«Αφουγκράσου την τροφή. Δεν είχες ποτέ μια συζήτηση μ’ ένα καρότο; Ή με μια τομάτα; Καν’ το κάποια στιγμή. Έχουν πολλά να πουν. Αν δώσεις προσοχή, τα υλικά θα σου πουν τι πρέπει να κάνεις».
José Andrés

Η κουζίνα είναι ένα ιδίωμα μέσω του οποίου μπορεί κανείς να εκφράσει αρμονία, δημιουργικότητα, ευτυχία, κάλλος, ποίηση, πολυπλοκότητα, μαγεία, χιούμορ, πρόκληση, κουλτούρα»
Ferrán Adriá

Η πλούσια γαστρονομική παράδοση της Ισπανίας, η μεγάλη ποικιλία μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της και η αφορμή που αποτελεί το φαγητό για κάθε είδους κοινωνική συναναστροφή είναι, τουλάχιστον εν μέρει, ο λόγος που η ισπανική κουζίνα έχει καταπλήξει τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργικότητά της. Πολλά ισπανικά ονόματα βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά των κορυφαίων σεφ στον κόσμο έχοντας δημιουργήσει πραγματικές σχολές και νέες αντιλήψεις για τη γαστρονομία.

Ωστόσο, η νέα ισπανική κουζίνα επηρέασε και την αντίληψη των σχεδιαστών σχετικά με τα εργαλεία μέσω των οποίων εκτελείται αλλά και το αντίθετο: κάποια απ’ αυτά τα εργαλεία επηρέασαν τις ίδιες τις συνταγές των δημιουργών της νέας ισπανικής κουζίνας.

Η έκθεση «FoodjectsDesign και Νέα Γαστρονομία στην Ισπανία» με επιμελητή τον Martín Azúa, συμπυκνώνει όλη αυτή τη γαστρονομική επανάσταση εστιάζοντας στο design. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι το ρεύμα αυτό κινητοποίησε και πολλούς παραγωγικούς τομείς: επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εργαλεία κουζίνας και αντικείμενα για εστίαση, εστιατόρια, εταιρείες προϊόντων διατροφής, εκδοτικούς οίκους, μέσα ενημέρωσης, κλπ. Οι σχεδιαστές που παρουσιάζονται στην έκθεση, έδωσαν τον δικό τους τόνο: οι Deunor Bregaña και Anne Ibañez Guridi μέσα από την οπτική γωνία της γλυπτικής, ο Gemma Bernal δημιουργώντας πιάτα κεραμικά ως προέκταση του φαγητού, οι Zoocreative και ο Ernest Perera έθεσαν το ζήτημα της εργονομίας και της λειτουργικότητας, οι diez+diezdiseño παραπέμπουν στη λογοτεχνία, οι Culdesac και ο Alejandro Mingarro έδωσαν νέα μορφή σε παραδοσιακά εργαλεία της κουζίνας και πολλοί άλλοι όπως οι Antoni Arloa, Martín Azúa, Luki Huber, Julia Mariscal, κλπ. που συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του στη σχεδιαστική αντίληψη των αντικειμένων που σχετίζονται με τη γαστρονομία. Αντικείμενα και χρηστικά εργαλεία ως απόρροια της άποψης των Ισπανών σεφ ότι η μαγειρική είναι ένα ιδίωμα, ένας τρόπος έκφρασης που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες στο χώρο της γαστρονομίας για να αφυπνίσει αισθήσεις και συγκινήσεις. Όπως λέει ο Ferran Adriá «υπάρχουν ηδονές του ουρανίσκου που νιώθει κανείς με το μυαλό».

Η Πρεσβεία της Ισπανίας συνδιοργάνωσε με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - σε αυτή την πρώτη συνεργασία τους - την έκθεση «FoodjectsDesign και Νέα Γαστρονομία στην Ισπανία» για να έρθει το ελληνικό κοινό σε επαφή με μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ισπανικής κουλτούρας. Στα εγκαίνια θα παρευρίσκεται ο κ. Sergi Vich (Σέργι Βικ), συνυπεύθυνος στην επιμέλεια της έκθεσης, που θα κάνει την παρουσίασή της. Και, όπως αρμόζει σε μια έκθεση σχετική με τη γαστρονομία, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να γευθούν tapas και ισπανική sangría, προσφορά του Pintxos Bar υπό τον ήχο της μουσικής μετατρέποντας μια τελετή εγκαινίων σε ισπανική φιέστα.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19:00 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Πειραιώς 256, Άγιος Ι. Ρέντης.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου

Διεύθυνση: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Πειραιώς 256, Άγιος Ι. Ρέντης.