Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας Πολιτισμού της Κούβας - από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα - θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η Κούβα γιορτάζει τον πολιτισμό της, έναν πολιτισμό μπολιασμένο με πλούσιες μουσικές παραδόσεις, σπουδαία λογοτεχνία, ποίηση και κινηματογράφο, ευφάνταστη ζωγραφική και χειροτεχνία. Η Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει από κοντά τον κουβανικό πολιτισμό, να νιώσει το ρυθμό της σάλσα, της ρούμπα και του μάμπο και να ταξιδέψει μέσα από τους πολύχρωμους καμβάδες των Κουβανών δημιουργών στη μοναδική αυτή χώρα, σύμβολο της επανάστασης και της ανεξαρτησίας.

Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται από του Κουβανούς ως ξεχωριστή, καθώς έχει σημαδέψει με έντονα χρώματα το πολιτιστικό και πολιτικό ημερολόγιο της πολύπαθης αυτής χώρας. Συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου του 1868, εκατοντάδες ενωμένοι άντρες και γυναίκες τραγούδησαν για πρώτη φορά κάτω από το γαλάζιο ουρανό της πόλης Μπαγιάμο, το «La Bayamesa», ένα γνωστό σκοπό της εποχής εκείνης με στίχους του ποιητή και δικηγόρου Perucho Figueredo. Το τραγούδι - που καλούσε τους Κουβανούς να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία της χώρας- έμελλε να γίνει επίσημα ο εθνικός ύμνος της χώρας, το 1902.

Το 1870 ο Figueredo εκτελέστηκε από τους Ισπανούς και λίγο πριν την εκτέλεσή του απήγγειλε την εξής φράση από τον ύμνο: «Το να πεθαίνεις για την Πατρίδα σημαίνει να ζεις». Ο συνδετικός αυτός κρίκος μεταξύ επανάστασης και μουσικής εξέφραζε έντονα το ανεξάρτητο εθνικό κουβανικό πνεύμα ενώ αργότερα έθεσε τα θεμέλια για ένα σκληρό αγώνα, στον οποίο ο πολιτισμός έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο. Στην Κούβα, για να γιορτάσουν την ιστορική αυτή ημέρα, διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το Pavilion Cuba, στη γνωστή γειτονιά Vedado της Αβάνας.

Πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Πηγή: naftemporiki.gr