«Ο πατέρας μου ανεξαρτήτως της ζωγραφικής υποστήριζε πως το ταλέντο είναι επικίνδυνο, επειδή είναι κάτι σπάνιο. Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν λιγότερο ταλέντο από σένα θα προσπαθήσουν να σου κόψουν τα πόδια με κάθε τρόπο», λέει ο Ζοζέ Βαν Ρόι Νταλί

Ζωγράφος που υποστηρίζει ότι είναι γόνος του μεγάλου σουρεαλιστή εκθέτει έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα και απειλεί δικαστικά το Ίδρυμα Γκαλά-Νταλί.

Απουσιάζει από τις βιογραφίες του πατέρα του. Το Ίδρυμα Γκαλά-Σαλβαντόρ Νταλί που έχει επωμιστεί την προστασία του έργου του διάσημου σουρεαλιστή ζωγράφου αρνείται την ύπαρξή του. Ο Ζοζέ Βαν Ρόι Νταλί υποστηρίζει όμως πως είναι γιος του εκκεντρικού καλλιτέχνη Σαλβαντόρ Νταλί και της μούσας του Γκαλά. Ζει στην Ιταλία και έρχεται στην Αθήνα για να εκθέσει για πρώτη φορά 55 πίνακές του. Η αρχή έγινε όταν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων έστειλε πρόσκληση για την έκθεση που οργανώνει υπό τον τίτλο «Jose Van Roy Dali, homage to Salvador Dali» και τη διευκρίνιση πως η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής του ζωγράφου στον πατέρα του Σαλβαντόρ Νταλί.

Πουθενά όμως, ούτε σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο ούτε σε βιογραφίες του Νταλί αναφερόταν η ύπαρξη του γιου του. Ετσι «ΤΑ ΝΕΑ» απέστειλαν σχετικό ερώτημα στο Ίδρυμα Γκαλά-Νταλί. «Το Ιδρυμα Γκαλά- Σαλβαντόρ Νταλί δεν έχει γνώση για την ύπαρξη γιου του Σαλβαντόρ Νταλί. Η Γκαλά είχε ένα μοναχοπαίδι- ένα κορίτσι που ονομάζεται Σεσίλαπό τον πρώην σύζυγό της, Πολ Ελιάρ. Κανένας δεν μας έχει ζητήσει επισήμως την πατρότητα του Νταλί» ήταν η γραπτή απάντηση που πήραν «ΤΑ ΝΕΑ».

«Γράφουν ψέματα επί σκοπού» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ζοζέ Βαν Ρόι Νταλί, τον οποίο συναντήσαμε χθες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκθεσής του στην Αθήνα. «Έχω ως αποδείξεις ντοκουμέντα που έχουν λάβει από μένα και τα οποία απευθύνονταν στον πατέρα μου όσο εκείνος βρισκόταν εν ζωή. Γνωρίζουν την ύπαρξή μου. Ξέρουν πολύ καλά ότι έχω μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος όταν ήμουν στην Ισπανία. Αν έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία, υπάρχει και η λύση των εξετάσεων DΝΑ. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Αν λένε ότι δεν υπάρχω, ψεύδονται. Για μένα έχουν γράψει οι ισπανικές εφημερίδες. Πώς δεν με ξέρουν; Αν δεν θέλουν να δεχτούν, υπάρχει και η δικαστική οδός για να δούμε ποιος έχει δίκιο».

«Δεν γνωρίζω το θέμα» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων που διοργανώνει την έκθεση, ο Αγγελος Μοσχονάς. «Τη συγκεκριμένη έκθεση μας την πρότεινε η επιμελήτρια Μιλένα Βιλντενάουερ, με την οποία έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Σαφώς μας επηρέασε το όνομα Νταλί και δεχτήκαμε να τη φιλοξενήσουμε. Δεν ήταν δυνατόν ούτε να γνωρίζουμε αν είναι πραγματικός γιος του Νταλί ούτε να κάνουμε τους αστυνομικούς» κατέληξε ο κ. Μοσχονάς που διευκρίνισε πως πρόκειται για μια έκθεση «όχι ιδιαίτερα υψηλού κόστους, λιγότερο από 40.000 ευρώ».

Ευγενής και χωρίς τις εκκεντρικές τάσεις του Σαλβαντόρ Νταλί, ο 70χρονος Ζοζέ δεν μιλά ισπανικά αλλά ιταλικά και δεν εκνευρίζεται όταν αμφισβητείται η ταυτότητά του. «Θα τα αποδείξω όλα σε ένα βιβλίο μου που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο» υποστηρίζει. Άλλωστε, όπως εκμυστηρεύεται, δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα. Του αρκεί που ζει ευτυχισμένος με τη σύζυγό του έξω από τη Ρώμη.

