ΔΥΟ ΜΙΝΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
(στα ελληνικά)

Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής

Τρεις συναντήσεις
Κάθε Τετάρτη 5:00-6:30 μ.μ. & 7-8:30 μ.μ.
Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου (και κάθε Τετάρτη έως και τις 16 Δεκεμβρίου)
Κόστος: 30€ ανά σεμινάριο
Εγγραφές έως την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

Διδάσκοντες: Marta Silvia Dios Sanz (φιλόλογος Παν/μίου Αθηνών & μεταφράστρια) & Marcos Guillermo Breuer (Δόκτωρ Φιλοσοφίας Παν/μίου Ντίσελντορφ)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1 | Τετάρτη 5:00-6:30 μ.μ
Χούλιο Κορτάσαρ
Το Κουτσό
Έρως και Φιλοσοφία

1η συνάντηση:

Εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Χούλιο Κορτάσαρ. Η κοσμοθεωρία του Χούλιο Κορτάσαρ.

2η συνάντηση: Το Κουτσό

Ανάλυση του έργου-σταθμός «Το κουτσό» («Rayuela») που αποτέλεσε καινοτομία στη σύγχρονη παγκόσμια λογοτεχνία - Πού έγκειται η πρωτοτυπία του έργου, η έννοια του φανταστικού στο μυθιστόρημα και πώς ολοκληρώνεται η θεωρία του Cortázar για το μυθιστόρημα..

3η συνάντηση:

Μερικοί άξονες του μυθιστορήματος που τίθενται προς ανάλυση:

Α) Το Παρίσι και το Μπουένος Άιρες: μια συμβολική γέφυρα που βασίζεται στην ιδέα του «περάσματος» στην κοσμοθεωρία του Χούλιο Κορτάσαρ. Το «πέρασμα» αποτελεί μετάβαση από μια διάσταση στην άλλη. Έτσι λοιπόν θα δοθεί έμφαση στις διάφορες εκφάνσεις αυτού του θεμελειώδους στοιχείου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο του Αργεντίνου συγγραφέα.

Β) Η φιγούρα της Μάγας: η ανάδυση ενός γυναικείου αρχέτυπου στη Λατινική Αμερική.

Γ) Η φιγούρα του Ολιβέιρα και η φιγούρα του Μορέλι: αναζήτηση, στοχασμός και αναθεώρηση του δυτικού κόσμου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2 | Τετάρτη 7:00-8:30 μ.μ

Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες (1914-1999)

Η νουβέλα ως ανατέλλουσα λογοτεχνική κοσμοθεωρία.

Το νέο φανταστικό στοιχείο της λογοτεχνίας της Αργεντινής σε δύο αριστουργήματα του Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες: «Η εφεύρεση του Μορέλ» και «Το όνειρο των ηρώων».

1η συνάντηση: Εισαγωγή στο έργο και το βίον του Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες. Η φιλία με τον Μπόρχες. Η συνεργασία τους. Τι είναι το φανταστικό για τον Μπιόυ Κασάρες; Η λογοτεχνία ως αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η εμφάνιση του φανταστικού στο μυθιστόρημα: μερικές ενδείξεις ενός αυτοτελούς λογοτεχνικού σύμπαντος.

2η συνάντηση:

Το έργο «Η εφεύρεση του Μορέλ». Ο πρόλογος του Μπόρχες. Η γέννηση ενός καινούργιου είδους στη λογοτεχνία της Αργεντινής. Ανάγνωση αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων. Γενική εκτίμηση του έργου. Η πρόσληψή του από τους συγγραφείς της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής.

3η συνάντηση: Αναφορά στο άλλο σημαδιακό μυθιστόρημα του Μπιόυ Κασάρες, «Το όνειρο των ηρώων» : η αναβίωση ενός μύθου της Αργεντινής: ο κρεολός.Το όνειρο και η πραγματικότητα τίθενται σαν λογοτεχνική πρόκληση για τον Μπιόυ Κασάρες. Η εξάσκηση της συγγραφικής τέχνης ως αναστοχασμού πάνω στην ίδια την φύση της λογοτεχνίας.

ΜΠΙΟΥ ΚΑΣΑΡΕΣ, ΑΝΤΟΛΦΟ : - «Η εφεύρεση του Μορέλ», εκ.Άγρα, 1991. - «Η εφεύρεση του Μορέλ», εκ. Πατάκης, 2006. - «Το όνειρο των ηρώων», εκ. Όπερα.

-Floral: Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων, τ. 210 3800070, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., F: Floral Exarhia, www.floralcafe.gr