Εργαστήρι μετάφρασης ποίησης: “Veinte poemas para ser leídos en el tranvía”, του Oliverio Girondo.

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Έναρξη: 25 Ιανουαρίου 2016 στις 21.00.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥΣ

Λογοτεχνική δημιουργία σε χαλεπούς καιρούς: Το διήγημα στα χρόνια του φρανκισμού (από το 1939 έως τις αρχές του ’60)

Έναρξη: Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 19.00!

Καθηγητής: Νίκος Πρατσίνης

Έχουμε μάθει πως τα χρόνια του φρανκισμού χαρακτηρίζονταν από τη λογοκρισία, το φόβο, την απαισιοδοξία, την αναξιοκρατία και το σκοταδισμό. Η πλειονότητα των διανοουμένων και των καλλιτεχνών είτε είχε εγκαταλείψει τη χώρα είτε είχε σκοτωθεί στον Ισπανικό Εμφύλιο είτε προσπαθούσε να περάσει απαρατήρητη στη γκρίζα φρανκική καθημερινότητα. Aρκεί να σκεφτεί κανείς πως δεν υπήρχε επαρκής αριθμός έμπιστων του καθεστώτος για να στελεχωθούν οι πανεπιστημιακές έδρες, το οποίο αναγκαστικά αρχικά προσέφυγε σε απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης. Πολλοί όμως έμειναν (όχι μόνον καθεστωτικοί) και πάμπολλοι εμφανίσθηκαν στη συνέχεια, βοήθησε και ένα σχετικό «άνοιγμα» του καθεστώτος...

Έτσι λοιπόν, αυτά τα χρόνια εξακολούθησαν να γράφουν κάποιοι πεζογράφοι της προπολεμικής περιόδου (όπως ο Baroja) αλλά και να εμφανίζονται πάμπολλοι νεότεροι που θα κυριαρχήσουν στο ισπανικό λογοτεχνικό πανόραμα μετά το 1960: Carmen Laforet, Max Aub, Ana María Matute, Alfonso Sastre, Gonzalo Torrente Ballester, Ignacio Aldecoa, Miguel Delibes, Antonio Ferres, Camilo José Cela και άλλοι. Αναφερόμαστε μόνον σε όσους επέλεξαν ή ήταν αναγκασμένοι να ζήσουν και να δημιουργήσουν στην Ισπανία. Οι οποίοι είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους και πολύ πρωτότυποι.

Στο σεμινάριο θα μεταφραστούν συλλογικά κάποια χαρακτηριστικά διηγήματα γραμμένα στην Ισπανία αυτής της περιόδου –ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Κάθε συμμετέχων θα αναλάβει τη μετάφραση ενός διηγήματος. Το «μάθημα» συνίσταται στη συλλογική (αν) και καθοδηγούμενη διόρθωση/επιμέλεια των μεταφράσεων. Επιπλέον, με αφορμή το διήγημα, θα μελετήσουμε την πολιτική και κοινωνική ιστορία της περιόδου καθώς τη δημιουργία σε άλλες μορφές τέχνης (εικαστικά κυρίως).

Διάρκεια: 12 δίωρα

Επίπεδο: DELE C2 είτε αντίστοιχο

Abanico
Κολοκοτρώνη 12
Τηλ. 2103251214-215
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.abanico.gr