ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
05-09.06.2008
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ραμόν Λιούλ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων για την προώθηση και διάδοση της καταλανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, με σκοπό να κάνει γνωστά ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα των καταλανικών γραμμάτων και να θέσει τις βάσεις για ένα πρόγραμμα προώθησης της μετάφρασης λογοτεχνικών έργων από τα καταλανικά στα ελληνικά.

Πρόγραμμα:

    05.06.2008, 19:30:  Ανάγνωση του θεατρικού έργου Το δωμάτιο του παιδιού, του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζορνέτ.  Το έργο μεταφράστηκε από τους μαθητές του Τμήματος Ισπανικής Μετάφρασης του ΕΚΕΜΕΛ, υπό την επίβλεψη της διδάσκουσας Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.  Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Βάλβη, Δημήτρης Βέργαδος και Κωνσταντής Μιζάρας.  
    Στα ελληνικά.
    Βιβλιοθήκη «Παύλος Ζάννας», ΕΚΕΜΕΛ, Λυκαβηττού2, 3ος όροφος.  Είσοδος ελεύθερη 

    06-08.06.2008:  Σεμινάριο μετάφρασης από τα καταλανικά στα ελληνικά
    Σπίτι του Μεταφραστή, Λεύκες, Πάρος. 

    09.06.2008, 12:00:  Ενημέρωση σε έλληνες εκδότες και κριτικούς λογοτεχνίας για τις χρηματοδοτήσεις του Ινστιτούτου Ραμόν Λιούλ για τη μετάφραση, προώθηση και διάδοση στο εξωτερικό της λογοτεχνίας και του δοκιμίου που έχουν γραφτεί στην καταλανική γλώσσα.
    EKEBI, Αθανασίου Διάκου, 4, Αθήνα 

    09.06.2008, 20:00: Παρουσίαση του βιβλίου Μαύρο Ψωμί, του Εμίλι Τεϊσιδόρ, παρουσία του συγγραφέα.  Όπως έχει πει ο ίδιος, μ’ αυτό το βιβλίο θέλησε να αφήσει «ένα τεκμήριο για την προλεταριακή και αγροτική Καταλωνία της δεκαετίας του 40».   Δεν είναι όμως ένα βιβλίο αναμνήσεων. Διηγείται μια ιστορία καθαρής μυθοπλασίας, που το διαφοροποιεί από άλλα κείμενα που καταφεύγουν αποκλειστικά στα προσωπικά συναισθήματα. Αυτά που διηγείται ο Τεϊσιδόρ είναι πολύ καταλανικά, αλλά και πολύ οικουμενικά. Η μετάφραση είναι της Κατερίνας Τζωρίδου και έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. 

    Ο Εμίλι Τεϊσιδόρ (Ρόδα ντε Τερ, 1934) έχει να επιδείξει μεγάλη λογοτεχνική παραγωγή που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά και στους νέους, αν και έχει γράψει και μυθιστορήματα για ενήλικες και κινηματογραφικά σενάρια. Το μυθιστόρημα Μαύρο ψωμί , θεωρείται το καλύτερο έργο του, εκτιμήθηκε πολύ από τους κριτικούς και του χάρισε το βραβείο Joan Crexells το 2003, και το βραβείο Lletra d'Or  το 2004. 

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104, Θεμιστοκλέους 104 y Καλλιδρομίου, Αθήνα. Τηλ.: 210.3826185.