Bonicos Gallery - Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής «HOMENAJE A FRIDA KAHLO»

Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 04 Μαΐου 2010, 7:30μμ.

Διάρκεια Έκθεσης: 04 – 22 Μαΐου 2010

Ευγενία Καραμούζη, Μαρία Καραλουκά, Νίκη Πάσσιου, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Ηρώ Φαρμακά, Χρυσάνθη Φαρμακά.

Ο Diego Rivera μιλώντας για τη Frida Kahlo είχε αναφέρει: «Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης που προσεγγίζει, με απόλυτη και ασυμβίβαστη ειλικρίνεια, θα λέγαμε ακόμη με απάθεια και σκληρότητα, τα γενικά και ειδικά θέματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις γυναίκες».

Η Ευγενία Καραμούζη – μία από τις έξι εικαστικούς που παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην ομαδική έκθεση με θέμα τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο Frida Kahlo – ισχυρίζεται πως η ζωγράφος κατάφερε να «δημιουργήσει μία προσωπική γλώσσα, γεμάτη σύμβολα, μεταφορές και διαχρονικές αλήθειες, με σκοπό να εκφράσει τις ιδέες, τις εμπειρίες, και τα συναισθήματα της». Η Ελληνίδα εικαστικός εντυπωσιάστηκε από την εσωτερική δύναμη της Frida Kahlo «να αντιμετωπίζει ακραίες καταστάσεις της ζωής της», και ταυτίστηκε «με κάποια από τα συναισθήματά της, ιδίως στα θέματα των διαπροσωπικών σχέσεων και στην προσπάθεια της ατομικής εξέλιξης της, σαν ανθρώπινη ύπαρξη, σε αρμονία με την κοινωνία και τη φύση-Κόσμος».

Η Τερψιχόρη Ξανθοπούλου υποστηρίζει πως «ο έρωτας, ο ανεκπλήρωτος πόθος της για μητρότητα, η συνεχής πάλη με τον θάνατο και τέλος η επανάσταση και η βαθιά αφοσίωση στην παράδοση της χώρας της» είναι στοιχεία στο έργο της Frida Kahlo που αποτέλεσαν πρωτόλειο υλικό για τη σειρά έργων που η ίδια πραγματοποίησε με θέμα τη Μεξικανή ζωγράφο.

Η Ηρώ Φαρμακά εμπνέεται από τις αυτοπροσωπογραφίες της Frida Kahlo, πορτρέτα που συμβολίζουν, σύμφωνα με την εικαστικό, «την πάλη ανάμεσα στο δυτικό και μεξικάνικο κόσμο της, πορτρέτα που αποκαλύπτουν, καταγράφουν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής της – εκφράζουν την ένταση του πόνου της, τις ερωτικές απογοητεύσεις της, άγχος, αδυναμία, απόγνωση, όλα τα συναισθήματα της».

Η Νίκη Πάσσιου επίσης εμπνέεται από τη χρήση αυτοβιογραφικών στοιχείων, «από την ποιότητα της αλήθειας και το ξεγύμνωμα του εσωτερικού μας κόσμου, τη σκληρότητα και τις ταλαιπωρίες», που αποτελούν – σύμφωνα με την ίδια – βασικά χαρακτηριστικά που ενυπάρχουν στο έργο της Frida Kahlo. Η καλλιτέχνης ισχυρίζεται πως «στα πορτραίτα της Φρίντας τα μάτια της σε κοιτάζουν σταθερά και απτόητα. Στα έργα μου τα πρόσωπα έχουν τη ματιά θολή, κρυμμένη, σβησμένη αλλά την ίδια στιγμή ευθεία και σταθερή».

Η Χρυσάνθη Φαρμακά συνθέτει συμβολικά πορτρέτα εμπνεόμενα από το έργο της Frida Kahlo ενώ τέλος η Μαρία Καραλουκά χρησιμοποιεί αφηγηματικά στοιχεία από το προσωπικό εικαστικό λεξιλόγιο της Frida Kahlo για να τα ανασυνθέσει με την ιδιο-προσωπική γραφή της σε έργα που ενώ αποτελούν φόρο τιμής στη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο, ταυτόχρονα αυτονομούνται πλήρως και διηγούνται τη δική τους ιδιαίτερη ιστορία, αντικατοπτρίζοντας βιώματα και σκέψεις της δημιουργού της.

Bonicos Gallery, Κ. Σερβίας 12-14 (μετρό Σύνταγμα) ΤΚ 105 63 Αθήνα
T: 210 3236424/ F: 210 3236293/ E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.