Το Athens Print Fest/ Third Edition, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων, με τίτλο Abracadabra, διοργανώνεται από την 1η έως τις 31 Μαρτίου, στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων και σε πολλές γκαλερί, αίθουσες τέχνης και πολιτισμού της Αθήνας.

Το φεστιβάλ εγκαινιάστηκε με την έκθεση «100 χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα», στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 1η Μαρτίου στις 19.30.

«100 χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα»

Η περιφερόμενη έκθεση 100 ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΣΕ ΓΟΥΑΔΑΛΟΥΠΕ ΠΟΣΑΔΑ, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, συγκεντρώνει τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της ευρείας και πολυποίκιλης εικαστικής παραγωγής του.

"Μέσω χαρακτικών που απεικονίζουν σκελετούς, εικονογραφήσεων για θρύλους και τραγωδίες, θρησκευτικών εικόνων και διαφημίσεων λαϊκών παραστάσεων, ο Ποσάδα κατόρθωσε να επινοήσει μια ολόκληρη μυθολογία, με πρωταγωνιστές την κοινωνική κριτική και τα πιο βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, ανανεώνοντας ριζοσπαστικά τις τεχνικές και μεθόδους της χαρακτικής και της τέχνης γενικότερα. Η διεθνής επιρροή του έργου του υπήρξε άμεση και καταλυτική πρώτα σαν εικονογράφος, μέσα από τον περιοδικό τύπο, τα σατιρικά περιοδικά και τις καρικατούρες που κυκλοφόρησαν διεθνώς στο τέλος του 19ου αιώνα και σε συνέχεια διαμόρφωσαν τις νεότερες τάσεις, ανάγοντας τη προσωπικότητά του σε σύγχρονο καλλιτέχνη, όπως μαρτυρά ο θαυμασμός με τον οποίον τον τιμούν από τον Ντιέγκο Ριβέρα ως τον Αντρέ Μπρετόν" σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, κ. Ζαχαρόπουλος.

Η έκθεση είναι φόρος τιμής σ’ έναν καλλιτέχνη που θεωρείται ο καλύτερος χαράκτης της ισπανόφωνης Αμερικής.


Σε συνεργασία Πρεσβεία του Μεξικού, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού και της Μεξικάνικης Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (AMEXCID).
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στην σύντομη τελετή εγκαινίων μίλησαν οι Tarcisio Navarrete Montes de Oca, Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα, Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πινακοθήκης, Μουσείων & Πινακοθηκών του Δήμου Αθηναίων και Επιμελητής της έκθεσης στην Αθήνα και Κάλλη Πετροχείλου, Προϊσταμένη & Έφορος της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Από το κοινό, παρέστησαν η Florence Χρηστάκη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, πολλοί καλλιτέχνες (Κορνήλιος Γραμμένος, Μιχάλης Αρφαράς, Ράνια Γριμάλδη-Κορομηλά, Ευγενία Αποστόλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Λίζη Καλλιγά, Μαίρη Σχοινά, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.α.), στελέχη μουσείων (Χαρούλα Χατζηνικολάου, Μουσείο Μπενάκη, Κατερίνα Καμάρα, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και γκαλερίστες (Αγγελική Αντωνοπούλου, Ιλεάνα Τούντα), καθώς ο συλλέκτης Χρήστος Μοσχανδρέου.

Πολλά ήταν και τα μέλη της Ισπανόφωνης Κοινότητας που έσπευσαν να στηρίξουν και να γιορτάσουν την από καιρό αναμενόμενη έκθεση με τα έργα του πρωτοπόρου Γουαδαλούπε Ποσάδα, με εξέχοντες τους Πρέσβεις Carolina PÉREZ COLMAN (Αργεντινή), Adriana LISSIDINI DOTTI (Ουρουγουάη), Edgard Antonio CASCIANO (Βραζιλία), Osvaldo Jesús COBACHO MARTÍNEZ (Κούβα), Farid FERNÁNDEZ (Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας), María Pía BUSTA DÍAZ (Χιλή), Efisio Luigi MARRAS (Ιταλία), καθώς και τους Νίκη Οικονόμου (Πρεσβεία του Παναμά), Σύμβουλος Dorina Roman (Μολδαβία), Υπουργός-Σύμβουλος Consejero Javier Triana (Ισπανία) και σύσσωμο το προσωπικό της Πρεσβείας του Μεξικού.