια σκέπτεται σοβαρά να μετοικήσει στην ψηφιακή.

Ο Μαστραποστόλης Νίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 με Νομικές σπουδές απ’ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πιστός υπηρέτης τής ψηφιακής φωτογραφίας εδώ και καιρό.

http://www.photohelios.com/team/

ΜΑΡΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Η Μάρθα Αποστολίδου είναι απόφοιτος της παιδαγωγικής σχολής του τμήματος νηπιαγωγών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το 1999 παίρνει το πτυχίο της από τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Applied Art Studies) με ειδικότητα στο γραφιστικό σχέδιο και στην εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.

Συνεχίζει τις σπουδές της στο Τμήμα Ιταλικής φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. ενώ παράλληλα παίρνει το ανώτερο πτυχίο ιταλικής γλώσσας από το Universitá di Stranieri της Perugia.
Από το 2011 είναι μέλος των urbansketchers, μιας παγκόσμιας οργάνωσης ζωγράφων που σχεδιάζουν εκ του φυσικού.

Από το 2006 διδάσκει με μεγάλη επιτυχία στο παιδικό εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ. (φιλοπρόοδη ένωσης Ξάνθης), ένα από τα πιο πολυμελή εργαστήρια του συλλόγου.

Εκθέσεις Ζωγραφικής

2007

Το 2007 παρουσίασε τρεις παράλληλες ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: Ακουαρέλες από την Κούβα,
Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου: Εικονογράφηση για παιδιά,
Καφέ Κοκόρι: Πορτρέτα

2008

Χώρο προβολής Ορφέως 21 Ξάνθη: ατομική έκθεση, Ακουαρέλα
Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής το Σεπτεμβριο του 2008.

2010

Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, Καφέ Αλχημείο: ατομική έκθεση, Ακουαρέλα
2012
Gallery Gama, Κωνσταντινούπολη, Ομαδική έκθεση Θρακιωτών Ζωγράφων

Εκθέσεις Φωτογραφίας

Δύο ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας με τη φωτογραφική ομάδα Άμφισσας.
Δύο ομαδικές εκθέσεις ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τη φωτογραφική ομάδα Πολυτεχνείου Ξάνθης "Γέφυρα"
Ομαδική έκθεση με τη φωτογραφική ομάδα της Φ.Ε.Ξ.
blog: http://blog.apostolidoumartha.gr
web site: http://apostolidoumartha.gr

CALLES DE CUBA

28-29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Τα Calles de Cuba θα παρουσιάσουν με παρεΐστικη διάθεση και φιλοσοφία την ατμόσφαιρα που δημιουργείται αυθόρμητα μέσα από την alegría των Κουβανών φίλων μας που δεν διστάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή να πάρουν μια κιθάρα ένα κρουστό και να στήσουν την γιορτή τραγουδώντας και χορεύοντας στους δρόμους της Κούβας και όλου του κόσμου!

Κάτι ανάλογο πρόκειται να ζήσει και το Αθηναϊκό κοινό στις 28-29 Ιουνίου 2012 και να ταξιδέψει εντελώς δωρεάν με πολύ μουσική και χορό στους δρόμους της Havana, του Santiago, και των άλλων πόλεων της Κούβας στο πιο ξέφρενο Latin γεγονός του καλοκαιριού.

Calles De Cuba

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012
Θησείο: Σταθμός ΗΣΑΠ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
Ερμού : Εκκλησία Καπνικαρέας

18:00 – 19:00 Omar Cuesta (El Pantera) & DJ El General
19:00 – 19:30 The Music And Dance Of The Orishas In Santeria
19:30 – 20:00 Baclava Cubano
20:00 - 20:30 La Cucaracha
20:30 – 21:00 Estrellas Cubanas

Μαζί μας θα βρίσκονται και οι ΠοδηΛάτιν με τα ποδήλατα τους και την ξέφρενη Latin διάθεση τους