yasmin_levyΗ νεαρή και ταλαντούχα ερμηνεύτρια της world σκηνής έρχεται για μία ακόμη συναυλία στη χώρα μας. Η παρουσία της όμως αυτή τη φορά συνδυάζεται από ένα πολλά υποσχόμενο και μη αναμενόμενο αφιέρωμα. Η, ισραηλινής καταγωγής, Γιασμίν Λεβί θα παρουσιάσει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ. Και αναρωτιέται κανείς πόσο καιρό έχουν να κάνουν Έλληνες καλλιτέχνες ένα ουσιαστικό αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ. Αλλά δυστυχώς πολλές φορές πρέπει να έρθει κάποιος από έξω για να μας δείξει τι είναι σημαντικό από την πολιτιστική μας ιστορία. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται και για ένα νέο άνθρωπο που έχει περάσει τα στενά σύνορα της καταπιεστικής αν μη τι άλλο (κυρίως για τις γυναίκες) χώρας της.

Σκηνοθετικά επιμελούνται ο Roy Sher και η Ελπίδα Μαρκιανίδου. Μαζί με την ισραηλινή τραγουδίστρια θα είναι η Μάρθα Φριντζήλα (που σε λίγες μέρες θα μας παρουσιάσει τα νέα της τραγούδια που έχει γράψει ο Θέμος Σκανδάμης) και η Mehtap Demir από την Τουρκία. Η ορχήστρα θα είναι πολυεθνική και αναμένεται μια μαγική συνάντηση φωνών, μουσικών και διαφορετικών πολιτισμών υπό τους ήχους που ερμήνευσε η σπουδαία Ρόζα Εσκενάζυ.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011,
Μουσική σκηνή STAGE, Θεσσαλονίκη
Προπώληση εισιτηρίων : Metropolis, 15€

Αθήνα Τρίτη 18 Οκτωβρίου, Θέατρο BADMINTON, Αθήνα

Από το δελτίο τύπου:
Το «Καναρίνι μου γλυκό» θα μας μεταφέρει στην εποχή του ρεμπέτικου, της προσφυγικής Ελλάδας, των φωνών από τα μικρασιατικά παράλια που έσμιξαν με τις δικές μας. Τα μουσικά μέρη θα συμπληρώνονται από κινηματογραφικά αποσπάσματα της ομώνυμης ταινίας ώστε ο θεατής να έχει την ευκαιρία να κατανοήσει ήχους και εικόνες και να ταξιδέψει στην κοσμοπολίτικη αύρα της Μεσογείου. Η ταινία είναι διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του γαλλογερμανικού καναλιού Arte και του IBA και θα προβληθεί στους κινηματογράφους τον Νοέμβριο.

Μερικά βιογραφικά στοιχεία:
Η Ρόζα Εσκενάζυ έζησε μια πολυτάραχη ζωή, αλλά κατάφερε να πάρει την τύχη της στα χέρια της και να τη ζήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ήταν σεφαραδίτικης καταγωγής, γεννήθηκε στην Τουρκία και έζησε στην Ελλάδα. Έως τα μέσα της δεκαετίας του 1930 είχε ηχογραφήσει σχεδόν 300 τραγούδια στην Columbia και είχε γίνει πια μια από τις δημοφιλέστερες σταρ της λαϊκής μουσικής. Ωστόσο, η σημαντικότερη συνεισφορά της στην ελληνική μουσική σκηνή αφορούσε τις ηχογραφήσεις ρεμπέτικων τραγουδιών και, πιο συγκεκριμένα, της σμυρναίικης σχολής του ρεμπέτικου.

Πηγή: musicpaper.gr