Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών τεχνών Κριτική στα Μέσα Ενημέρωσης «MUDIA» από την ομάδα Καρατρανσαβαγκάρντια που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, στον πολιτιστικό χώρο «Φρανσίσκο Ντε Μιράντα», στη Χάρητος 6, Κολωνάκι, στις 19.30. 

Η «MUDIA» αποτελεί μια καλλιτεχνική και πολιτική πρόταση από την ομάδα Καρατρανσαβαγκάρντια, μια κολεκτίβα καλλιτεχνών με ιδιαίτερη πολιτική δράση και καλλιτεχνικό έργο ήδη από το 1988.  Αρχικά, περιελάμβανε τρία μέλη αλλά πολύ σύντομα εντάχτηκαν σε αυτή και νέοι καλλιτέχνες. Σήμερα, αριθμεί εννέα μέλη και αμέτρητους φίλους και συνεργάτες. 

Το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης δεν είναι μια απλή “αισθητική πρόταση” καθώς παραμένει σε ευθεία γραμμή με την 30χρονη πορεία της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της ομάδας Καρατρανσαβαγκάρντια. Σάρκα και αίμα του κοινωνικού σώματος του λαού που ενσαρκώνει την προσπάθεια παραγωγής εικαστικού έργου υψηλής αξίας, αντάξιου του προτάγματος της ελευθερίας δίνοντας ένα ακόμη ποιοτικό πλεονέκτημα στην αντιπαράθεση με το σκοταδισμό της προπαγάνδας. 

Το να ενημερώνεσαι είναι να επιβιώνεις σε μια ζούγκλα. Το παγκόσμιο σύστημα επικοινωνίας και πληροφόρησης, αντί να είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία των λαών με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ελεύθερης γνώμης, γίνεται κάποιες φορές ένα εργοστάσιο παραπληροφόρησης συναινώντας με τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Με αυτό τον τρόπο εξελίσσεται το  κοινωνικό δράμα που παίζεται σήμερα σε δύο έθνη δυο αρχιπελαγών της αντίστασης: της Καραϊβικής και του Αιγαίου. Μιλάμε για τη Βενεζουέλα και την Ελλάδα, δύο χώρες που παρακολουθούν το ίδιο τραγικό έργο.

Στην Βενεζουέλα ο λαός οπλισμένος με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της μακράς επαναστατικής του παράδοσης παραμένει πρωταγωνιστής στον αγώνα για λαϊκή και εθνική κυριαρχία. Όλα αυτά, παρά τον σκληρό πόλεμο της “υπερδύναμης” εναντίον του, που ποτέ δεν του συγχώρεσε το γεγονός ότι ανέτρεψε το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα στον κόσμο κατά του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες. Τότε και πάλι, τα «μέσα ενημέρωσης» μαζί με έναν εσμό πρακτόρων, πολιτικών, εγκληματιών, μαυραγοριτών και πουλημένων συκοφαντούν τον λαό της Βενεζουέλας και αποπροσανατολίζουν κάνοντας μαύρη προπαγάνδα.

Στην Ελλάδα, ο λαός που θέλησε να σταματήσει την διαδικασία εσωτερικής αποικιοποίησής του στα πλαίσια μιας “υπερεθνικής” τυραννίας ασκούμενης από τους ίδιους δωσίλογους πολιτικούς, βρίσκεται αντιμέτωπος με ανάλογη επίθεση από την οποία υπέφερε η περιοχή των Βαλκανίων. Ο μηδενισμός, ο κιτρινισμός και η διαρκής υποτίμηση τροχοδρομούν την παρακμή και την εξαφάνιση των γηγενών, ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς και μιας μακραίωνης αντιστασιακής παράδοσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, έχει την τιμή να προσκαλέσει το ελληνικό κοινό, τις αρχές, τη Βενεζουελάνικη και λατινοαμερικάνικη κοινότητα, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, φίλους της Βενεζουέλας καθώς και το ευρύτερο κοινό, για πρώτη φορά σε μια έκθεση που αντικατοπτρίζει τον πραγματικό δεσμό μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και του λαού. Ο πολιτιστικός χώρος Μιράντα είναι ένας χώρος σύνδεσης τέχνης και ανθρωπότητας, με όχημα για τη συζήτηση, τα χρώματα, τα σχήματα και τις γραμμές. 

Αυτή η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό μέχρι και τις 21 Ιουνίου 2017, ωράριο λειτουργίας 9:00 – 17:00, από Δευτέρα έως  και Παρασκευή

Η είσοδος είναι ελεύθερη.