Tην Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 1 το μεσημέρι γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου "ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ", (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη. Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, Μητροπόλεως 23 Σύνταγμα.

Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων την πολιτική διαδρομή του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης στη Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, τη δράση των ένοπλων κινημάτων, τον παρεμβατισμό των ΗΠΑ και τις προσπάθειες που έκαναν για την ανατροπή των δημοκρατικών κυβερνήσεων, τις λεγόμενες «πτήσεις θανάτου» που χρησιμοποίησαν οι δικτάτορες για την εξόντωση των αντιφρονούντων, τη «Θεολογία της Απελευθέρωσης» και το ξεχωριστό λατινοαμερικανικό πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης γνωστό ως «ποπουλισμός».

Επίσης γίνεται αναφορά στην διακυβέρνηση του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, (ο οποίος ήταν θείος του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη). Ο Βελάσκο τη δεκαετία του 1970 υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και του Σαλβαδόρ Αλιέντε και προχώρησε σε σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος ο Ούγο Τσάβες πριν από τον θάνατο του είχε δηλώσει πως ο Βελάσκο ήταν ο μέντορας του και ο «πολιτικός του πατέρας».

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσει ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, η οικονομολόγος Έλενα Παναρίτη και η δημοσιογράφος Μαρία Καρχιλάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσει και θα συντονίσει την εκδήλωση η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν εκπρόσωποι κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Βιογραφικό του Ιάσονα Πιπίνη

Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνο – περουβιανός δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ισπανικής Φιλολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα «Σύγχρονων Λατινοαμερικάνικων Σπουδών» του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία. Εργάζεται από το 2000 ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel» και είναι ανταποκριτής στην Αθήνα του διεθνούς ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου «Hispan TV». Έχει συνεργαστεί με την κρατική ισπανική τηλεόραση «TVE» και το τηλεοπτικό δίκτυο «Telesur» της Βενεζουέλας.

Έχει γράψει το βιβλίο «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις Κέδρος, 2014). Το 2005 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.americalatina.gr, που δημοσιεύει ειδήσεις από τη Λατινική Αμερική. Είναι ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο (1968 – 1975), ο οποίος υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και του Σαλβαδόρ Αλιέντε τη δεκαετία του ‘70 στη Λατινική Αμερική, αλλά και «μέντορας» του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.