Το Abanico σας προσκαλεί στη διάλεξη (θα ακολουθήσει συζήτηση), ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, που δίνει ο φιλόλογος και ελληνιστής Εusebi Ayensa. Θα γίνει απαγγελία καταλανικών λογοτεχνικών κειμένων στα ελληνικά από τον μεταφραστή και ισπανιστή Νίκο Πρατσίνη.

Παρουσίαση της ελληνικής αποικίας του Εμπορείου (σημ. Αμπούριας), της μοναδικής στην Ιβηρική Χερσόνησο στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές, η οποία ιδρύθηκε από τους Φωκαείς τον 6ο αιώνα π.Χ. Στη διάλεξη αυτή θα μας γνωρίσει την εν λόγω αποικία από την ίδρυσή της μέχρι την εγκατάλειψή της τον 3ο αιώνα μ.Χ., και θα μας δώσει μια εικόνα της κατάστασης των ανασκαφών στις μέρες, καθώς και των σημαντικότερων ευρημάτων από την αρχή τους, το 1908.  

Διοργάνωση: Τμήμα Καταλανικών
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στις 19.00
στο Abanico

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Ο Εουζέμπι Αγιένσα (Φιγέρας, 1967), απόφοιτος κλασικής φιλολογίας και διδάκτορας φιλολογίας νεολατινικών (ρομανικών) γλωσσών, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Βαρκελώνης και, από το 2007 έως το 2012, διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίας σχετικά με τις ισπανοελληνικές σχέσεις στο πεδίο της ιστορίας και των γραμμάτων και, ειδικότερα, σχετικά με την καταλανική παρουσία στην Ελλάδα κατά τον 14ο αιώνα και τις επιβιώσεις της στη λαϊκή παράδοση και τη λογοτεχνία. Πρόσφατα εκδόθηκε από τις εκδόσεις Εκάτη μια μελέτη του σχετικά με τον καταλανό ποιητή και ελληνιστή Κάρλες Ρίμπα και το ρόλο που έπαιξε στη γνωριμία των Καταλανών με την νεοελληνική λογοτεχνία. Διευθύνει τον Τομέα Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του Αμπούριας, ο οποίος υπάγεται στη Γραμματεία Εκπαίδευσης της Περιφέρειας της Καταλονίας (Generalitat de Catalunya).

Abanico
Κολοκοτρώνη 12, 1ος όροφος, Σύνταγμα
Τηλ. 210.32.51.214 & 210.32.51.215
mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.abanico.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: http://www.solatino.gr/ ¨ http://www.ispania.gr/ ¨ http://artmag.gr/ http://debop.gr/ ¨ http://www.americalatina.gr/ http://www.forfree.gr/ http://www.livinlovin.gr/ ¨ http://atenasdigital.com/ ¨ http://panoramagriego.gr/