Με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Αργεντίνου συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής  

Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 25 Μαΐου

Κάθε Τετάρτη έως και τις 22 Ιουνίου 7:30-9:00 μ.μ.
Εγγραφές έως την 22 Μαΐου

Διδάσκοντες:
Marta Silvia Dios Sanz (φιλόλογος Παν/μίου Αθηνών & μεταφράστρια)
Marcos Guillermo Breuer (Δόκτωρ Φιλοσοφίας Παν/μίου Ντίσελντορφ)

Στα πέντε μαθήματα-συναντήσεις για τον Jorge Luis Borges θα έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη γνώση πάνω στο έργο και τη ζωή του σπουδαίου Αργεντίνου συγγραφέα που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές μορφές του 20ου αιώνα.

Απώτερος στόχος του σεμιναρίου είναι η πολύπλευρη προσέγγιση των έργων του Borges, που άφησαν ανεξίτηλα ίχνη όχι μόνο στη λογοτεχνία της Αργεντινής αλλά και στην παγκόσμια. Σε κάθε συνάντηση οι μαθητές θα προμηθεύονται υλικό με αποσπάσματα για ανάγνωση και αντίστοιχη βιβλιογραφία.

Δηλώστε συμμετοχή στέλνοντας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (θέμα/subject: Μπόρχες) και γράφοντας το όνομά σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Λόγω περιορισμένου χώρου, στις συναντήσεις μπορούν να συμμετέχουν έως 10 άτομα. Τα μαθήματα θα γίνονται στον χώρο του βιβλιοπωλείου Café White Rabbit.

Η συμμετοχή για τις 5 συναντήσεις ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση των πέντε συναντήσεων, οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την πρεσβεία της Αργεντινής.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων:

1η συνάντηση:
Εισαγωγή στο έργο του Μπόρχες μέσα στο λογοτεχνικό και ιστορικό πλαίσιο της Αργεντινής. Σύντομη αναφορά στον βίο του.

2η συνάντηση:

Ανάγνωση αντιπροσωπευτικών χωρίων από τα δοκίμιά του:
«Το βιβλίο», «Η αθανασία», «Ο χρόνος», «Νέα ανασκευή του χρόνου», «Για τους κλασικούς», «Για τη λατρεία των βιβλίων», «Η τυφλότητα», «Όταν η μυθοπλασία ζει μέσα στη μυθοπλασία», «Ιστορία της αιωνιότητας», «Το τελευταίο ταξίδι του Οδυσσέα», «Η ποίηση».

3η συνάντηση:

Η σκέψη του Μπόρχες. Βασικές έννοιες της πολυεδρικής του κοσμοθεωρίας:
- Ο χρόνος
- Η ιστορία
- Η γλώσσα
- Η λογοτεχνία
- Η αντίληψη της πραγματικότητας
- Το όνειρο
- Η υπερβατικότητα στην τέχνη
- Η αισθητική

Το περίφημο δοκίμιο του Μπόρχες: «Η γλώσσα των Αργεντινών». Η έννοια της πολιτισμικής ταυτότητας της Αργεντινής.
Ο Μπόρχες και οι διανοούμενοι της εποχής του: το περιοδικό «Sur».

4η συνάντηση:

Εισαγωγή στα διηγήματα του Μπόρχες. Επιλογή διηγημάτων: «Pierre Menard, συγγραφεύς του Δον Κιχώτη», «Ο νότος», «Το Άλεφ»,«Ο νεκρός», « Φούνες ο μνήμων», « Ο θάνατος και η πυξίδα», «Τα κυκλικά ερείπια».

5η συνάντηση:

Ο Μπόρχες στα μάτια των Αργεντίνων Συγγραφέων. Εκτιμήσεις των Ε. Σάμπατο, Α. Μπιόυ Κασάρες και του Χουάν Χοσέ Σάερ για το αφηγηματικό έργο του Μπόρχες.

Marta Silvia Dios Sanz

Η Μάρτα Σίλβια Διος Σανς (από το Μπουένος Άιρες), είναι συγγραφέας, μεταφράστρια, και διοργανώτρια σεμιναρίων για την αργεντίνικη λογοτεχνία και την ποίηση του τάνγκο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχει τιμηθεί με διάφορα λογοτεχνικά βραβεία.

Marcos G. Breuer

Ο Μάρκος Μπρέουερ, Αργεντίνος δόκτωρ φιλοσοφίας και συγγραφέας, ζει στην Αθήνα από το 2009. Έχει γράψει δύο βιβλία και πολλά άρθρα πάνω στη φιλοσοφία, την ιστορία της φιλοσοφίας και τη σχέση μεταξύ λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Συνεργάζεται με διάφορους διεθνείς οργανισμούς προωθώντας την αργεντίνικη κουλτούρα. (www.marcosbreuer.com)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΜΠΟΡΧΕΣ, ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ :
- «Δοκίμια», εκ. Πατάκης, 2007
- «Άπαντα πεζά», εκ. Πατάκης, 2005