Γαλάζιος χαιρετισμός απ’ το Κετσουρέουε της Χιλής: ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ στην Αθήνα

Οι φωνές των ιθαγενών έχουν πάντα θέση στο Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας ΛΕΑ. Φέτος, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον ποιητή και δοκιμιογράφο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ, ο οποίος μίλησε στο αθηναϊκό κοινό για την φυλή του, τους Ινδιάνους Μαπούτσε της Χιλής, για το συγγραφικό και ποιητικό έργο του, καθώς και για τους αυτόχθονες πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής. Την συζήτηση συντόνισε η ισπανίστρια Σύλβα Πάντου, η "μητέρα" των ισπανικών στην Ελλάδα. Συμμετείχε ο Χάιμε Σβαρτς.

Χάιμε Σβαρτς, Ελικούρα Τσιουαϊλάφ, Σύλβα Πάντου

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες Βίκτωρ Ανδρέσκο, ακολούθησε ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Χιλής Martín Donoso Plate και στη συνέχεια, η χορεύτρια Νατάλια Σότο παρουσίασε μια δέηση των Μαπούτσε προς τους θεούς.

Βίκτωρ Ανδρέσκο
Νατάλια Σότο
Ελικούρα Τσιουαϊλάφ, Σύλβα Πάντου
Ελικούρα Τσιουαϊλάφ
Χάιμε Σβαρτς, Ελικούρα Τσιουαϊλάφ
Σύλβα Πάντου


Αδριάννα Μαρτίνες




Ακολουθούν τα βίντεο από την εκδήλωση με τον Μαπούτσε ποιητή Ελικούρα Τσιουαϊλάφ


Martín Donoso Plate


Νατάλια Σότο










Ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ (Τεμούκο, 1952) είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος, μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της λογοτεχνίας μαπούτσε της Χιλής. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί τόσο στα ισπανικά όσο και στην μητρική του γλώσσα την Μαπουντουνγκούν. Ξεχωρίζουν τα El invierno y la imagen (1977), En el país de la memoria (1988), En el sueño azul y anti-Dreams (1995) και Kallfv / Blue (2006) με μια ανθολογία της Γκαμπριέλα Κάνοβας. Το 1994 και το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου λογοτεχνικού έργου της Εθνικής Ένωσης Βιβλίου και Ανάγνωσης της Χιλής. Είναι μέλος της Χιλιανής Ακαδημίας Γλώσσας.

Η Σύλβα Πάντου έχει διδάξει στο UNAM, είναι πρωτοπόρος στη διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στην Ελλάδα, μεταφράστρια έργων Ιβηροαμερικάνικων ποιητών όπως ο José Hierro, μεταξύ άλλων, απονεμήθηκε το βραβείο Βασίλισσα Σοφία για το σημαντικό έργο της ως ισπανίστριας. Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.