Πώς αισθάνεται λοιπόν ως μοναχογιός ενός τόσο σπουδαίου ζωγράφου όπως ο Νταλί; «Όταν είσαι γιος μιας μεγάλης προσωπικότητας, είτε αυτός είναι διάσημος ζωγράφος είτε ηθοποιός είτε τραγουδιστής, δεν έχει σημασία. Για μένα ήταν πάντα ο πατέρας μου και για ένα παιδί ο πατέρας του είναι πάντα σπουδαίος. Εξάλλου όταν ήμουν μικρός δεν μπορούσα να καταλάβω το μέγεθός του» εξηγεί.

Ήταν το πιο φυσιολογικό να γίνετε ζωγράφος;

Όχι. Στην αρχή προσπάθησα να το αποφύγω. Δοκίμασα την τύχη μου ως ηθοποιός στον κινηματογράφο, σε φωτορομάντζα με άλλο όνομα, διότι οι γονείς μου πίστευαν πως σπούδαζα αρχιτεκτονική. Ζούσα δυο ζωές.

Κάνατε λάθος που ακολουθήσατε τη ζωγραφική;

Όχι. Ακόμη κι αν ξέρεις πως ο πατέρας σου είναι εξωγήινος και πως η φήμη του αγγίζει τα ουράνια, αν εκείνος ζωγράφιζε με τον έναν τρόπο, εγώ ζωγραφίζω με τον δικό μου. Δεν ήταν ανάγκη ούτε να ξεπεράσω ούτε να είμαι ισάξιος του πατέρα μου. Ζωγραφίζω σουρεαλιστικά επειδή ο σουρεαλισμός είναι το «γάλα» με το οποίο ανατράφηκα. Στη συνέχεια έγινε το στυλ μου πιο προσωπικό. Είμαστε όλοι άνθρωποι και μοναδικοί. Αν η ζωή μού έδωσε ταλέντο κατώτερο του πατέρα μου, έχω την ειλικρίνεια να το παρουσιάζω δημοσίως, κουβαλώντας το φορτίο του πατέρα μου στους ώμους.

Η έκθεση «Ζοζέ Βαν Ρόι Νταλί- αφιέρωμα στον πατέρα του Σαλβαντόρ Νταλί» εγκαινιάζεται την Πέμπτη στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας, τηλ. 210-7224.028). Έως 23 Μαΐου.

«Η σύγκριση μαζί του θα με κατέστρεφε»

alt

Δεν φοβήθηκε τη σύγκριση με τον Νταλί ο «άγνωστος» γιός του. «Ευτυχώς η τέχνη δεν είναι ρινγκ» λέει στα «ΝΕΑ». «Μέσα από τα έργα μου οφείλω να προσφέρω στο κοινό ένα συναίσθημα, εκείνο που ένιωσα την στιγμή που έφτιαχνα το έργο. Αν το καταφέρω, έχω πετύχει.

Η σύγκριση θα με κατέστρεφε.

Τι θυμάστε περισσότερο από τον Νταλί;

Είναι χιλιάδες οι αναμνήσεις που έχω από εκείνον ως παιδί. Του άρεσε να παίζει μαζί μου και γινόταν πιο παιδί από μένα. Όλη την ώρα μού έκανε αστεία. Θα μπορούσα να γράψω εγκυκλοπαίδεια με τα αστεία και τα κόλπα που μου έκανε.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεσήκωνε τον κόσμο ζητώντας βοήθεια στο χωριό όπου μέναμε, στην Ισπανία. Εμείς είχαμε συνηθίσει και ξέραμε πως είναι αστείο, αλλά οι άλλοι...

Έχετε επαφή με την ετεροθαλή αδελφή σας, τη Σεσίλ;

Όχι, δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, ζει στην Κυανή Ακτή. Δεν το έχω επιχειρήσει. Είχα πολλές υποχρεώσεις και φαντάζομαι πως δεν θα της ήταν ευχάριστο που η μητέρα της εγκατέλειψε τον πατέρα της για τον δικό μου.

Άλλωστε ο Ελιάρ δεν έδινε διαζύγιο στην Γκαλά. Οι γονείς μου κατάφεραν να παντρευτούν μόνο μετά τον θάνατο του Ελιάρ.

Πηγή: tanea.gr