Αυτονομίες και χειραφετήσεις, Η Λατινική Αμερική σε κίνηση του Raúl Zibechi.

Παρουσιάζουν μέλη της συλλογικότητας που εκδίδει το περιοδικό ΑΛΑΝΑ (αλληλεγγύη-αντίσταση-αξιοπρέπεια), η οποία μετάφρασε και επιμελήθηκε συλλογικά το βιβλίο και, τελικά, το εξέδωσε χωρίς τη μεσολάβηση εκδότη.

Θα ακολουθήσουν λατινοαμερικανικά τραγούδια της αντίστασης των από κάτω, παλαιότερα και νεότερα, από τη MARTHA MORELEÓN.

Η ΑΛΑΝΑ επιχειρεί να μεταφέρει τον λόγο, τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες που γεννιούνται τα τελευταία είκοσι χρόνια από τα εγχειρήματα των από κάτω στη Λατινική Αμερική, καθώς και να αναπτύξει μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης προς τα κινήματά τους. Πρόκειται για κινήματα ή, καλύτερα, για κοινωνίες "εν κινήσει", που εξεγείρονται καθώς ωθούνται στο περιθώριο από ένα αδηφάγο σύστημα κυριαρχίας που επεκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα κινήματα αυτά έχουν δημιουργηθεί είτε από ακτήμονες αγρότες είτε από κατοίκους των παραγκουπόλεων -πολύ συχνά νεόπτωχους-στα μεγάλα αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής είτε, τέλος, από ιθαγενείς λαούς της ηπείρου που διεκδικούν την αξιοπρέπεια και την αυτονομία των κοινοτήτων τους, όπως συνέβη στην Τσιάπας του Μεξικού με τη ζαπατιστική εξέγερση και την αυτοοργάνωση των ιθαγενών.

Η εξέγερση στη Λατινική Αμερική, άλλοτε ορατή και πολεμική και άλλοτε βουβή και υπόγεια, ξεκινάει από την ανάγκη για επιβίωση και επεκτείνεται στην αναζήτηση ενός άλλου κόσμου διαφορετικού, που επινοείται καθημερινά, αμφισβητώντας και συχνά υπερβαίνοντας κόμματα, συνδικάτα και κρατικούς θεσμούς. Ένας καινούριος κόσμος, με έντονα τα στοιχεία του πειραματισμού και της αβεβαιότητας, αναζητείται, δημιουργείται εδώ και τώρα, μέσα από διαδικασίες και μορφές οργάνωσης, στις οποίες υπάρχουν εν σπέρματι τα χαρακτηριστικά μιας άλλης κοινωνίας: αυτονομία, οριζοντιότητα, αμεσοδημομοκρατική ή και συναινετική λήψη των αποφάσεων, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

Αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση του βιβλίου, τρεις Λατινοαμερικάνοι μουσικοί, η Martha Moreleón (Μεξικό), ο Alejandro Díaz (Χιλή) και ο Herman Mayr (Αργεντινή) θα ερμηνεύσουν κομμάτια του Νέου λατινοαμερικάνικου τραγουδιού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 20:00

Abanico
Κολοκοτρώνη 12, 1ος όρ.,

Σύνταγμα. Τηλ. 210.3251214 & 215